to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 08.02.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η δυσανεξία της ΝΔ στην πολυφωνία είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία

«Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, οφείλει να πάψει να σιωπά και επιτέλους να πάρει θέση: Είναι σύμφωνος με αυτές τις πρακτικές απαξίωσης της ελευθεροτυπίας και εντέλει της ίδιας της δημοκρατίας;»


Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου 8/2 ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις χυδαίες επιθέσεις κατά ΜΜΕ από τη ΝΔ, στελέχη της καθώς και φιλικά ΜΜΕ:

"Τις τελευταίες μέρες, η «Εφημερίδα των Συντακτών»  έχει γίνει αποδέκτης μιας ανοίκειας επιχείρησης λάσπης και συκοφαντίας από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μπογδάνο, αλλά και από φιλικά προς το κυβερνών κόμμα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα, μέσα σε μόλις δύο μέρες, στοχοποίησης του Τύπου, καθώς μέσα στην ίδια περίοδο η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση με υβριστικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της εφημερίδας "Documento" (σ.σ.: βλέπε αναλυτικά παρακάτω).

Στόχος τέτοιων κινήσεων είναι η χειραγώγηση του Τύπου και η διαμόρφωση ενός πλήρως ελεγχόμενου τοπίου στα ΜΜΕ της χώρας. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, οφείλει να πάψει να σιωπά και επιτέλους να πάρει θέση: Είναι σύμφωνος με αυτές τις πρακτικές απαξίωσης της ελευθεροτυπίας και εντέλει της ίδιας της δημοκρατίας;".

Η χυδαία επίθεση στην «Εφ.Συν.»

Θυμίζουμε αναλυτικά ότι, από την Πέμπτη, οπότε σημειώθηκε η «επιδρομή» της ομάδας «Ρουβίκωνας» στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο δημοσιογράφος Αρης Πορτοσάλτε, η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει γίνει στόχος, όπως καταγγέλλει η ίδια, «μιας χυδαίας επίθεσης που εκπορεύεται κυρίως μέσω εκπομπών του ΣΚΑΪ, αλλά και του πρώην συνεργάτη του και νυν βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου».

«Αδυνατούμε να καταλάβουμε, για ποιον λόγο, με βάση ποια στοιχεία και με βάση ποιον συνειρμό, αρκετοί συντελεστές του σταθμού, τόσο στην τηλεόραση όσο κυρίως στο ραδιόφωνο, αλλά και ο αμετροεπής βουλευτής της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν την Εφημερίδα των Συντακτών "εφημερίδα των συκοφαντών και των τρομοκρατών" και την επικρίνουν ότι "υποθάλπει τα τάγματα εφόδου" ή ότι "καλλιεργεί το υπόβαθρο των επιθέσεων" (Κ. Μπογδάνος)», τονίζει η εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «Εφημερίδα των τρομοκρατών;» και καλεί:

■ Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επισκεφθεί ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εφημερίδα, να πει αν καλύπτει τον βουλευτή του κόμματός του, ο οποίος τη θεωρεί «συνεργάτες τρομοκρατών».

■ Τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν αυτεπάγγελτα, όπως οφείλουν και έχουν κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και να καλέσουν τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ, τον βουλευτή και όποιον άλλο διατυπώνει αντίστοιχους ισχυρισμούς να καταθέσουν τα στοιχεία που διαθέτουν για τα ποινικά αδικήματα που καταλογίζουν στην εφημερίδα.

■ Την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή εκστρατεία εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών» και να καλέσει τους δημοσιογράφους-μέλη της που διατυπώνουν αυτές τις βαριές κατηγορίες, οι οποίες συνιστούν και παραβιάσεις των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να καταθέσουν τα στοιχεία που διαθέτουν ώστε να κινηθούν σε βάρος της εφημερίδας οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της.

■ Το ΕΣΡ να ελέγξει αν διατυπώνονται ψευδείς και συκοφαντικοί ισχυρισμοί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Αν τίποτε από αυτά δεν ισχύει, οι εκτοξευόμενες σε βάρος της εφημερίδας μας συκοφαντίες συνιστούν άλλης κατηγορίας βαριά αδικήματα, τα οποία επίσης απαιτούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης», καταλήγει η «Εφ.Συν.».

Οι συντάκτες του Documento απαντούν στη ΝΔ

Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα εξαπέλυσε επίθεση και στην εφημερίδα Documento υιοθετώντας την κατάθεση Τσατάνη στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis.

Όπως αναφέρουν αναλυτικά οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας απαντώντας στην Πειραιώς:

«Συνεχίζοντας την αμείωτη επίθεση ενάντια στην ελευθεροτυπία, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά επιλέγουν, μέσω ανακοίνωσης, την στοχοποίηση των συντακτών του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη, καθώς παρουσιάζουν την εφημερίδα και τον εκδότη της μέρος του «παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – Παπαγγελόπουλου».

Το αφήγημα της ΝΔ που θέλει το Documento πιστόλι του «παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ – Παπαγγελόπουλου» βασίζεται σε λεγόμενα πρώην ή νυν εισαγγελέων που είτε τιμωρήθηκαν πειθαρχικά, είτε παραιτήθηκαν από τη θέση τους μη μπορώντας να αντικρούσουν όσα κατήγγειλαν συνάδελφοί τους εναντίον τους, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο της δημοσιογραφικής μας έρευνας.

Πρόκειται για την κλιμάκωση της επίθεσης του κυβερνώντος κόμματος ενάντια όχι μόνο στον Κώστα Βαξεβάνη και τους συνεργάτες του αλλά στην δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου εν γένει. Όσοι καταφέρθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή εναντίον του εκδότη του Documento και της εφημερίδας, δίνοντας το έναυσμα για τη νέα επίθεση της ΝΔ, δεν κίνησαν κανένα ένδικο μέσο όταν δημοσιεύθηκαν -πριν χρόνια- τα «ενοχλητικά», «συκοφαντικά» και «μεθοδευμένα» δημοσιεύματα μας. Η ετεροχρονισμένη ευαισθησία τους καταδεικνύει την εργαλειοποίησή τους από το κυβερνών κόμμα, το οποίο από την πρώτη ημέρα επανεκλογής του στην εξουσία προσπαθεί να φιμώσει με κάθε τρόπο το Documento.

Όποιος νομίζει ότι o πόλεμος εναντίον του Documento αποτελεί το τέλος, μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει ποια είναι η αρχή. Εμείς, οι συντάκτες/συντάκτριες στην εφημερίδα δηλώνουμε ρητά ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποχωρήσουμε μπροστά στη νέα απόπειρα κυβερνητικής λογοκρισίας. Καλούμε δε το συνδικαλιστικό μας όργανο, Ε.Σ.Η.Ε.Α., να πάρει θέση για αυτήν την απροσχημάτιστη κυβερνητική πολεμική που επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τη δημοσιογραφική λειτουργία.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η πρώτη που σε ανύποπτο χρόνο δημόσια (το 2016 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής) μίλησε για τις μεθοδεύσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σήμερα φώτισε καταθέτοντας συγκλονιστικές λεπτομέρειες μια σκοτεινή υπόθεση.

Έριξε φως στο παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ-Παπαγγελόπουλου, αποτελώντας την τέταρτη υψηλόβαθμη εισαγγελική λειτουργό (μετά τους κ.κ εισαγγελείς Ράικου, Αγγελή, Αθανασίου) που περιγράφει μια διαρκώς επαναλαμβανόμενη εξωθεσμική διαδικασία:

Η μεθόδευση, όπως περιγράφηκε ήταν η εξής:

1. Πιέσεις Παπαγγελόπουλου προς δικαστικούς λειτουργούς για συγκεκριμένες υποθέσεις που τον ενδιαφέρουν.

2. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν ενδίδουν στις εξωθεσμικές πιέσεις, απειλούνται από τον τέως αναπληρωτή υπουργό.

3. Ακολουθεί στοχοποίηση, κυρίως από δημοσιεύματα του κ.Βαξεβάνη

4. Οι εισαγγελείς αρνούνται να υποκύψουν στα ΜΜΕ που τους χτυπούν.

5. Ύστερα από όλα αυτά, ακολουθεί προσπάθεια πειθαρχικής εξόντωσης τους.

Τέσσερις λοιπόν εισαγγελείς καταγγέλλουν τις ίδιες συμπεριφορές, τις ίδιες πιέσεις, στις ίδιες μεθοδεύσεις και τα ίδια πρόσωπα. Όσοι δικαστικοί λειτουργοί δεν "συμμορφώνονταν προς τας ... υποδείξεις" Παπαγγελόπουλου, έμπαιναν στο στόχαστρο του ίδιου κι ακολουθούσε ο κ.Βαξεβάνης κι άλλα φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ. Μετά και τη σημερινή κατάθεση κανένας δεν έχει αμφιβολία για το παρακράτος των Ρασπούτιν-ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων τους και τις σκοτεινές μεθοδεύσεις τους κατά των πολιτικών αντιπάλων»

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)