to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:42 | 20.07.2020

Πολιτική

Επιχείρηση εργαλειοποίησης της τραγωδίας στο Μάτι από τη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Ο χυδαίος αντιπερισπασμός δεν θα περάσει

Νέα κυβερνητική λάσπη επί πτωμάτων και πάλι από το γαλάζιο και όχι μόνο στρατόπεδο, με τον Στ. Πέτσα να «πατάει» πάνω σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο κεντρικό θέμα της οποίας αποδίδονται εμμέσως ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της εποχής για «θάψιμο» του πορίσματος των αιτίων της πυρκαγιάς - «Ουδέν ψευδέστερον - Μήνυση της Όλγας Γεροβασίλη στην εφημερίδα "Καθημερινή" - ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ; - Αλ. Χαρίτσης: Νέα επιχείρηση καπηλείας των νεκρών


Έντονη δυσοσμία έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής (19/7) για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σύμφωνα με το οποίο ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής που ορίστηκε για να διαλευκάνει τις αιτίες και να συντάξει το πόρισμα δέχθηκε πιέσεις στο όριο του εκβιασμού από τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής. Αναπάντητα παραμένουν ωστόσο τα ερωτήματα για το πώς δύο άνθρωποι που διαχειρίστηκαν την κρίση με τη φονική πυρκαγιά επί ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως παρουσιάζει «όλα τα νέα στοιχεία» που έχουν προκύψει απο την έρευνα του ανακριτή αλλά και τα εμπόδια που κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν στην διαδικασία με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

«Είναι μια έρευνα δύσκολη και φορτισμένη. Η μακρά διαδικασία είναι έως ένα βαθμό αναμενόμενη για τα ελληνικά δεδομένα, κρύβει όμως και έντονο, σκοτεινό παρασκήνιο», αναφέρει εισαγωγικά η εφημερίδα, καθώς συμπληρώνονται δυο χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και ακόμη οι συγγενείς  των θυμάτων, οι άνθρωποι που έζησαν δραματικές ώρες στην φωτιά, περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη.

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ;

Την εργαλειακή εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι από την κυβέρνηση της ΝΔ καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει ότι αποτελεί μια ενέργεια χυδαίου αντιπερισπασμού με σκοπό «κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» (Διαβάστε αναλυτικά)

Μήνυση και εξώδικο από την Όλγα Γεροβασίλη στην εφημερίδα "Καθημερινή"

Δικαστικός επιμελητής επέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στην εφημερίδα Καθημερινή εξώδικο της Γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το χθεσινό δημοσίευμα στο οποίο εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες  και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπο της.

Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει.

Επίσης σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου.

«Δεν δέχομαι υποδείξεις για το πως θα αμυνθώ απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησής μου»

«Υποδείξεις για τον τρόπο που θα αμυνθώ νομικά απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησής μου και σπίλωσης της προσωπικής και πολιτικής μου τιμής δε δέχομαι από κανέναν, ειδικά από κάποιον που μόλις χθες χαρακτήρισε την προσφυγή μου στη δικαιοσύνη ως απειλή και σήμερα μου την προτείνει ως καταφυγή», δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη.

«Όταν αναφέρεται -δε- σε εμένα ο "πορτ παρόλ" της κυβέρνησης Μητσοτάκη μιλώντας για απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα κρούει ανοιχτές θύρες. Μιας και  αναπαράγει, στ' αλήθεια, με άλλα λόγια τα αναφερθέντα στη χθεσινή μου απάντηση προς τον ίδιον. 

Η διαλεύκανση της υπόθεσης, η απόδοση της δικαιοσύνης και των πιθανών ευθυνών, σε όποιους κι αν αναλογούν, αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση -των επιφορτισμένων γι' αυτό το σκοπό αρμόδιων δομών της Πολιτείας- απέναντι στους νεκρούς και τους πληγέντες από την τραγωδία στο Μάτι.
Και αυτή η διαδικασία, υπηρεσιακά, διοικητικά και δικαστικά, είχε ξεκινήσει επί των ημερών μας, με τον θεσμικά δέοντα τρόπο. Ήταν η ίδια ακριβώς στιγμή που κάποιοι άλλοι μικροπολιτικά και ανήθικα ξεκινούσαν την μακρόχρονη σκύλευση νεκρών και την πολιτική καπηλεία της τραγωδίας.»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Όλγα Γεροβασίλη: Σε ό,τι αφορά εμένα δεν θα αφήσω τίποτα να πέσει κάτω (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά;

«Δεν περιμέναμε τη ΝΔ να μας υποδείξει αν και ποιον θα μηνύσει η κ. Γεροβασίλη. Περιμέναμε ωστόσο να διαβάζει τουλάχιστον τις μηνύσεις που καταθέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν βγάλει ανακοινώσεις και εκτεθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ενημερώνουμε λοιπόν ότι η κ. Γεροβασίλη, επειδή συκοφαντείται βάναυσα, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι μήνυση κατά των δύο φερομένων ως συνομιλούντων στην επίμαχη στιχομυθία που φέρονται να την εμπλέκουν, κατά της εφημερίδας Καθημερινή, των συντακτών που ενέπλεξαν το όνομά της και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Το πρόβλημα ωστόσο της ΝΔ δεν είναι μόνο ότι δεν διαβάζει. Η ΝΔ δεν απαντά κιόλας στο βασικό ερώτημα που της θέσαμε:

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά;

- Γιατί έκανε ΓΓ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίο ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του για το Μάτι και τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες;

- Γιατί  αναβάθμισε σε Υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίον επίσης είχε καταγγείλει με σφοδρότητα όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

Οφείλει επιτέλους να απαντήσει.»

Αλ. Χαρίτσης: Χυδαία επίθεση

«Αυτό που απασχόλησε τον κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες δεν ήταν να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αλλά ήταν να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, και να επιτεθεί με χυδαίο τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να καπηλευτεί την τραγωδία στο Μάτι», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου το πρωί της Δευτέρας.

Επισήμανε δε, ότι «Κανείς δεν απάντησε γιατί η ΝΔ με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας επέλεξε να αναβαθμίσει σε γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας τον τότε αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο είχε αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αναβαθμίστηκε ο τότε υπεύθυνος της πυροσβεστικής σε υποστράτηγο και βεβαίως γιατί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΟΗΕ είχε μιλήσει για μια τραγωδία που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή». Και πρόσθεσε: «Η  επιχείρηση καπηλείας που υιοθετούν επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κουβέντα από τη οικονομία, θα πέσει στο κενό».

«Η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική του χυδαίου αντιπερισπασμού προσπαθώντας να σύρει το δημόσιο βίο στο βούρκο της σκανδαλολογίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουμε, θα απαντάμε αποφασιστικά και θα αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Οι εμπνευστές αυτής της χυδαίας επιχείρησης θα πληρώσουν το κόστος της επιλογής τους» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.(διαβάστε αναλυτικά)

Θυμήθηκε το «δημοκρατικό πολίτευμα» ο Πέτσας: «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις»

Ο Στ. Πέτσας υποστήριξε την Κυριακή ότι σύμφωνα με τα «στοιχεία» η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος και για τη διατήρηση στο απυρόβλητο εμπλεκόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αναφέρει ότι καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος, διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό.

«Όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα. Αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα» υπογραμμίζει ο κ. Πέτσας και προσθέτει: «Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι «πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα. Η τότε αρμόδια υπουργός κυρία Όλγα Γεροβασίλη, αντί να απειλεί άλλους, οφείλει να δώσει σήμερα κιόλας εξηγήσεις, όπως και η τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής».

Απάντηση Όλγα Γεροβασίλη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Ας ψάξουν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι»

Στην απάντησή της στους ισχυρισμούς Πέτσα, η Ολγα Γεροβασίλη απάντησε το απόγευμα της Κυριακής: 

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ως απειλή την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός μου να μην επιτρέψω σε οποιονδήποτε να με συκοφαντεί, να μην επιτρέψω στο ψέμα και τους όποιους εκφραστές του να λερώσουν την πολιτική διαδρομή, το αξιακό μου σύστημα και την προσωπική μου αξιοπρέπεια.

Εξηγούμαι λοιπόν στον κύριο Πέτσα -που ζητά από μένα εξηγήσεις για κάτι το οποίο μέχρι χθες δε γνώριζα κι αν είναι αληθές ό,τι διάβασα στην Καθημερινή είναι ψευδέστατο όσον με αφορά- :

Για τους ανθρώπους της Αριστεράς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη και η απόδοσή της συνιστούν ύψιστη αξία και διαρκές ζητούμενο. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι αυτό που συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τις λειτουργίες της.

Ας ψάξουν λοιπόν αλλού να βρουν κομμάτια να στηρίξουν την αναίσχυντη πολιτική καπηλεία των νεκρών της τραγωδίας στο Μάτι.

Ας ψάξουν αλλού και άλλους τρόπους να αποπροσανατολίσουν από τα τεράστια προβλήματα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε και φέρνει με γοργά βήματα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, στο παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει:

«Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης. Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε ΓΓ τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας.

Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την  οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα.

Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,  στις έρευνες για το Μάτι.

Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Μνημόσυνο για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι: Παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη μνήμη των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2018.

Μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα κ.κ. Μπουρνούς και Τσίρκας, Γκικάκη και Χρυσοφώτης από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Δημ. Οικονόμου, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, οι Αντιπεριφερειάρχες Αυγερινός και Πέππας, διασώστες και αρκετός κόσμος.

«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους,να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για ουσιαστική περιφρούρηση του φυσικού και αστικού μας περιβάλλοντος από τις φυσικές καταστροφές, αλλά κυρίως, πρώτιστα, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα. Δεν είναι πια κοντά μας, μα είναι ριζωμένοι στη μνήμη μας», δήλωσε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό μας θέμα, εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)