to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:56 | 16.03.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα υποβρύχια δημιουργεί νέες ανησυχίες και μεγαλύτερα ερωτήματα

"Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όχι μόνο δεν απαντά με σαφήνεια σε κανένα από τα 6 καίρια ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργεί νέες μεγαλύτερες ανησυχίες και μεγαλύτερα ερωτήματα", σχολιάζει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο


Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η σημερινή απάντηση της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όχι μόνο δεν απαντά στα έξι καίρια ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκαλεί και νέες μεγαλύτερες ανησυχίες και μεγαλύτερα ερωτήματα. Συγκεκριμένα :

1. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι το ποσό που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων είναι δεσμευμένο στους λογαριασμούς του Υπουργείου. Ωστόσο, δεν κάνει λόγο ούτε για τα 102 εκατ. ΕΥΡΩ που πληρώθηκαν για πρόσθετα υλικά που δεν παρελήφθησαν ποτέ, ούτε για τα 132,5 εκατ. ΕΥΡΩ που πληρώθηκαν για δυο νέα υποβρύχια 214, των οποίων η κατασκευή δεν ξεκίνησε ποτέ, ούτε και για άλλα ποσά με τα οποία ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο. Προτίθεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε καταβολές, αγνοώντας τα πολλά εκατομμύρια ΕΥΡΩ που πληρώθηκαν χωρίς αντίκρισμα και «κρύβοντας κάτω από το χαλί» τις αθέμιτες πρακτικές της HDW, που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον;

2. Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας λέει ότι το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων μέχρι τέλους των εργασιών των υποβρυχίων, χωρίς να εξηγεί πως αναλαμβάνει αυτό το ρόλο και χωρίς να αναφέρεται στον αριθμό των εργαζομένων, το είδος των εργασιακών σχέσεων και αν συμπεριλαμβάνει και αυτούς του τροχαίου υλικού. Κυρίως, όμως, η ανακοίνωση δεν λέει τίποτα για την τύχη των εργαζομένων και των Ναυπηγείων μετά το πέρας των εργασιών για τα υποβρύχια. Δεσμεύεται η Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν θα απολυθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος;

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να μας δοθεί το κείμενο της συναφθείσας  «Συμφωνίας» και να υπάρξουν σαφείς, συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών.»

----------------------------------------------------------------

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Διευκρινίσεις για το θέμα των υποβρυχίων έδωσε η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συμφωνία με τα ΕΝΑΕ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση:  


-Τα ποσά που καταβλήθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων διασφαλίστηκαν, 


- Είναι σαφές από τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι πέραν του ποσού που είναι ήδη δεσμευμένο στους λογαριασμούς του υπουργείου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του Δημοσίου, και


-Όσον αφορά στους εργαζόμενους, ξεκαθαρίζεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πλήρως την απασχόλησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών. 


Όλες οι ερωτήσεις -που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ- για τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, θα απαντηθούν την Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών Άμυνας και Εξοπλισμών, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχολιάζει περαιτέρω ότι «είναι φυσικό ότι υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη σχετικά με τα ΕΝΑΕ και το μέλλον της ναυπηγοκατασκευαστικής βιομηχανίας της χώρας. Η επίλυση των θεμάτων αυτών είναι συναρμοδιότητα πολλών υπουργείων, τα οποία ήδη εργάζονται για τις καλύτερες δυνατές λύσεις».


Τέλος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφού υπενθυμίζει ότι «κατ' επανάληψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει διακηρύξει ότι πρωταρχικό κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προστασία του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο τομέα των εξοπλισμών και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται η χθεσινή εξέλιξη με τα υποβρύχια» , σημειώνει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι η συμφωνία για την άμεση παραλαβή των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετική εξέλιξη για το ελληνικό Δημόσιο.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)