to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 24.01.2020

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ Χίου: Έχει αρχίσει η στοχοποίηση του μεταφορικού ισοδυνάμου από την κυβέρνηση ΝΔ

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε πράξη μια χρόνια διεκδίκηση των νησιωτών την οποία καμία άλλη κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει. Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, μια μεγάλη θεσμική τομή για τις νησιωτικές πολιτικές, αφού δεν διαπερνά απλά τη νησιωτικότητα, αλλά αγγίζει αμιγώς τους νησιώτες πολίτες. Έχει αρχίσει όμως, ήδη η στοχοποίηση και η παραπληροφόρηση για το μεταφορικό ισοδύναμο»


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου:

Η στήριξη της Νησιωτικότητας ήταν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το απέδειξε έμπρακτα. Τα νησιά ήταν παραμελημένα και οι κάτοικοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, απομονωμένοι, χωρίς ευκαιρίες και προοπτικές.


Επειδή όμως ξεχνάμε ή ένα ολόκληρο σύστημα κάνει τα πάντα για να ξεχάσουμε, ας θυμηθούμε και ας συγκρίνουμε, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι προγραμμάτιζε να κάνει και τι κάνει σήμερα η ΝΔ.
1. Για πρώτη φορά έγινε σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης των νησιών και της νησιωτικότητας και ένα από τα πιο βασικά ήταν ,όταν στο τέλος του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε τη δημιουργία χαρτοφυλακίου Νησιωτικής Πολιτικής αποδεικνύοντας την προτεραιότητα του στην νησιωτική πολιτική.
Η ΝΔ, όπως τόσα άλλα ,κατάργησε τον τομέα Νησιωτικής Πολιτικής από την Κυβέρνηση και την υποβάθμισε σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας.


2. Έγινε πράξη μια χρόνια διεκδίκηση των νησιωτών την οποία καμία άλλη Κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει. Το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, μια μεγάλη θεσμική τομή για τις νησιωτικές πολιτικές, αφού δεν διαπερνά απλά τη νησιωτικότητα, αλλά αγγίζει αμιγώς τους νησιώτες πολίτες.
Έχει αρχίσει όμως, ήδη η στοχοποίηση και η παραπληροφόρηση για το μεταφορικό ισοδύναμο. Σε δηλώσεις του ο Υπ. Ναυτιλίας, αναφέρει ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί τη δημιουργία «επιδοματικά εξαρτώμενων κοινωνιών» ή επιχειρήσεων. Αυτό σε συνδυασμό με την αναγγελθείσα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, κατά 5 έως και 10% δημιουργεί μια υπερβολική επιβάρυνση στο ήδη ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το προσφυγικό βάρος, τον ΦΠΑ που είναι γνωστό ότι η ΝΔ είχε προτείνει το 2014 την κατάργηση των ειδικών συντελεστών .Αλλά και αυτό το χρησιμοποίησε για πολιτική προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα ισχυρίζονται ότι τα νησιά χρειάζονται πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις οικονομικές δυσχέρειες διατήρησε και τους χειμερινούς μήνες αριθμό δρομολογίων ικανό να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των νησιών, αξιοποίησε το ΕΣΠΑ και εξασφάλισε τριπλάσιους πόρους για την ενίσχυση της νησιωτικότητας.

5. Στην Χίο, με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε η ποιότητα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Χίου και για πρώτη φορά συνδέθηκαν οι Οινούσσες και τα Ψαρά με δρομολόγια που συνδέονται με τον Πειραιά.

Στην Ναυτική Εκπαίδευση, ιδρύθηκε και λειτουργεί Ειδικό σχολείο Μηχανικών στην ΑΕΝ/Χίου και Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στην ΑΕΝ/Οινουσσών. Καθιερώθηκε η χορήγηση ετήσιου επιδόματος σίτισης στους σπουδαστές ΑΕΝ. Έχουν παραδοθεί ,εγκατασταθεί και λειτουργούν 3 εργαστήρια στην ΑΕΝ Χίου .Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην δημόσια Ναυτική εκπαίδευση είναι δεδομένη και έμπρακτη.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 3 έργων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου .Ειδικότερα, αποκατάσταση θωράκισης κεντρικού λιμένα Χίου ,αποκατάσταση λειτουργικών βαθών στα Ανατολικό τμήμα του Κεντρικού λιμένα Χίου και καθαίρεση στεγάστρου, αποκατάσταση πεζοδρομίου και ανακατασκευή ράμπας πλοίων στο λιμένα Χίου .
Εκπονήθηκε μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου.

6.  Να αναφερθούμε στο Ειδικό Αναπτυξιακό για το Αιγαίο, με πάνω από 100 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους όπου χρηματοδοτήθηκε η υλοποίηση 100 και πλέον σημαντικών νησιωτικών υποδομών, οι ετήσιες δωρεάν ψηφιακές υπηρεσίες τηλεόρασης και ίντερνετ στα μικρά νησιά, η ενίσχυση του υφιστάμενου ακτοπλοϊκού δικτύου και ο επανασχεδιασμός των βασικών όρων λειτουργίας της ακτοπλοΐας, τα στελεχωμένα σχολεία και τα περιφερειακά μικρά ιατρεία.
Στη εξάμηνη διακυβέρνηση από την ΝΔ, παρατηρείται με ταχύτατους ρυθμούς επιστροφή στο παρελθόν με αποψίλωση των δομών Υγείας και Παιδείας των νησιών και αποδιοργάνωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Συγχρόνως, είχαν εξαγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέτρα ενίσχυσης από το 2020 ,όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών κάτω από 3.100 πληθυσμό, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων, μείωση του συντελεστή εστίασης.
Για να μην ξεχνιόμαστε η ΝΔ, ήταν αυτή που αρνήθηκε να κάνει δεκτή τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, κόστους 2 εκατ. Αντίθετα, δεν δίστασε να δώσει 100 εκατ. για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ.
Με απλά λόγια, η ΝΔ, όπως σε όλους τους τομείς λέει πολλά λόγια χωρίς έργο. Το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κατά την προσφιλή της τακτική οικειοποιείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα έκανε πραγματικότητα έννοιες όπως η Ισότητα, η Ισοπολιτεία και εφαρμόστηκε όπως έπρεπε το Άρθρου 101 του Συντάγματος για τη Νησιωτικότητα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)