to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 13.11.2014

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της ρύθμισης των χρεών: Άλλη μια μαύρη σελίδα στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας

«Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα» - «Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση - Κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ξηλώνονται από τη ρύθμιση των 100 δόσεων οι τρέχουσες φορολογικές οφειλές όπως είναι οι άληκτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων


Ολόκληρο το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες:

«Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα.

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση  βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα, είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε, είτε να καθυστερήσει  τη διαδικασία μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών.

Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. 

Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας».

 

Επίσης: H τρόικα έβγαλε τον ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων!

Τελευταία εξέλιξη: Τι προβλέπει η τροπολογία για το ξήλωμα του ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να ενταχθεί στο σύνολό του στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της τρόικας και διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με απόφασή της που εκδόθηκε μόλις πριν δύο ημέρες. 

Μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου, μπορεί εφόσον δεν έχει πληρωθεί να μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, προσθέτει.

Με τη διευκρίνιση αυτή το υπουργείο Οικονομικών αναιρεί μέσα σε δύο 24ωρα την απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η τρόικα φέρεται να έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ζήτησε από την κυβέρνηση ακόμη και να την αποσύρει. Ειδικά δε για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ και την ένταξη της αποπληρωμής του στη νέα ρύθμιση οι εκπρόσωποι των δανειστών τόνισαν τον κίνδυνο να πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Υπό το βάρος των πιέσεων και με την τρόικα να μην ανακοινώνει την ημερομηνία επιστροφής της στην Αθήνα, η κυβέρνηση «κάνει πίσω» και ετοιμάζει «νομοτεχνική βελτίωση» στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ώστε να εξαιρεθεί -τουλάχιστον- ο ΕΝΦΙΑ. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)