to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 06.10.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη σωτηρία των βυζαντινών αρχαιοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε διαμαρτυρία για την προστασία των των λαμπρών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ. στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου


Ολόκληρο το δελτίο τύπου

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η υπόθεση των λαμπρών ευρημάτων που βρέθηκαν στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό επειδή, μετά από παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία επικαλέσθηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, επιχειρείται η άρση της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ για παύση οποιασδήποτε απόσπασης των ευρημάτων, μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης η οποία έχει οριστεί για την Ιανουάριο του 2014.

Το τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε σε κάθε σκέψη για απόσπαση και μεταφορά των βυζαντινών αρχαιοτήτων, ζητώντας την εξάντληση κάθε τεχνικής δυνατότητας για παραμονή στο χώρο, και τη συνύπαρξη του έργου με τα σημαντικά για την ιστορία της πόλης αρχαιολογικά ευρήματα. Η κινητοποίηση αυτή έφερε αποτελέσματα, καθώς φορείς αλλά και ο δήμος  Θεσσαλονίκης αντιτάχθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό και επέβαλαν την παραπομπή στο ΣτΕ. Παράλληλα, κατέρρευσε το επιχείρημα της ΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., πως δήθεν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα από την απόσπαση των αρχαιοτήτων και τη μεταφορά τους, αφού παρουσιάστηκαν δημόσια από το ΑΠΘ και το ΤΕΕ τουλάχιστον 4 προτάσεις για τη συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό.

Φαίνεται όμως πως για το ΥΠ.ΠΟ προέχει το ιδιωτικό από το δημόσιο συμφέρον και δείχνει μια ιδιαίτερη σπουδή να «κλείσει» το θέμα υπέρ της εταιρείας. Με το επιχείρημα πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σταθμού, το υπουργείο αδιαφορεί για την ιστορική μνήμη της πόλης, λειτουργώντας επί της ουσίας, ως προστάτης των συμφερόντων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Μετά από όλα αυτά, οφείλουμε να αντιταχθούμε στη σχεδιαζόμενη αποξήλωση των μνημείων και να επιμείνουμε στην αρχική μας θέση για την επιλογή εκείνης της τεχνικής λύσης που θα επιτρέψει την κατασκευή του μετρό ΧΩΡΙΣ τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων.

Το τμήμα Τέχνης και Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης σε επαγρύπνηση για τη σωτηρία ενός σημαντικού, για την ιστορία της πόλης, μνημείου. Ενώνουμε τη φωνή μας όλοι μαζί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ. στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, για να διαμαρτυρηθούμε και να σχηματίσουμε συμβολική αλυσίδα προστασίας του μνημείου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)