to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 04.08.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για Σχέδιο Πισσαρίδη: Τόση αναμονή και τόσες σελίδες για να διαβάσουμε τις προτάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

Τελικά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Μια συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους, αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Πισσαρίδη αναφέρει:

Τελικά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Μια συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους. Μάλιστα το σχέδιο παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους!

Το σχέδιο περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Το σχέδιο δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο «ζόμπι».

Με απλά λόγια, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα είναι σαν να έχουμε.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στην χώρα. Την στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος.

Υ.Γ. Ένα από τα λίγα θετικά του κειμένου είναι ότι για ακόμα μία φορά υπάρχει έμμεση παραδοχή ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ για την «καταστροφή» που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά. Μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Ν. Παππάς: Το σχέδιο Πισσαρίδη απορρίπτεται άνευ επαίνων

«Το σχέδιο Πισσαρίδη απορρίπτεται άνευ επαίνων. Αφενός δεν συντονίζεται με τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις, αφετέρου δίνει την αίσθηση ότι θέλει να αφήσει την ύφεση να εξελιχθεί, δικαιολογεί τη στάση των τραπεζών απέναντι στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υιοθετώντας μάλιστα τον όρο “ζόμπι”, και επαναφέρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, το εν λόγω σχέδιο «βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών και επαναφέρει ό,τι δεν πέρασε με τα πρώτα δυο μνημόνια», συμπληρώνοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξη πως αναμένεται να αποτελέσει «μια οδυνηρή πολιτική για το σύνολο της εθνικής οικονομίας».

Σχολιάζοντας τις προβλέψεις του σχεδίου Πισσαρίδη, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμφώνησε με την ανάγκη ελάφρυνσης της φορολόγησης, επεσήμανε ότι «δυστυχώς, με τον τρόπο που έχει δομηθεί το εν λόγω σχέδιο, δεν φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα μειωθούν οι φόροι, αγνοεί συστηματικά το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας στη χώρα και δεν εισηγείται πολιτικές για να αναζωογονηθεί η εγχώρια αγορά». Προσθέτοντας, ακόμα, ότι οι συντάκτες του «διακατέχονται από μια -ανεπίτρεπτη για επιστήμονες- πολιτική μεροληψία. Δεν μπορούν να παρακάμπτουν  το γεγονός πως είχαμε ύφεση επί Ν.Δ. και πριν τον κορωνοϊό ή να αναπαράγουν την προπαγάνδα περί “αναιμικής ανάπτυξης” επί της δικής μας διακυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές  για το ασφαλιστικό, είπε ότι «η προσδοκία όλων να έχουμε μια αξιοπρεπή σύνταξη ανατρέπεται όταν προσδένεται στις χρηματαγορές, όπως θέλει το σχέδιο Πισσαρίδη».

Έφη Αχτσιόγλου: Θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς από τους εργαζόμενους ή είναι απλά ιδεοληπτικοί;

Ένα πράγμα είναι καθαρό στην έκθεση Πισσαρίδη, λέει η Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα». Ολόκληση η δήλωση έχει ως εξής: 

«Αν και δεν έχει λείψει απ’ αυτή την κυβέρνηση το αντεργατικό στίγμα, η έκθεση Πισσαρίδη είναι ομολογουμένως ανατριχιαστική. Ένα πράγμα είναι καθαρό στην έκθεση: ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποκλειστικά σαν πρόβλημα. Στη βάση αυτού σχεδιάζει ακόμη ευκολότερες απολύσεις, μείωση των αποδοχών για τις υπερωρίες, μείωση των παροχών μητρότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους, συρρίκνωση του πλαισίου προστασίας των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή η έκθεση επαναλαμβάνει όλα τα  ιδεοληπτικά νεοφιλελεύθερα κλισέ: οι άνεργοι φταίνε για την ανεργία τους γιατί δεν είναι αρκετά ευέλικτοι ή σωστά καταρτισμένοι. Κι ας ζούμε σε μια χώρα που το brain drain γίνεται  ενδημικό φαινόμενο. Οι παροχές στους ανέργους δεν είναι προϋποθέσεις επιβίωσης σε ένα σύγχρονο κράτος, αλλά  χατίρια που πρέπει να καταργηθούν. Και φυσικά το ασφαλιστικό Πινοσέτ επανέρχεται στην ατζέντα, διότι η ανάγκη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών  συμφερόντων δεν φεύγει ποτέ από τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Η λύση για το τεράστιο κόστος μιας τέτοιας επιλογής; Απλή.  Την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος θα την πληρώσουν οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Οι τελευταίοι εξάλλου πρέπει σύμφωνα με την έκθεση να τιμωρηθούν επιπλέον διότι το ασφαλιστικό μας σύστημα παραήταν αναδιανεμητικό έως σήμερα. Η τιμωρία βέβαια δεν τους αφορά όλους, αλλά μόνο τους συνήθεις υπόπτους: χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)