to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 13.02.2015

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για το νέο θάνατο μετανάστη: Υποχρέωση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων

"Μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, η αρχή μπορεί να γίνει με την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των κρατουμένων που ανήκουν στις λεγόμενες “ευάλωτες” ομάδες: ανηλίκων, ασθενών και ηλικιωμένων", τονίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του 23χρονου μετανάστη Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί που κρατούνταν στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Ο 23χρονος Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί είναι ο τρίτος νεκρός στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Από εκεί, ωστόσο, επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα μόλις την επομένη, για να μεταφερεθεί ξανά στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 8 Φεβρουαρίου, όπου και τελικά εξέπνευσε. Όπως διαπιστώθηκε, ο ίδιος έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα.

Χρειάζεται να διερευνηθούν άμεσα οι διοικητικές ευθύνες για την επιστροφή του Αχμπαρί στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, καθώς και για την προφανή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που έχει καταγραφεί και καταγγελθεί σε πρόσφατες επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δε επισημανθεί τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και σε σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών.  Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο τρίτος θάνατος κρατούμενου μετανάστη στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διερεύνηση των διοικητικών ευθυνών, σα να επρόκειτο για περιστατικό ρουτίνας. Οι συνθήκες κολαστηρίου, που αποδεδειγμένα πια κοστίζουν ζωές, καθιστούν επείγοντα τον τερματισμό της απάνθρωπης και παράνομης πρακτικής της διοικητικής κράτησης και δημιουργούν υποχρέωση, πολιτική και ηθική, η κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων. Μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, η αρχή μπορεί να γίνει με την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των κρατουμένων που ανήκουν στις λεγόμενες “ευάλωτες” ομάδες: ανηλίκων, ασθενών και ηλικιωμένων. Θυμίζουμε ότι  η διοικητική κράτηση μεταναστών χωρίς έγγραφα προβλέπεται ως κατ' εξαίρεσιν μέτρο, εφαρμόζεται ωστόσο επί χρόνια ως βασικός πυλώνας της μεταναστευτικής πολιτικής, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Κι αυτό, μολονότι η εφαρμογή εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων αποτελεί σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων ανεξαιρέτως των διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο τρίτος θάνατος μετανάστη στην Αμυγδαλέζα έρχεται λίγο μετά την αυτοκτονία μετανάστη στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, περιστατικό που διερευνάται ήδη, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι χρέος μας τα τραγικά αυτά περιστατικά να είναι τα τελευταία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)