to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 31.08.2018

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οργή για την προσπάθεια εκμετάλλευσης του μακάβριου fake news

«Πέρα από την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στη δημόσια σφαίρα για την αξιοπιστία της ενημέρωσης και την προστασία της από τέτοιες πρακτικές, η λυσσαλέα και χωρίς όρια επίθεση στην κυβέρνηση εκθέτει ανεπανόρθωτα αυτούς που την ενορχηστρώνουν»


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στοχοποίηση της υπουργού πολιτισμού Μ. Ζορμπά από ΣΚΑΪ και Ν.Δ.:

Η χτεσινή ψευδής είδηση για τον δήθεν θάνατο του Κ. Γαβρά από ψεύτικο λογαριασμό, που δεν είχε καμία σχέση με την υπουργό πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, αναδεικνύει το πρόβλημα αξιοπιστίας και διασταύρωσης των ειδήσεων στην εποχή του διαδικτύου.

Προκαλεί, όμως, οργή και η προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του χυδαίου και μακάβριου γεγονότος από μερίδα των ΜΜΕ για να επιτεθούν ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο ΣΚΑΪ και ο διευθυντής του ραδιοφώνου του Α. Πορτοσάλτε, αλλά και ο Άδωνης Γεωργιάδης, επέμειναν στη στοχοποίηση της υπουργού πολιτισμού ακόμα και μετά την αποκάλυψη της ψεύτικης είδησης. Πέρα από την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στη δημόσια σφαίρα για την αξιοπιστία της ενημέρωσης και την προστασία της από τέτοιες πρακτικές, η λυσσαλέα και χωρίς όρια επίθεση στην κυβέρνηση εκθέτει ανεπανόρθωτα αυτούς που την ενορχηστρώνουν. Αποκαλύπτει το ρόλο της δημοσιογραφίας τύπου ΣΚΑΪ, που από δημοσιογραφικός όμιλος έχει καταστεί δημοσιογραφικός βραχίονας της Ν.Δ..  Αποκαλύπτει και την κατάντια της Ν.Δ. που τα βασικά της εργαλεία κατά της κυβέρνησης είναι το ψέμα και η συκοφαντία. 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την «είδηση» για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά

Ο Κώστας Γαβράς ζει, τα fake news (και η γελοιότητα) βασιλεύουν

Ένα μακάβριο fake news, ο δήθεν θάνατος του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου το απόγευμα της Πέμπτης και έγινε αστραπιαία πρώτη είδηση.

Η είδηση για τον θάνατο του διάσημου σκηνοθέτη διέρευσε στο διαδίκτυο μέσω ενός ψεύτικου λογαριασμού, που φαινόταν να ανήκει στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία λίγες ώρες πριν είχε αναλάβει τα καθήκοντα της. Η επινόηση της ψευδούς είδησης από τον Ιταλό δημοσιογράφο Tommasso Debenedetti είχε σαν αποτέλεσμα να διαδοθεί ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη.

«Είμαι πάρα πολύ καλά, σας διαβεβαιώνω»

Σε fake news απέδωσε ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς την είδηση του… θανάτου του, που έκανε τον γύρο το κόσμου πριν μερικά λεπτά. Ο διάσημος σκηνοθέτης, μιλώντας ζωντανά στην ΕΡΤ-1 και την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», δήλωσε ότι: «είναι περίεργα πράγματα αυτά» και πως «κάποια κακά νέα που γίνονται ως αστεία από κάποιους, μέχρι να διερευνηθούν, γίνονται πιστευτά από την κοινή γνώμη».

Ο Κώστας Γαβράς, 85 ετών, που έδειχνε να το διασκεδάζει όλο αυτό λέγοντας «το υποδεχτήκαμε γελώντας. Το διασκεδάσαμε…», σημείωσε ακόμα ότι «πέρασα τους δυο τελευταίους μήνες στην Ελλάδα σαν τουρίστας» και έκλεισε λέγοντας: «είμαι πάρα πολύ καλά, σας διαβεβαιώνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πρώτη κατασκευασμένη είδηση ήταν ότι πέθανε ο Γαβράς. Ευτυχώς ο άνθρωπος είναι καλά.

Η δεύτερη κατασκευασμένη είδηση είναι ότι ο δήθεν θάνατος του Γαβρά ήταν γκάφα της Μυρσίνης Ζορμπά.

M. Ζορμπά: Κακόβουλη επίθεση - Δεν ήταν δική μου η ανάρτηση, δεν ήταν δικός μου ο λογαριασμός

Δεν ήταν δική μου η ανάρτηση, δεν ήταν δικός μου ο λογαριασμός στον οποίο χρησιμοποιήθηκε το όνομα μου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάζουν νέο τρόπο επιθέσεων εναντίον της. Η κ. Ζορμπά είπε ότι έχει ήδη καταφύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διερεύνηση της υπόθεσης και πιστεύει ότι γρήγορα θα εντοπιστεί ο δράστης. «Δυστυχώς οι επιθέσεις με fake news δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο», είπε και πρόσθεσε: «Ήταν μια κακόβουλη και μακάβρια επίθεση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)