to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 22.05.2014

Οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Εμφανής ο πανικός του Στουρνάρα για τα βρώμικα παιχνίδια των τραπεζών

«Ο κ. Υπουργός, ως τέως μεγαλοτραπεζίτης και χρηματιστής, γνωρίζει πολύ καλά αυτά, που καταγγέλλονται, γι αυτό τον καλούμε να αφήσει τα μαθήματα περί short selling και να διατάξει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς»


Η ανακοίνωση του τμ. Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που απαντάει στο δελτίο Τύπου του υπ. Οικονομικών (διαβάστε παρακάτω):

«Ο πανικός του Υπουργείου Οικονομικών είναι εμφανής. Ενώ επί της ουσίας δεν δίνει καμία απάντηση, εξακολουθεί να βαφτίζει το ψάρι κρέας σε μια προσπάθεια διαστρέβλωσης όχι μόνο των εννοιών αλλά και των γεγονότων. Τα παιχνίδια που έλαβαν χώρα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών συζητούνται ευρέως σε όλους τους οικονομικούς κύκλους και τα δημοσιεύματα σε οικονομικά έντυπα φιλικά προς την Κυβέρνηση είναι αποκαλυπτικά. 

Ο κ. Υπουργός, ως τέως μεγαλοτραπεζίτης και χρηματιστής, γνωρίζει πολύ καλά αυτά, που καταγγέλλονται, γι αυτό τον καλούμε να αφήσει τα μαθήματα περί short selling και να διατάξει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Οι "ανοιχτές πωλήσεις" των 5,77 εκ. μετοχών της Εθνικής, που "έκλεισαν" εκ των υστέρων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και αφορούν  ελάχιστες ελληνικές  χρηματιστηριακές εταιρίες. Ο τεράστιος όγκος (27% των ελεύθερων μετοχών της Εθνικής, τρεις ημέρες πριν δώσουν τις νέες μετοχές των 2,20 ευρώ στα χαμηλής ποιότητας ξένα funds), πείθει ότι ουσιαστικοί δράστες  του naked short selling (της ακάλυπτης υποτιμητικής κερδοσκοπίας) είναι οι διεθνείς "επενδυτές", που αναφέρονται στις Κυβερνητικές δηλώσεις. Και αυτοί, για να ελεγχθούν για ακάλυπτη υποτιμητική κερδοσκοπία, που αποτελεί παράβαση των κανόνων στην Ελλάδα,  πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση. 

Συμφωνούμε, όμως, στο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών ήταν επιτυχέστατες, όχι όμως για το Δημόσιο, τους μικρομετόχους και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά για τα λίγα κερδοσκοπικά  funds, που βαφτίστηκαν θεσμικοί επενδυτές και γι αυτό αξίζουν εύσημα στον Υπουργό Οικονομικών!!

Επαναλαμβάνουμε ότι σε άλλες  χώρες ανεπτυγμένες, που λειτουργούν οι θεσμοί, ο υπουργός Οικονομικών θα είχε παραιτηθεί πριν το ζητήσει η αντιπολίτευση.  Αλλά η Ελλάδα μάλλον δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές…».

 
 

Σχετικά με την χθεσινή (21/5) ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και της Eurobank, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Με λίγα λόγια και απλά: Αν κάποιοι επιχείρησαν να «σορτάρουν» την μετοχή της ΕΤΕ χωρίς να είναι «καλυμμένοι» και μετά έτρεχαν να αγοράσουν όσο όσο και τους έπιασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνουν απολύτως την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών (14/05/2014).

Περισσότερο αναλυτικά: Η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρονταν γενικά στην πρακτική του short selling και εξηγούσαν υπό ποιες προϋποθέσεις, όπως διαγράφονται στον Κανονισμό 236/2012, η πρακτική αυτή είναι νόμιμη. Με δυο λόγια, το short selling δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράνομη δραστηριότητα, και ούτε, επομένως «υποτιμητική κερδοσκοπία», παρά μόνο όταν εξέλθει του πλαισίου του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συνέχεια ανευρέθησαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ,  που πράγματι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου (δεν «καλύφθηκαν») και για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από την ολοκλήρωση της έρευνάς της, έχει δικαίωμα και, αν αποδειχθεί η παράβαση, υποχρέωση να υποβάλει τις προσήκουσες ποινές. Συνεπώς ουδεμία «διάψευση» του Υπουργείου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε χώρα και καμία δημόσια αρχή δεν «έκρυψε» τίποτα από κανέναν.    

Ως πότε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να παραπλανά και να αμφισβητεί την επιτυχέστατη αύξηση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών;»    

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)