to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 18.04.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης: Αλληλεγγύη στον αρνητή στράτευσης Μενέλαο Εξίογλου

ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης


Σήμερα το πρωί, άνδρες της Ασφάλειας συνέλαβαν το Μενέλαο Εξίογλου, μέλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Λίγη ώρα αργότερα, τον οδηγούσαν πισθάγκωνα δεμένο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από όπου θα μεταβεί στην Αθήνα για να δικαστεί με την κατηγορία της «ανυποταξίας», αφού ο Μενέλαος, μαζί με δεκάδες άλλους νέους, αρνήθηκε να καταταχτεί στο Στρατό.

Το δικαίωμα στην άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης αναγνωρίζεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Μπαγιατυάν εναντίον Αρμενίας, 1.6.2011), ενώ οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία παραβιάζουν το άρθρο 6 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της ίδιας συνθήκης, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή του αντιρρησία Ερτζέπ εναντίον της Τουρκίας στις 22.11.2011. Παράλληλα οι επαναλαμβανόμενες δίκες για τον ίδιο λόγο είναι αντίθετες με το άρθρο 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. 

Όσον αφορά, ειδικότερα, τη διαδικασία του αυτόφωρου στο σχετικό βιβλίο του καθηγητή στρατιωτικού ποινικού δικαίου (και πρώην πρόεδρου του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης) Α. Παπαδαμάκη αναφέρεται «ενδεδειγμένη εμφανίζεται μια συσταλτική ερμηνεία του όρου “προσφάτως” προς την κατεύθυνση του “μόλις”» και παρακάτω «αν πρόκειται για πλημμέλημα […] αν δεν δικαστεί αμέσως η υπόθεση “παίρνει τη σειρά της” σε τακτική δικάσιμο» (Στρατιωτικό Ποινικό Δίκαιο, σ. 489-490). 

Όπως γίνεται έυκολα αντιληπτό έχουμε να κάνουμε για ακόμη μια φορά με την εφαρμογή ενός δόγματος μηδενικής ανοχής, που εκφράζει σε απόλυτο βαθμό τη βούληση της κυβέρνησης για εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού κράτους εκτάκτου ανάγκης. Με τη χρήση ενός εκδικητικού νόμου “ταλαιπωρείται” διαρκώς, σαν κοινός εγκληματίας, ένας αγωνιστής της Αριστεράς και των κινημάτων. Έτσι, ο Μενέλαος βρέθηκε ξανά με χειροπέδες , την ώρα μάλιστα που ξεκινούσε από το σπίτι για να πάει στη δουλειά του – ενώ μέχρι τώρα όποτε του είχε ζητηθεί δεν είχε αρνηθεί να παρουσιαστεί στην Αστυνομία.

Στεκομαστε στο πλευρό του αρνητή στράτευσης,  Μενέλαου Εξίογλου και δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συγκεντρώσεις και κινήσεις αλληλεγγύης που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο μιλιταρισμός, η σκληρή ιεραρχία, ο εθνικισμός και το μίσος για τον “απέναντι” δεν χωράνε στον δικό μας κόσμο. Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη! Καμιά δίωξη στον αρνητή στράτευσης Μενέλαο Εξίογλου! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)