to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 02.04.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Οι ελληνικές φυλακές βρίσκονται στον αστερισμό του δόγματος "Δένδια"

Οι ελληνικές φυλακές στον αστερισμό του «δόγματος Δένδια»: Από το σωφρονισμό στην κόλαση


Στις ελληνικές φυλακές κρα­τού­νται σήμερα 12.865 άν­θρω­ποι, ό­ταν τα κρε­βά­τια μόνο αντιστοιχούν σε 9.660. Παρά την υπερσυμφόρηση, ο προϋπολογισμός του υπ. Δικαιοσύνης έπεσε φέτος α­πό τα 950 στα 530 ε­κ. ευρώ, με αποτέλεσμα η η­με­ρή­σια σί­τι­ση α­νά κρα­τού­με­νο να έ­χει φτά­σει το όριο της πείνας, δηλαδή τα δύο ευ­ρώ. Την ίδια στιγμή, στις φυ­λα­κές ερ­γά­ζο­νται μό­λις 70 μό­νι­μοι γιατροί και νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό ό­λων των ει­δι­κο­τή­των, ε­νώ σε καταστήματα όπως αυτά της Νι­γρί­τας Σερ­ρών και των Γρε­βε­νών δεν υπάρχει καν γιατρός. Όμως, ενώ συμβαίνουν αυτά, μόνο από τον Ιανουάριο φυ­λα­κί­στη­καν ε­πι­πλέ­ον 400 ά­το­μα, γεγονός που καταδεικνύει την εθελοτυφλία του δικαστικού συστήματος μπροστά σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Αντί δε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, σε προτεραιότητα, όσον αφορά τη διάθεση των πόρων, βρίσκονται αφ’ ενός η ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας και, αφ’ ετέρου, η βελτίωση του εξοπλισμού των φρουρών.

Αντί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τρόπους προφανείς ακόμα και για την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή -με αποφυλάκιση των ανηλίκων, ελαφρύτερες ποινές, εναλλακτική έκτιση ποινών με κοινωνική εργασία, παραπομπή των τοξικοεξαρτημένων σε προγράμματα και μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική-, επιστρατεύονται εκ περιτροπής η τρομοκρατία και σενάρια «εκτοπισμού» αλλοδαπών κρατουμένων σε γειτονικές χώρες -ό,τι χρειάζεται, δηλαδή, για να μείνουν όλα ίδια και απλά ένα μέρος του προβλήματος να μετατοπιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η ποινικοποίηση της φτώχειας, η τρομοκρατική λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών και η μαζική αποθήκευση ανθρώπων είναι συνθήκη που αντί να αμβλύνει την ανασφάλεια, ναρκοθετεί  την κοινωνική ειρήνη. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις έξι χειρότερες χώρες από άποψη συνθηκών κράτησης. Ο κ. Δένδιας και τα ΕΚΑΜ, ωστόσο, που ανέλαβαν πλέον και τις φυλακές, δεν φημίζονται για την ευαισθησία τους σε κάτι τέτοια.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)