to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:07 | 16.05.2013

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Όχι στη φυσική εξόντωση των παλιννοστούντων Ελλήνων της Διασποράς

Δήλωση του Β. Πριμικήρη, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, υπεύθυνου για θέματα Ελληνισμού της Διασποράς για τη συνταξιοδότηση και την ιθαγένεια των Ελλήνων του Πόντου


Την Τετάρτη 15/5/2013 στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς συζητήθηκαν αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

 Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι κ.κ: Ιωάννης Μωυσιάδης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.), Στέφανος Τανιμανίδης, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.) και Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), Χαράλαμπος Αποστολίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.), Σέργιος Καλπαζίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. (Π.Ο.Σ.Ε.Π.) και ο Γεώργιος Τανιμανίδης, Πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά».

Από τη συζήτηση έγινε αντιληπτό για άλλη μία φορά η πλήρης εγκατάλειψη  του ποντιακού ελληνισμού και ειδικά των παλιννοστούντων ομογενών, από  την τρικομματική κυβέρνηση με πρόσχημα πάντα τις οδηγίες της τρόικα, την μνημονιακή πολιτική και την δημοσιονομική προσαρμογή. 

Το πρώτο θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν οι νέοι όροι για την συνταξιοδότηση των ανασφάλιστων ηλικιωμένων και αφορά και ηλικιωμένους Έλληνες από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. που ορίσθηκαν με το Νόμο 4093/2012, που  εφόσον, θα χάσει, αδίκως βεβαίως, τη σύνταξή του το σύνολο των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και έτσι  οι συμπολίτες μας ατοί, θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα του αφανισμού.   

Με τη νομοθετική ρύθμιση που θέτει σαν προϋπόθεση για τη συνταξιοδότησή τους την εικοσαετή συνεχή νόμιμο και μόνιμο παραμονή τους στην Ελλάδα. Τους εμπαίζει ειρωνικά, προκλητικά και απροκάλυπτα, όταν η εικοσαετία, κατά σύμπτωση, συμπίπτει ακριβώς με την έναρξη της παλιννόστησης, οπότε κανείς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις για να πάρει σύνταξη. 

Εν τέλει, το κράτος δολοφονεί στην κυριολεξία 20.000 ηλικιωμένους, όταν τους αφήνει παντελώς απροστάτευτους και επαίτες να αργοπεθαίνουν μαρτυρικά από την πείνα στα πεζοδρόμια.

Επίσης λέει ότι δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη σε οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού. Ο αόριστος όρος δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί και να αποδειχτεί από τον δικαιούχο, ιδίως, μάλιστα, από κράτη της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως, η οποία σήμερα έχει και ασύντακτα πολιτειακά κράτη και έλλειψη προξενικών γραφείων σε πολλά μέρη. Σε πολλά εξ αυτών γίνονται πόλεμοι, έχουμε Ποντίους από μέρη, όπου οι πολιτείες ακόμη είναι ασύντακτες και όπου σε πολλές ακόμη η χώρα μας δεν έχει διπλωματικές αποστολές υπό την έννοια των προξενικών αρχών. Επομένως, πώς μπορεί να αποδείξει κάποιος και με ποιο τρόπο ότι από εκείνες τις χώρες έχει ή δεν έχει να παίρνει κάποια σύνταξη.

Επίσης το σύνολο των συμπατριωτών μας, αποκλείονται  από το δικαίωμα της σύνταξης, αφού είναι γνωστό ότι με την προτροπή του κράτους, προ δεκαετίας, δόθηκαν δάνεια με την έγκριση του ελληνικού δημοσίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, περίπου μέχρι 110 τ.μ., και αυτό σήμερα αποτελεί τεκμαρτό εισόδημα και τους αποκλείει από το δικαίωμα των συντάξεων. Ο νόμος παρακάτω, ξέρετε ότι, λέει ότι της συντάξεως αυτής δικαιούνται όσοι δεν έχουν τεκμαρτό εισόδημα άνω των 4.320 ευρώ. Επομένως, ο συνυπολογισμός της πρώτης κατοικίας, που πήραν, η οποία δημιουργεί τεκμαρτό εισόδημα, τους αποκλείει. 

Το δεύτερο βασικό είναι το θέμα της ιθαγένειας. Τα τελευταία εννέα και δέκα χρόνια περίπου από το 2003 ή 2004 υπάρχει μια σημαντική οπισθοδρόμηση σε αυτά τα ζητήματα και ειδικά πρόσφατα βγήκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που θεωρεί τους παλιννοστούντες  σαν ανθρώπους της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. 

Η ελληνική τρικομματική κυβέρνηση της μνημονιακής εποχής συνεχίζει τη βάρβαρη πολιτική της και προς τους Έλληνες της Διασποράς.

Πίσω από τα «παχιά» λόγια και τις εθνικιστικές κορώνες κρύβεται μια πολιτική χωρίς καμία ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος σε αυτές τις απάνθρωπες επιλογές, τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική πολιτεία διαχρονικά δεν προέβη στις κατάλληλες διπλωματικές ενέργειες που θα  προωθούσαν την επίτευξη των διακρατικών συμφωνιών, για την αναγνώριση της εργασιακής προϋπηρεσίας των ομογενών από τις χώρες προέλευσής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στη φυσική εξόντωση των παλιννοστούντων Ελλήνων της Διασποράς. Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ελληνική πολιτεία σήμερα γι’ αυτούς τους συμπατριώτες μας είναι να μην τους αφήσει να πεθάνουν χωρίς αξιοπρέπεια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)