to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 06.11.2012

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου: Η ενέργεια πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα

Το τοπικό πολιτικό κατεστημένο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εκχωρεί το φυσικό τοπίο και την προοπτική των νησιών μας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα ΡΟΚΑ-IBEDROLA


Μαζί χέρι – χέρι οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσαν θετική γνωμοδότηση την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, με μόλις δύο τιμητικές εξαιρέσεις, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «φαραωνικού» έργου κατασκευής Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων της ΡΟΚΑΣ – IBEDROLA για τη Λέσβο, τη Χίο και τη Λήμνο.

Παρά την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, των δεκάδων φορέων των νησιών, των χιλιάδων υπογραφών πολιτών στα τρία νησιά του Αιγαίου, τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, παρά την αντίθεση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/Τμήμα Β.Α. Αιγαίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έθεσαν σε προτεραιότητα τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εταιρίας παρά τη θέληση των κατοίκων των νησιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο έργο και στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων των νησιών. Η εταιρία ΡΟΚΑΣ-IBEDROLA πρέπει να γνωρίζει πως, παρά την εξασφάλιση της συναίνεσης των τοπικών παραγόντων του πολιτικού κατεστημένου των νησιών μας, καμία επένδυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συναίνεση των κατοίκων. Και αυτή δεν μπορεί να την εξασφαλίσει βεβαίως η παρουσία των ΜΑΤ στο χώρο της επένδυσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο ενεργειακής επάρκειας των νησιών στηριγμένο σε ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας αξιοποιώντας την Αιολική Ενέργεια σε πολύ μικρότερη κλίμακα, την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στις κατασκευές, τη βιομάζα και τη γεωθερμία (στη Λέσβο), καθώς επίσης και ένα δημόσιου χαρακτήρα σύστημα διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, μακριά από την κερδοσκοπία των πολυεθνικών.

Η ενέργεια πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)