to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 16.04.2013

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Κοινή δράση εργαζομένων και κοινωνίας - Να σώσουμε τη δημόσια Υγεία

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα Πανυγειονομικά Συλλαλητήρια στις 17 Απρίλη


Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνέχεια από τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι ξεπερνούν το 30%, πολλοί δουλεύουν ανασφάλιστοι και πολλοί μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι είναι ανασφάλιστοι.

Αλλά και όσοι έχουν πρόσβαση, πληρώνουν χαράτσια στα νοσοκομεία, αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία συρρικνώνονται ή ακόμη και κλείνουν.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Διαρκώς έχουμε αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις, ενώ προσλήψεις δεν γίνονται. Στις κλινικές και  στα ιατρεία, η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού – ασθενών είναι σε τριτοκοσμικά επίπεδα. Παρομοίως απαράδεκτες συνθήκες επικρατούν και όσον αφορά τα εργαστήρια και άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Επίσης δραματική είναι η κατάσταση σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. 

Το ηθικό του προσωπικού που στηρίζει με αυτοθυσία την δωρεάν δημόσια περίθαλψη έχει κλονιστεί σοβαρά με τους μισθούς πείνας και τις απλήρωτες εφημερίες  και  υπερωρίες.

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με την απειλή ελέγχων τήρησης του ωραρίου από επιτροπές ελέγχου του Υπουργείου. Η Κυβέρνηση των μνημονίων και ο μάνατζερ υπουργός έχουν χρήματα να πληρώνουν ιδιωτικά συνεργία ελέγχου (διαπιστευμένα από το Υπουργείο και εγκεκριμένα από τις Διοικήσεις), προκειμένου από τη μια να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους, προσδοκώντας πειθήνια συναίνεση στις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και να τεκμηριώνουν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις επερχόμενες απολύσεις υγειονομικών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ - ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ- ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΥΠΕΡΩΡΙΩΝ-ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΕΣΥ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ήδη έχει αρχίσει να γεννιέται, ένα μέτωπο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Μια συμμαχία εργαζομένων και κοινωνίας που δείχνει ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  που έχει αποφασίσει να συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην κατεύθυνση αυτή  καλεί τα κινήματα, τους πολίτες  και κάθε συλλογικότητα να στηρίξουν τη δημιουργία κοινών επιτροπών και πρωτοβουλιών με τους εργαζόμενους στην υγεία και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ διεκδικεί ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο και με επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στα απεργιακά συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες της υγείας την Τετάρτη 17 Απρίλη στα Νοσοκομεία και  της ΥΠΕ και για την Αθήνα στο συλλαλητήριο  στις 11πμ στο υπουργείο Υγείας και  πορεία στη Βουλή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)