to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:59 | 02.10.2012

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η στάση του αστυνομικού τμήματος Αγίου Παντελεήμονα παροξύνει τη ρατσιστική και φασιστική βία

Ερώτηση σχετικά με τη συστηματική συγκάλυψη εγκληματικών ενεργειών και κρουσμάτων ρατσιστικής βίας από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τσουκαλάς Δημήτριος στον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης.


Ολόκληρη η ερώτηση

Το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου 2012, ομάδα 15-20 ατόμων επιτέθηκε σε καταστήματα μεταναστών γύρω από την Πλατεία Αμερικής και μεταξύ άλλων στον σύλλογο της Κοινότητας των Τανζανών στην οδό Λεμεσού, τον οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς. Νωρίτερα, ένοικος είχε απειλήσει μετανάστη καταστηματάρχη της περιοχής ότι αν δεν κλείσει το μαγαζί του, θα έχει συνέπειες.

Στην διάρκεια της επόμενης μέρας, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις αναγνωρίστηκαν και οι μάρτυρες μεταφέρθηκαν με περιπολικά της Άμεσης Δράσης στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για κατάθεση, μαζί με τους αναγνωρισμένους.

Ωστόσο, όταν ο πρώτος από τους μετανάστες κατέθεσε, περιγράφοντας και αναγνωρίζοντας τον δράστη, τέθηκε υπό κράτηση, με το πρόσχημα της πιθανής υποβολής μήνυσης από τον αναγνωριζόμενο, ενώ ταυτόχρονα, υπό την απειλή του αυτοφώρου, πιέστηκε από τους αστυνομικούς προανακριτικούς υπαλλήλους να ανακαλέσει την καταγγελία του και μάλιστα να την διαψεύσει.  Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να φοβηθούν και οι υπόλοιποι μετανάστες και να απόσχουν από μαρτυρικές καταθέσεις, ώστε για μια ακόμη φορά να μη συλληφθεί κανένας για τις επιθέσεις, οι οποίες συνεχιστήκαν αμείωτες και τις επόμενες μέρες.

Στο Αστυνομικό Τμήμα, εξάλλου, συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστο χρόνο δεκάδες άτομα και δημιουργήθηκε με την ανοχή των αστυνομικών φρουρών μία συγκέντρωση με απειλητικές διαθέσεις για τους μετανάστες μάρτυρες, καθώς και για τη συνήγορο δικηγόρο κ. Γιάννα Κούρτοβικ, που βρίσκονταν μέσα στο Τμήμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έξω κινούνταν ανενόχλητοι και μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα, κατά περίπτωση μάλιστα μία εξ αυτών αφέθηκε να έχει πρόσβαση σε υλικά της δικογραφίας και επιχείρησε να αφαιρέσει το DVD που είχε παραδοθεί από την Άμεση Δράση με καταγραμμένη την επίθεση στον σύλλογο των Τανζανών, κίνηση που αποτράπηκε τελικά μόνο μετά τις διαμαρτυρίες της δικηγόρου.

Σημειώνουμε ότι σε συμπαράσταση των συλληφθέντων και αναγνωριζόμενων ως εμπλεκόμενων στις επιθέσεις εναντίον των μεταναστών κατέφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα ο Βουλευτής Β’ Αθήνας της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, και η υποψήφια της Χρυσής Αυγής Θέμις Σκορδέλη.

Παρά το γεγονός ότι με παρέμβασή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αρχηγό της αστυνομίας είχε σταλεί στην περιοχή μεγάλη αστυνομική δύναμη, κανείς δεν επιχείρησε να απομακρύνει το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γίνει πιο απειλητικό μετά την άφιξη των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Έτσι, όταν η δικηγόρος κ. Γιάννα Κούρτοβικ επιχείρησε να αποχωρήσει από το Α.Τ., δέχθηκε επίθεση από τους συγκεντρωμένους με ύβρεις, απειλές και προσπάθειες προπηλακισμού της, χωρίς οι αστυνομικοί να αντιδρούν και χωρίς να τους σταματήσουν, ενώ από όλους τους συγκεντρωμένους και παρά την επιμονή της συνηγόρου, μόλις μία γυναίκα συνελήφθη και κανένας άλλος, μολονότι οι πρωταγωνιστές φαίνονται και στο γνωστό video να ασχημονούν εναντίον της.

Επειδή το Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα καταγγέλλεται συστηματικά τουλάχιστον για τη βάναυση μεταχείριση μεταναστών, την πρακτική της σύλληψης των μαρτύρων ρατσιστικών επιθέσεων και τη συγκάλυψη εγκλημάτων σε βάρος τους,

Επειδή η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί σε «προπύργιο» των ομάδων φασιστικής και ρατσιστικής βίας, με αποτέλεσμα οι μετανάστες και οι δημοκρατικοί πολίτες να δέχονται σκληρές επιθέσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν συλληφθεί οι δράστες αυτών των επιθέσεων ή να έχουν υποστεί την παραμικρή δίωξη, και χωρίς να υπάρχει ούτε μία περίπτωση σοβαρής και υπεύθυνης έρευνας (διερεύνηση των καταγγελιών, αναζήτηση αποτυπωμάτων, έρευνα των video και των δημοσιεύσεων σε blogs κ.λπ., από το ηλεκτρονικό έγκλημα, έρευνες σπιτιών κ.λπ.).

Επειδή η ρατσιστική και φασιστική βία αποτελεί πλέον μείζονος σημασίας απειλή για τη δημοκρατία, ενώ τα φαινόμενα ανοχής και συγκάλυψής της από αστυνομικούς παροξύνουν το πρόβλημα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Θεωρείται σύννομη και συναφής με το ρόλο της αστυνομίας η στάση αυτή των αστυνομικών υπαλλήλων του συγκεκριμένου τμήματος, που έχει οδηγήσει στην  πλήρη συνείδηση ατιμωρησίας και ασυλίας των ενεχόμενων σε ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων βίας εναντία σε μετανάστες;

2.Είναι διατεθειμένη η ηγεσία της Αστυνομίας να προβεί σε συγκεκριμένες δράσεις ώστε να ελεγχθούν πειθαρχικά αυτές οι συμπεριφορές και να τεθεί τέλος στις έκνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο εν λόγω Τμήμα;

3.Υπάρχει πρόθεση να διεξαχθούν οι κατάλληλες έρευνες για να εντοπιστούν τα στοιχεία εκείνα που επιδίδονται σε τέτοιες επιθέσεις και να σταματήσει η εγκληματική τους δράση;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Β. Τσουκαλάς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)