to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 12.12.2012

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: "Η επίθεση στη Δικαιοσύνη αποτελεί επίθεση στη Δημοκρατία"

Ανακοίνωση του τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης


Το σύνολο των εξελίξεων και ο διάχυτος αναβρασμός στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τις από τριμήνου κινητοποιήσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, υπό την αιγίδα των δικαστικών ενώσεών τους, τις αποχές των δικηγόρων και τις απεργίες και στάσεις των δικαστικών υπαλλήλων, καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης στον τόσο ευαίσθητο και ζωτικό για την κοινωνική ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία τομέα της απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας.


Η επίθεση που δέχεται ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά και αποτυπώνει την μεθοδευμένη στόχευση της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα, να υποβαθμίσουν την Δικαιοσύνη από ανεξάρτητη και διακεκριμένη πολιτειακή λειτουργία, σε εργαλείο της εκτελεστικής εξουσίας και υπηρεσία διεκπεραίωσης των μνημονιακών ρυθμίσεων και επιταγών.
Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε παράβολα και δικαστικά τέλη και το απαγορευτικό πλέον κόστος απονομής της Δικαιοσύνης έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην παροχή έννομης προστασίας στη συντριπτική πλειοψηφία των ήδη καθημαγμένων οικονομικά πολιτών. Παράλληλα επιχειρείται συστηματικά η συρρίκνωση των εγγυήσεων της δίκαιης δίκης, η ουσιαστική συγκέντρωση του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ επιβάλλονται ρυθμίσεις που περιστέλλουν τα δικαιικά μέσα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.


Ταυτόχρονα, η δραματική μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης τη στιγμή που τα δικαστήρια λειτουργούν «στο κόκκινο», οι μειώσεις των αποδοχών όσων εργάζονται για την απονομή της, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και η εξουθένωση των μικρών και μεσαίων στην πλειοψηφία τους δικηγόρων, εξαιτίας της σκληρής φορολόγησης και του δραστικού περιορισμού της δικηγορικής ύλης, πλήττουν σημαντικά το θεσμό και τους φορείς του. 
Περαιτέρω, στο βαθμό που η Δικαιοσύνη, λειτουργώντας ανεξάρτητα, αμφισβητεί με κινητοποιήσεις ή ακυρώνει με αποφάσεις τις αντισυνταγματικές μνημονιακές νομοθετικές επιλογές, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν διστάζουν να δηλώσουν απροκάλυπτα ότι δεν θα εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν τις κυβερνητικές επιδιώξεις (βλ. δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου σχετικά με το χαράτσι και τη Δ.Ε.Η.) ή, ακόμη, να μετέρχονται, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με την διοριζόμενη από την Κυβέρνηση ηγεσία της Δικαιοσύνης, ωμά κατασταλτικά μέτρα (πειθαρχικές διώξεις, περικοπές μισθών) για την καθυπόταξη των δικαστικών λειτουργών.


Τη στιγμή λοιπόν που οι πολίτες προσβλέπουν στη Δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν την προστασία τους έναντι της καταπάτησης του συνόλου σχεδόν, ακόμη και των πλέον στοιχειωδών συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους, η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως μεθοδεύει συστηματικά τη διάλυση και υποβάθμισή της. 


Η επίθεση στη Δικαιοσύνη αποτελεί επίθεση στη Δημοκρατία. Και για το λόγο αυτό, ο αγώνας υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι αγώνας υπεράσπισης της δημοκρατίας, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ εκφράζει την αυτονόητη συμπαράστασή του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί, πέραν των δίκαιων αιτημάτων τους για αξιοπρεπή διαβίωση και προάσπιση του κύρους και της προσωπικής και λειτουργικής τους ανεξαρτησίας, οφείλουν να συμπαραταχθούν με το σύνολο της κοινωνίας, να υπερασπισθούν με κοινωνική συνείδηση τις συνταγματικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, να διεκδικήσουν τους αναγκαίους για την αξιοπρεπή λειτουργία της Δικαιοσύνης πόρους και να αποτρέψουν, μαζί με την κοινωνία, τις εξοντωτικές επιθέσεις εναντίον τους και τη μετατροπή τους σε απλούς εκτελεστές των επιταγών της εκτελεστικής εξουσίας.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)