to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 22.08.2012

left.gr

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού της Ζακύνθου

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ενός ακόμα λιμανιού, αυτή τη φορά της Ζακύνθου, τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


 
Συγκεκριμένα, βάσει σχετικής απόφασης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, παραχωρείται σε ιδιώτες - μέσω συμβάσεων - κάθε δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το λιμάνι της Ζακύνθου.
 
Όπως καταγγέλλεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΝΣΕ Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, "παρά την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε μελέτες και άχρηστα έργα ( μαϊμού προβλήτα -  φάντασμα μαρίνα) ποτέ δεν υλοποιήθηκαν οι απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές τόσο στο εμπορικό όσο και στο τουριστικό τομέα του λιμανιού". Μετά λοιπόν από την απαξίωση ακολουθεί το ξεπούλημα του λιμανιού!
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι κρίσιμες πλευρές της ιδιωτικοποίησης θα διευκρινιστούν με την αναλυτική σύμβαση παραχώρησης, είναι ξεκάθαρο ότι παράλληλα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δημιουργούνται και νέοι όροι εμπορικής και τουριστικής εκμετάλλευσης όχι μόνον στη ζώνη του λιμανιού αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού. 
 
Σημειώνεται ότι πλέον, μαζί με την ιδιωτικοποίηση και του αεροδρομίου της Ζακύνθου, ο έλεγχος της εμπορικής και τουριστικής ροής περνάει και επίσημα στα χέρια μεγαλοεπενδυτών. "Μια μικρή γεύση αυτού του ελέγχου μπορούμε να πάρουμε σήμερα με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τα δρομολόγια στην γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης, που διαμορφώνει το γνωστό εφοπλιστικό καρτέλ", αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
 
Η ευρύτερη παραλιακή ζώνη (μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει σήμερα στο Λιμενικό Ταμείο) και συνιστά φιλέτο τουριστικής εκμετάλλευσης φαίνεται ότι θα είναι σημείο της συμφωνίας παραχώρησης. Η πρόσφατα ενεργοποιημένη διαδικασία χάραξης της γραμμής αιγιαλού στην παραλιακή ζώνη μάλλον ενισχύει αυτή την πιθανότητα.
 
Τα διάφορα σενάρια της σχεδιαζόμενης επένδυσης- που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό τύπο- αναφέρονται σε φαραωνικού τύπου παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης, που είναι δηλωτικά δημιουργίας ενός ακόμα  γιγάντιου all inclusive στην ήδη συρρικνωμένη τουριστική ζήτηση του νησιού.
 
Ταυτόχρονα συνιστούν εκτρωματική παρέμβαση, που αλλοιώνει  την ιστορικά διαμορφωμένη χωρική φυσιογνωμία  της πόλης της Ζακύνθου, όπου λιμάνι και αστικές δραστηριότητες αναπτύσσονταν  παράλληλα  και αναλογικά.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δηλώνει απερίφραστα ότι θα αγωνιστεί για την αποτροπή του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και ως αυριανή κυβέρνηση θα ακυρώσει όλες τις σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογεί η τρικομματική.
 
"Σήμερα  είναι επίσης απαραίτητος ένας ευρύς συντονισμός  φορέων και πολιτών
 
 - για να μην περάσουν τα σχέδια της  ιδιωτικοποίησης του
    λιμανιού
- για να αποκτήσει η Ζάκυνθος ένα σύγχρονο εμπορικό και  
  τουριστικό   λιμάνι ( με προβλήτα για κρουαζερόπλοια και
  μαρίνα ) αξιοποιώντας υπάρχουσες μελέτες
-  με χρηματοδότηση είτε δημόσια είτε μέσω ΕΣΠΑ
 - με Αυτοδιαχείριση  του λιμανιού από την αυτοδιοίκηση", καταλήγει το δελτίο τύπου.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)