to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής: Καμία ανοχή στους σχεδιασμούς Πατούλη για τη Φυλή

«...ο Γ. Πατούλης βάζει έτσι τα ιδιωτικά συμφέροντα (που για καιρό περίμεναν αυτή την ευκαιρία) από την πίσω πόρτα και άρον άρον… με το γνωστό θύμα, τη Φυλή, να ετοιμάζεται να υποδεχτεί στα εδάφη της όλα τα «απόνερα» των εξελίξεων»


Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής και Οργανώσεις Μελών Φυλής και Ασπροπύργου του ΣΥΡΙΖΑ:

Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και επικίνδυνης οικονομικής ύφεσης που πλήττει κυρίως τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα και τα απειλεί για νέα μαζική και ραγδαία φτωχοποίηση, ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επιλέγει να ξεδιπλώσει και να επιβάλλει το σχέδιό του για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής εις βάρος του γνωστού και διαχρονικού «θύματος» της Δυτικής Αττικής και κυρίως της Φυλής.

Την ίδια ώρα και με πρόσχημα ότι η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή απέτυχε να λύσει το πρόβλημα, καταστρατηγεί τον σχεδιασμό της που προέβλεπε κατανομή ευθύνης και δράσεων σε όλους τους Δήμους της Αττικής και πρόγραμμα αμιγώς δημόσιου χαρακτήρα, και βάζει έτσι τα ιδιωτικά συμφέροντα (που για καιρό περίμεναν αυτή την ευκαιρία) από την πίσω πόρτα και άρον άρον… με το γνωστό θύμα, τη Φυλή, να ετοιμάζεται να υποδεχτεί στα εδάφη της όλα τα «απόνερα» των εξελίξεων αυτών !

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες προωθεί:

Νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή (με την υπ. αρ. 94/2020 Απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής [ΕΔΣΝΑ] αποφασίστηκε στις 13/3/2020 νέος διαγωνισμός προϋπολογισμού 5.335.000 € για κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στον ΟΕΔΑ Φυλής και συγκεκριμένα μια λεκάνη που θα καλύψει τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ για πέντε [5] περίπου μήνες).
Επέκταση των εγκαταστάσεων και των υποδεχόμενων τόνων του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) Άνω Λιοσίων.
Κατασκευή νέου εργοστασίου καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή.
Όλα αυτά πραγματοποιούνται ουσιαστικά παράνομα καθώς ο υφιστάμενος Περιφερειακός Σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) που κυρώθηκε το 2016 δεν παρέχει δυνατότητα δημιουργίας νέας εγκατάστασης στη Φυλή. Αντιθέτως περιλαμβάνει σαφή αναφορά στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασής του. Αλλά ακόμα και αν πράξεις και παραλείψεις της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για αρνητικές εξελίξεις για όλη την Αττική και κυρίως για τη Φυλή, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι αφωνίας για την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μιας ολόκληρης περιοχής και την σχεδιαζόμενη ραγδαία επιδείνωση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών όρων διαβίωσης των κατοίκων της.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής και οι Οργανώσεις Μελών της, θα αναδείξουν με κάθε πρόσφορο μέσο και θα αγωνιστούν μαζί με τον λαό της περιοχής, απέναντι σε κάθε πολιτική, προσωπική ή οικονομική ιδιοτέλεια, για:

Οριστικό κλείσιμο και ανάπλαση της χωματερής στη Φυλή σε σύντομο και ρητό χρονοδιάγραμμα, που θα υποχρεώνει με νόμο όλους τους παράγοντες του προβλήματος (κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους Αττικής κλπ) να πράξουν αυτά που οφείλουν και να συμμορφωθούν στο δημόσιο συμφέρον και τον αποφασισμένο σχεδιασμό. Καμία, ούτε καν αμιγώς προσωρινού χαρακτήρα επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι ανεκτή.
Στήριξη από όλους του υφιστάμενου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ/ΠΕΣΔΑ), με άμεση νομοθετική βελτίωσή του όπου χρειάζεται, κυρίως όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής του και το ρητό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Πλήρης απόρριψη κάθε σκέψης ή σχεδίου δημιουργίας στη Φυλή νέου εργοστασίου για καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να αποφευχθεί η δημιουργία τέτοιου εργοστασίου στην Αττική, αυτό να χωροθετηθεί αλλού, μακριά από την Φυλή.
Άμεση και με νόμο ολοκλήρωση και οριστικοποίηση της χωροθέτησης/κατανομής ΧΥΤΥ και ΜΕΑ σε όλο το εύρος και μήκος της Αττικής, με κάθε δυνατό τρόπο και με βάση γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και χωρική δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που θα επιλεγεί λύση που θα περιλαμβάνει χρήση παλιών λατομείων για εναπόθεση ή ταφή απορριμμάτων, να απενταχθεί άμεσα από τον σχεδιασμό αυτό το λατομείο Μουσαμά που είναι στην περιοχή μας.
Παύση λειτουργίας του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων στον ΟΕΔΑ Φυλής και μετεγκατάστασή του σε ασφαλές σημείο μακριά από οικιστικούς ιστούς.
Εφαρμογή των νόμων-εργαλείων του ΕΣΔΑ που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική στους δήμους έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων τους με βάση τον συντελεστή ανακύκλωσης και τον συντελεστή διαλογής στην πηγή, με αποτέλεσμα να εκτρέπεται η ταφή.

Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αττικής και Οργανώσεις Μελών Φυλής και Ασπροπύργου του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)