to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

11:40 | 11.01.2016

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας: Ενεργή η συμμετοχή στον σχεδιασμό μιας βιώσιμης ανάπτυξης

Η ημερίδα που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μέρος μιας μακρόχρονης διαδικασίας συγκρότησης ενός στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.


Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας. 

Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου:

Ο πρώτος λόγος που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια είναι ότι αντιμετωπίσαμε με σοβαρότητα και σκεπτικισμό  το σύνθημα «ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ». Κι επειδή σκεπτόμαστε και δρούμε συλλογικά, το «εσύ» το μεταφράσαμε ως αναφορά στην οργάνωση. Θυμηθήκαμε τη υποχρέωση μας  -ότι οφείλουμε να είμαστε το κόμμα στον χώρο μας- κι έτσι αναλάβαμε την ευθύνη να επεξεργαστούμε εμείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιοχή μας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί άσκησης ταξικά μεροληπτικής πολιτικής υπέρ των εργαζομένων από την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Όμως, εκτός από τα δημοσιοοικονομικά μέτρα, απαιτείται  μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον χώρο, ώστε να δημιουργούνται όροι σύγκλισης των περιοχών και του πληθυσμού που κατοικεί σε αυτές. Είναι αυτονόητο ότι η Δυτική Αθήνα αποτελεί σημαντικό πεδίο άσκησης μιας τέτοιας πολιτικής.

Ο τρίτος λόγος είναι η αρνητική προηγούμενη εμπειρία, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι για να γίνει ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση, δεν αρκεί η πρόθεση, τα χρήματα και η τεχνική τεκμηρίωση. Πολλές φορές υλοποιούνται ασύνδετα επιμέρους και αποσπασματικά έργα, ενώ δεν λείπει και η ανταγωνιστική δράση μεταξύ τους. Αποτέλεσμα είναι να σπαταλούνται πόροι και χρόνος και πολλές φορές να δημιουργούνται ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Όλα αυτά επειδή δεν υπήρχε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που να καθοδηγεί αυτές τις δράσεις. Τέλος, μια ολοκληρωμένη χωρική παρέμβαση πρέπει να αντιστοιχείται με τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι με την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων.

Στόχος μας  είναι αυτό το στρατηγικό σχέδιο από την επόμενη μέρα να τεθεί σε συνεχή δημόσια διαβούλευση. Η πρόθεση δεν είναι να "κλείσει" το θέμα, αλλά αντίθετα να εκκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των κατοίκων της. Καθώς δεν είμαστε με την ανάθεση, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο σχέδιο αυτό. Έτσι, πρόκειται για σχέδιο συνεχώς εξελισσόμενο και ανοιχτό σε προτάσεις.

Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε να ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Έχουμε αποκωδικοποιήσει το σχέδιο σε επιμέρους δράσεις, με μια ιεράρχηση. Έχουμε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία, στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης και στην Περιφέρεια Αττικής έτσι ώστε να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης, συντονισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων. Ελπίζουμε να βρεθούν οι πόροι, να υπάρξει ανταπόκριση και αποφασιστικότητα από τις διοικήσεις όλων των φορέων, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα προβλήματα, που δεν είναι άλλα από τις υπηρεσιακές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Η Δυτική Αθήνα αποτελούσε πάντα την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της Ελλάδας, την πιο παραγωγικά συμμετέχουσα και εισοδηματικά εισφέρουσα στην Εθνική οικονομία, την πιό βιοτεχνικά, μεταποιητικά και βιομηχανικά εξελιγμένη περιοχή του τόπου μας, με τις εκατοντάδες μικρές και μεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις αλλά και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. 

Ταυτόχρονα όμως, όπως είναι  γνωστό, αποτελεί την πιο υποβαθμισμένη αναπτυξιακά περιοχή και την περιοχή με την χαμηλότερη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι η Δυτική Αθήνα έχει:

 • Το μικρότερο (χιλιομετρικά) αναπτυγμένο δίκτυο Μετρό.
 • Μηδενικά αναπτυγμένο δίκτυο Τραμ.
 • Το μεγαλύτερο δίκτυο (χιλιομετρικών αποστάσεων) λεωφορείων, με τον μικρότερο διαθέσιμο αριθμό οχημάτων ανά 100 μετακινούμενους κατοίκους, με ασύνδετες πολλές περιοχές.
 • Το μικρότερο δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας, ανά κυβικό εκατοστόμετρο ομβρίων υδάτων.
 • Μόλις 4 Νοσοκομεία  (ΑΤΤΙΚΟ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, και τα δύο Ψυχιατρικά ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ και ΔΑΦΝΙ) από τα περίπου 46 που λειτουργούν στην υπόλοιπη Αττική.
 • Την μεγαλύτερη ανεργία στην βιοτεχνία και το εμπόριο.

«Ουκ έστιν αριθμός» στην απαρίθμηση των πληγών των κατοίκων της πολύπαθης Δυτικής πλευράς του Κηφισού.

Άλλωστε η σημερινή μας Ημερίδα αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει: 

Να καταγράψει με ακρίβεια. 

Να σχεδιάσει με όραμα.

Να θεραπεύσει με δικαιοσύνη και ευαισθησία.

Το όραμα μας είναι ένα μοντέλο ολιστικό, δηλαδή πολύπλευρο, δηλαδή εξεταζόμενο και μελετημένο στην κάθε του διάσταση.

 • Αφορά την Αστική και την Περιαστική Ανάπτυξη (όρος Αιγάλεω, Ακτή Σκαραμαγκά, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Παρακηφίσια περιοχή, Ελαιώνας). 
 • Αφορά την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής (Μονή Δαφνίου, Ναός Αρτέμιδος, Ίχνος Αρχαίας Ιεράς Οδού, ΜΠΛΟΚ 15, Παλατάκι).
 • Αφορά το Ποικίλο όρος, το όρος Αιγάλεω, το «Ελληνικό μολύβι», το «Καμίνι της Πετρούπολης».
 • Αφορά το Περιβάλλον, την Διαχείριση  Υδάτινων πόρων, τους Ποδηλατόδρομους, τα Αντιπλημμυρικά.
 • Αφορά την Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία.
 • Αφορά την Αυτοδιοίκηση, γιατί ότι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, η Δυτική Αθήνα το οφείλει σε λίγους μαχητές, οραματιστές και πεισματάρηδες Δημάρχους. 

Ομως πάνω από όλα, το όραμα μας, αφορά ΟΛΟΥΣ εσάς, ΟΛΟΥΣ εμάς, ΟΛΟΥΣ τους συμπολίτες μας εκεί έξω, γιατί καμία Αλλαγή, καμία Ανατροπή και καμία Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς  ΑΥΤΟΥΣ που αφορούν και οι Αλλαγές και Ανατροπές και οι Αναπτύξεις γιατί όπως έλεγε κι ο Λυρικός ποιητής Πίνδαρος:    «Σμικρός εν σμικροίς, μέγας εν μεγάλοις έσομαι», δηλαδή «Μικρός ανάμεσα σε μικρούς, θα γίνω μεγάλος ανάμεσα σε μεγάλους».

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)