to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 04.12.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ: Σε τροχιά σύγκλισης με συγκεκριμένη ατζέντα

Σύγκλιση εκτιμήσεων διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Βουλή, αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.


Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν οι: Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Αλέξης Μητρόπουλος, βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, γραμματέας της Κ.Ε. και Δημήτρης Αναγνωστάκης, γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε σύγκλιση σε κρίσιμα θέματα όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών της συγκυβέρνησης και η ανάγκη υλοποίησης ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για την παρούσα συγκυρία και τις ανάγκες του σήμερα αλλά και του άμεσου μέλλοντος. Τονίσαμε, από την πλευρά μας, την κρισιμότητα της κατάστασης, σε μια περίοδο όπου συζητιούνται, εντός συγκεκριμένου μνημονιακού πλαισίου, βαθύτερα μέτρα που έρχονται να καθίσουν πάνω στο σβέρκο του ελληνικού λαού και να επιτείνουν την ύφεση, να επιτείνουν την αβεβαιότητα. H κυβέρνηση, με την πολιτική της, καθίσταται επικίνδυνη και παραγωγός πολιτικής αστάθειας και, αν θέλετε, και αδυναμίας του ελληνικού λαού να επιβάλλει τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Σε αυτή τη λογική επαναλάβαμε τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αλλαγή δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να γίνει τώρα, και το μοναδικό πράγμα πάνω στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον κ.Σαμαρά είναι η άμεση διενέργεια εκλογών πριν ακόμα από την προεδρική εκλογή. Το δεύτερο ειναι φανερό και το έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους, ότι εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα πρόσωπο που θα υποδειχθεί σε σχέση με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας γιατί ακριβώς όπως κάνει και το Σύνταγμα συνδέουμε την απεμπλοκή από τη μνημονιακή πολιτική και σ' αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, πώς είναι δυνατόν μια πολιτική δύναμη, ή, πολύ περισσότερο, πολιτικά πρόσωπα, να καταψηφίζουν ή ακόμα και να φεύγουν από τα κόμματά τους, να καταψηφίζουν την πολιτική της κυβέρνησης, να μην δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, να καταψηφίζουν το προϋπολογισμό και μετά να απεμπλέκουν, ίσως κάτω από ένα ιδιοτελές πολιτικό ή κομματικό συμφέρον, το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή για να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

Τέλος, τονίσαμε πως τα σενάρια περί «εθνικής μνημονιακής συναίνεσης και συνεννόησης» δεν μας αφορούν. Αντίθετα, συνεχίζουν την ίδια πολιτική με εύκολα και ψεύτικα πολιτικά κόλπα, με τα οποία εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Νομίζουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κύμα αλλαγής με ενιαίο προσανατολισμό σε αυτή την κατεύθυνση, θα διατηρεί βεβαίως ο καθένας την αυτονομία του, την δική του πολιτική, αλλά που θα συγκλίνει και θα συντείνει στο να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση κι εμείς θα κινηθούμε».
 

O γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα έγινε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε σε αρκετά προγραμματικά σημεία με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση. Η αλλαγή πολιτικών είναι αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης. Απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους που δεν είναι βιώσιμο, διαπραγμάτευση χωρίς μονομερείς ενέργειες καθώς και η προώθηση κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειάζεται ένα νέο υγιές μοντέλο ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η χώρα μας παραμένει σε κατάσταση κρίσης. Δεν έχει φανεί η διέξοδος από μια πορεία που υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών με την υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε. και φτωχοποίηση του πληθυσμού. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει νέα μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες με νέους φόρους, θα φέρουν μειώσεις στους μισθούς και θα αποδομήσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Τα όρια και οι αντοχές όμως του ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί καθώς δεν αποκρούονται οι παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.

Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Έχουμε μπροστά μας τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όπου δεν μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτές τις παραμέτρους, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσουν τα κυβερνητικά κόμματα για την προεδρική εκλογή.

Οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών. Διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας με αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η πρόταση περιλαμβάνει τις προοδευτικές δυνάμεις που αντιτίθεται στη σημερινή αδιέξοδη συντηρητική κυβερνητική πολιτική. Θα εργασθούμε για τη συνεργασία αυτών των δυνάμεων για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής από τη συντηρητική στην προοδευτική κατεύθυνση. Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει την πολιτική αλλαγή με ευθύνη, την αλλαγή χωρίς διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)