to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 03.09.2015

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά κάναμε για το προσφυγικό, τώρα αποδίδουν καρπούς

Οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών αποδίδουν σιγά-σιγά καρπούς, τονίζουν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανεπίσημη ενημέρωση, τονίζοντας πως είναι καιρός να αποδώσουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".


Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν αναλυτικά όσα έγιναν για τα «hotspots» υποδοχής, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, έκτακτα και μακρυπρόθεσμα, τα κέντρα υποδοχής, ενώ μιλούν και για τις ανοίκειες επιθέσεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν πως «η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό θέμα και τα νησιά έχουν δεχθεί υπερβολικό βάρος.  Ήλθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας».

 

Όπως επισημαίνουν:

Με χαρά ακούσαμε την εξαγγελία για τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, η οποία σαφώς αποτελεί μία αρκετά ικανοποιητική μετάφραση του όρου hotspots: τα hotspots αποτελούν κομμάτι της δέσμης μέτρων που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και εξασφάλισε, από κοινού με το πρόγραμμα εσωτερικής μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τα Κέντρα αυτά ήταν κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση που παρουσιάστηκε και έτυχε επεξεργασίας τους μήνες που πέρασαν, και αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος εσωτερικής μετεγκατάστασης. Η κυβέρνησή μας διαπραγματεύτηκε σκληρά πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο και με ικανοποίηση βλέπουμε ότι αποδίδει.

Σχετικά με την εκταμίευση των πολυετών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (2014-2020), για τα οποία παραλάβαμε το απόλυτο διοικητικό και προγραμματικό χάος, επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά: στις 31 Ιουλίου, κατόπιν δικής μας εντατικής δουλειάς και διαπραγμάτευσης, εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πρόκειται για χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αύριο, αφορούν την χρηματοδότηση της χώρας για το άσυλο, τη μετανάστευση και τα σύνορα για τα επόμενα 7 χρόνια. Ας σταματήσει επιτέλους η δημιουργία εντυπώσεων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα: δεν υπάρχουν κάπου 470 εκατομμύρια που μπορούν αύριο να χρησιμοποιηθούν, χωρίς διαγωνισμούς και διαδικασίες, και ούτε φυσικά υπάρχει κανένας κίνδυνος να χαθούν αυτά τα χρήματα.

Πλάι και παράλληλα με τα πολυετή χρηματοδοτικά εργαλεία, με ικανοποίηση βλέπουμε ότι προχωράει η αξιοποίηση των αιτημάτων για έκτακτη χρηματοδότηση που είχαν κατατεθεί από την κυβέρνησή μας, με στόχο "τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας που καταφεύγουν στη χώρα". Η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ταυτοποίησης στα νησιά ήταν ένας από τους γρίφους της προσφυγικής κρίσης, λόγω της αδυναμίας της αστυνομίας να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της στα νησιά. Δοκιμάστηκαν και άλλες λύσεις για ταυτοποίηση στην Αθήνα, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα στην αποσυμφόρηση των νησιών, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των εισόδων. 

Ελπίζουμε να υπάρξει επαρκής και ειλικρινής έγνοια ώστε να συνεχίσει η κατάθεση των προτάσεων τις επόμενες ημέρες, όπως είχε προγραμματιστεί, ώστε να υπάρχουν και στο μέλλον κονδύλια προς αξιοποίηση και η επόμενη κυβέρνηση να παραλάβει τα αντίστοιχα εργαλεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η έκτακτη βοήθεια, ύψους 7,4 εκατ. Ευρώ, ήδη εκταμιεύεται και καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες. Εφόσον αυτές αυξάνονται, θα πρέπει να υποβληθούν και τα νέα αιτήματα ύψους 5,5 εκ. ευρώ μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Για την κινητοποίηση του μηχανισμού ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας για βοήθεια σε είδος, που αποτελεί ένα ακόμα μέσο, έχει ήδη γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όλη η προετοιμασία: Έχουν συγκεντρωθεί και ομαδοποιηθεί όλα τα αιτήματα των δήμων και των περιφερειών των περιοχών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, και είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών εφόσον ληφθεί η απόφαση ενεργοποίησης.

Η δημιουργία κέντρων υποδοχής στα νησιά έχει ήδη σχεδιαστεί και προχωράει  στη Λέρο, στην Κω και στη Λέσβο. Στις 4.9 ξεκινά τη λειτουργία του το κέντρο πρώτης υποδοχής στη Μόρια Λέσβου. Στη Λέρο επίσης ξεκίνησε η λειτουργία του ΠΙΚΠΑ και στην Κω αναμένεται ο τελικός προσδιορισμός του χώρου, που άμεσα θα οργανωθεί κέντρο ταυτοποίησης,  υποδοχής και φιλοξενίας. Επίσης, μετά τον Ελαιώνα, ετοιμάζονται άλλοι δυο χώροι υποδοχής στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση δέχτηκε ανοίκειες επιθέσεις όλους αυτούς τους μήνες, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε, καθώς και μομφές ότι με την πολιτική της παρότρυνε τους πρόσφυγες να έλθουν στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό καταγράφονται πολλαπλάσιες  ροές  προσφύγων, αλλά φυσικά δεν περιμένουμε να μας δικαιώσει το μέτωπο δυνάμεων που χρησιμοποιούν τα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας για εκλογική εκμετάλλευση.

Οι εικόνες από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δικαιώνουν την έκκληση μας για ανάληψη ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τηρήσαμε τη διεθνή νομιμότητα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Την ίδια στιγμή, κατανοούμε και συμπάσχουμε με τους κατοίκους των νησιών: η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό θέμα και τα νησιά έχουν δεχθεί υπερβολικό βάρος.  Ήλθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, που σφυρίζει αδιάφορα για τους πολέμους και τη βία στην περιοχή μας. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)