to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 09.09.2013

Κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Καταστροφική η ενδεχόμενη κατασκευή επίγειας σιδηροδρομικής γραμμής

Ανακοίνωση της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ σχετικά με την υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα.


«Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων υπό τον περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας με θέμα την επέκταση του προαστιακού καθώς και την συνέχιση των έργων σύνδεσης της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα. Με βάση τα αποτελέσματα της συζήτησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις.

Ο εκπρόσωπος της ΕΡΓΟΣΕ εμμέσως πλην σαφώς με την τοποθέτησή του για το απαγορευτικό του προϋπολογισμού της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής και της ανάγκης επαναπροσδιορισμού του τρόπου διέλευσης της μέσα από την πόλη της Πάτρας, ουσιαστικά προέταξε την πιθανότητα επίγειας γραμμής, πράγμα πλήρως καταστροφικό για το μέλλον της πόλης και των πολιτών της αφού αποκόβει την πόλη από το παραλιακό μέτωπο.

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου, οι οποίες αποτελούν  πάγιο αίτημα της πόλης και στηρίζονται από τον πατραϊκό λαό, τις οποίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Νομού μας έχουν επανειλημμένα προωθήσει και διεκδικήσει με ανάλογες ερωτήσεις και καταθέσεις τροπολογιών στη Βουλή, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων και ανοίγει ο δρόμος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θέλουν το παραλιακό μέτωπο να αποδοθεί σε ιδιωτική εκμετάλλευση.

Άλλωστε θεωρούμε πως η αλλαγή στάσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την από μηδενική βάση συζήτηση της διέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη, έρχεται να ευθυγραμμιστεί με την υπαγωγή του παραλιακού μετώπου στο ΤΑΙΠΕΔ και την αποκοπή της πόλης από τη θάλασσα, προωθώντας την επίγεια διέλευση.

Πρέπει να επισημάνουμε  πως προκαλεί εντύπωση η στάση της Δημοτικής Αρχής, από την οποία δεν είδαμε κάποια αντίδραση για τη διαφαινόμενη αλλαγή στα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την οποία άμεσα καλούμε να τοποθετηθεί.    

Ως ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε καμιά λύση που θα υποθηκεύσει το μέλλον της Πάτρας. Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα καθορίσει την εικόνα,  το μέλλον της πόλης και της ζωής των πολιτών της για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον.

Το κόστος κατασκευής του έργου που προβλέπεται εκτιμούμε πως είναι αδικαιολόγητα υπερκοστολογημένο, δεν συνυπολογίζει  το αναπτυξιακό σκέλος που θα υποστηρίξει η κατασκευή.

Η επιλογή  της επίγειας διέλευσης  δεν είναι κατά βάση μια επιλογή οικονομίας λόγω της οικονομικής συγκυρίας αλλά εξυπηρετεί σχεδιασμούς κέντρων που θέλουν διακαώς να αποκόψουν την πόλη από το παραλιακό μέτωπο, ώστε να αποδοθεί σε ιδιωτική εκμετάλλευση πιο εύκολα, υπαγορεύσεις που αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου.

 Ο καθένας πρέπει να αναλάβει της ευθύνες του έμπρακτα πια.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)