to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΣΥΡΙΖΑ 35%, ΚΚΕ 30%, Ν.Δ. 19%

Ορισμένες περιοχές της χώρας μας αποτελούν εκλογικό γραδόμετρο. Ό,τι ψηφίζουν οι κάτοικοι ενός χωριού, ενός δήμου, ψηφίζει και η επικράτεια.


Ορισμένες περιοχές της χώρας μας αποτελούν εκλογικό γραδόμετρο. Ό,τι ψηφίζουν οι κάτοικοι ενός χωριού, ενός δήμου, ψηφίζει και η επικράτεια.

Υπάρχουν και άλλες περιοχές, κόντρα στο ρεύμα, με αποτελέσματα που ξαφνιάζουν.

Μία από αυτές είναι και η Ικαρία. Ο διπολισμός υπήρξε και εδώ έντονος. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκφράστηκαν υπέρ του διπολισμού. Αλλά ποιου διπολισμού;

Ας δούμε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου: ΣΥΡΙΖΑ 35,11 %, ΚΚΕ 30,23%, Ν.Δ. 19,22%, ΚΙΝ.ΑΛΛ. 3,82% κ.ά.

Αναμενόμενα αποτελέσματα για τον «Κόκκινο Βράχο», την «Κούβα του Αιγαίου», για όσους γνωρίζουν την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος στο νησί, για όσους έχουν διαβάσει για τους ανυπότακτους αριστερούς αγωνιστές που υπέστησαν διώξεις, φυλακές, εκτοπίσεις. Αναμενόμενα για όσους έχουν αξιολογήσει σωστά την παρουσία των εξόριστων, κυρίως κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, για τα διδάγματα από τη στάση ζωής των εξόριστων προς τους ντόπιους, τα διδάγματα από τη στάση ζωής των ντόπιων προς τους εξόριστους!

Αναμενόμενα για όσους έχουν ακούσει για τους εκτοπισμένους που έφτιαξαν δρόμους, νερόμυλους, που δίδαξαν γράμματα, μα και νέες μεθόδους καλλιέργειας. Για τους ντόπιους που φίλευαν αγάπη και τα λιγοστά τους τρόφιμα, που περιόριζαν το γάλα του παιδιού για να πιεί μια γουλιά και ο ξένος. Για την καταλυτική παρουσία του Γαβριηλίδη, του Κατράκη, του Λουντέμη, του Θεοδωράκη και τόσων άλλων.

Αναμενόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ για όσους παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες του βουλευτή Δημήτρη Σεβαστάκη!

Διαφορετική έκφραση γνώμης στη Σάμο, με καθοριστική βαρύτητα στο συνολικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων (35.51 εγγεγραμμένοι, έναντι 11.204 στην Ικαρία και 1.678 στους Φούρνους).

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ν.Δ. 41,98%, ΣΥΡΙΖΑ 25,87%, ΚΙΝ.ΑΛΛ. 6,94%, ΚΚΕ 6,52%. Δήμος Δυτικής Σάμου: Ν.Δ. 34,53%, ΣΥΡΙΖΑ 30,56%, ΚΚΕ 12,17%, ΚΙΝ.ΑΛΛ. 7,38%.

Οι Σάμιοι έδειξαν την προτίμηση τους στον συντηρητικό χώρο, αλλά δεν ψήφισαν με τοπικιστικά κριτήρια. Για πρώτη φορά από τότε που ο πρώην Νομός Σάμου έγινε μονοεδρική περιφέρεια, ο μοναδικός εκπρόσωπος στο Κοινοβούλιο θα είναι Ικάριος. Πρόκειται για έναν λαμπρό επιστήμονα, τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Ο τρίτος πόλος των γειτονικών νησιών είναι οι Φούρνοι. Άραγε με ποιο από τα δύο μεγαλύτερα νησιά ταυτίστηκαν; Με κανένα!

Αποτελέσματα εθνικών εκλογών στον Δήμο Φούρνων Κορσεών: Ν.Δ. 34,71%, ΚΙΝ.ΑΛΛ. 23,54%, ΚΚΕ 21,36%, ΣΥΡΙΖΑ 15,29%. Αν αποτελούσαν οι Φούρνοι εκλογικό γραδόμετρο της επικράτειας τότε θα είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας με πιθανή πρωθυπουργό την κ. Γεννηματά!

Γειτονικά νησιά με κατοίκους που διατηρούν πλέον φιλικές σχέσεις (η έντονη αντιπαλότητα δεν ανάγεται σε πολύ μακρινό παρελθόν), με έκδηλο πνεύμα συνεργασίας, αλλά και με διαφορετικές συνήθειες και παραδόσεις, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές.

Τρία ξεχωριστά κάδρα στον πανελλαδικό εκλογικό χάρτη!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)