to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:09 | 16.11.2016

Διεθνή

Συρία: Τουλάχιστον 59 νεκροί σε βομβαρδισμούς - Στη Ράκα κατευθύνονται οι Kούρδοι πολιτοφύλακες για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Ρωσικά και συριακά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά σφυροκοπούν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την επαρχία Ιντλίμπ και συνοικίες της πόλης του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονται από αντάρτες, όπου η επισιτιστική βοήθεια εξαντλείται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιορκίας.


Οι βομβαρδισμοί από αεροσκάφη και το πυροβολικό στοίχισαν τη ζωή 32 αμάχων, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, τις τελευταίες 24 ώρες στις συνοικίες του Χαλεπιού και άλλων 11 στο χωριό Μπάτμπο, 40 χλμ. δυτικά της πόλης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην επαρχία Ιντλίμπ, έξι άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στο Καφάρ Τζάλες.

«Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη στοχοθέτησαν όλη τη νύχτα και μέχρι το πρωί πολλές περιοχές της Ιντλίμπ», μιας επαρχίας η οποία εν μέρει ελέγχεται από μια συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Ταυτόχρονα, η πολεμική αεροπορία του καθεστώτος βομβάρδισε τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού», της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, η οποία είναι από τον Ιούλιο του 2012 κομμένη στα δύο, ανάμεσα στις κυβερνητικές συνοικίες κι εκείνες που έχουν καταλάβει οι αντάρτες. Εδώ και μήνες το καθεστώς προσπαθεί να ανακτήσει το σύνολο της πόλης.

Στο ανατολικό Χαλέπι, το παιδιατρικό νοσοκομείο, στο οποίο γίνονται 4.000 εξετάσεις τον μήνα, και η Τράπεζα Αίματος, η οποία συγκεντρώνει 1.500 σάκους αίματος για νοσοκομεία, υπέστησαν ζημιές από «βαρέλια με εκρηκτικά», αυτοσχέδιες βόμβες που ρίπτονται από ελικόπτερα, σύμφωνα με την ΜΚΟ Ένωση Ανεξάρτητων Γιατρών.

Έπειτα από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας, οι βομβαρδισμοί άρχισαν ξανά χθες από τις κυβερνητικές δυνάμεις στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση μιας νέας επίθεσης από τη Μόσχα, εναντίον των τζιχαντιστών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χομς.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει σημαντικά τη διαθέσιμη δύναμη πυρός τους, χάρη στα αεροσκάφη που απονηώνονται από το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο, το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ, το οποίο πλέει από την περασμένη εβδομάδα στα ανοικτά των συριακών ακτών.

Η Μόσχα έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία εδώ και πάνω από έναν χρόνο, υποστηρίζοντας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως επίσης μαχητές από το Ιράν, της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου κ.ά.

Τα νέα πλήγματα καταδικάστηκαν ως «ασυγχώρητα» από την Ουάσινγκτον, η οποία υποστηρίζει τη λεγόμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση και κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι στοχοθετεί τους αντάρτες με προκάλυμμα τις επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών. Η ρωσική κυβέρνηση από την πλευρά της απέρριψε μια «ρητορεία» βασισμένη σε «ψεύδη» από πλευράς των ΗΠΑ.

Η επανέναρξη των βομβαρδισμών καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ. Ο τελευταίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η προτεραιότητά του θα είναι ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών και όχι η ανατροπή του Άσαντ, κάτι που επιδιώκει η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι αν ο Τραμπ εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική, θα αποτελέσει έναν «φυσικό σύμμαχο» στον αγώνα εναντίον της «τρομοκρατίας» σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση RTP.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη για τους 250.000 κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοκληρωτική πολιορκία από την 17η Ιουλίου. Οι προμήθειες τελειώνουν και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι έκανε την περασμένη Κυριακή την τελευταία διανομή.

«Οι αποθήκες μας είναι άδειες, δεν έχουμε πλέον να διανείμουμε τίποτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμαρ Κάντα, διευθυντής της αλ Σαμ αλ Ινσανίγια, μιας οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Εθελοντές διένειμαν τις τελευταίες προμήθειες χθες Τρίτη, μετέδωσε χθες ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ΟΗΕ είχε ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι διένειμε τις τελευταίες ποσότητες βοήθειας που είχε στους κατοίκους του ανατολικού Χαλεπιού.

Στο μεταξύ στη Ράκα, η αραβοκουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) προελαύνει προς την de facto «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

**************************************

Η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την πόλη Μανμπίτζ, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, για να συμμετάσχει στην εκστρατεία απελευθέρωσης της πόλης Ράκα--προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους--αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)