to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:12 | 19.02.2015

Διεθνή

Συρία: Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για εξοπλισμό της αντιπολίτευσης

Συμφωνία που προβλέπει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, όπως έκανε γνωστό ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.


Αμερικανοί αξιωματικοί ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να εκπαιδεύουν 5.000 Σύρους μαχητές κάθε χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια βάση του σχεδίου (φωτ. αρχείου)

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι σχεδιάζει να στείλει περισσότερους από 400 στρατιώτες, περιλαμβανομένων στελεχών των ειδικών δυνάμεων, για να εκπαιδεύσουν τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης σε περιοχές εκτός Συρίας, στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η συμφωνία υπογράφθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών (της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου) και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ (στην Άγκυρα Τζον Μπας)» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η συμφωνία υπογράφθηκε απόψε στην Άγκυρα», είπε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμερικανοί αξιωματικοί ανέφεραν ότι σχεδιάζουν να εκπαιδεύουν 5.000 Σύρους μαχητές κάθε χρόνο για τα επόμενα 3 χρόνια βάση του σχεδίου. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, όπως επίσης και η Τουρκία, έχουν δημοσίως εκφράσει τη βούλησή τους να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Η Άγκυρα αναμένει ότι η εκπαίδευση των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει επίσης την αποδυναμωμένη και διχασμένη συριακή αντιπολίτευση στον πόλεμο εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)