to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 10.10.2017

Διεθνή

Συρία: Συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Υποστήριξης στη Χάμα

Το ΙΚ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι πήρε τον έλεγχο 12 χωριών από την Ταχρίρ αλ Σαμ.


Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέσπασε τον έλεγχο δέκα και πλέον χωριών από την αντίπαλη οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ στην επαρχία Χάμα της Συρίας τη Δευτέρα, ανοίγοντας νέο μέτωπο μερικές ημέρες αφότου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως εξεδίωξε το ΙΚ από μια κοντινή περιοχή.

Το ΙΚ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι πήρε τον έλεγχο 12 χωριών από την Ταχρίρ αλ Σαμ.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ, η αιχμή του δόρατος της οποίας είναι ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), ανέφερε σε δική της ανακοίνωση ότι το ΙΚ εξαπέλυσε έφοδο σε πολλά χωριά και κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι επέτρεψε στα μέλη του να περάσουν από εδάφη που ελέγχει εκείνος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι το ΙΚ απέσπασε 15 χωριά από την Ταχρίρ αλ Σαμ αλλά η τζιχαντιστική συμμαχία κατόπιν ανακατέλαβε τα πέντε.

Την Παρασκευή, ο συριακός στρατός είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ σε μια κοντινή περιοχή έπειτα από μήνες μαχών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο και την Ταχρίρ αλ Σαμ, οι τζιχαντιστές του ΙΚ που εκδίωξε ο στρατός είναι εκείνοι που κατέλαβαν τα χωριά, αφού πέρασαν από περιοχές που έλεγχαν οι ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, κάποιοι πέρασαν μαζί με αμάχους.

Παρότι το ΙΚ και οι οργανώσεις που έχουν συγκροτήσει την Ταχρίρ αλ Σαμ, συμπεριλαμβανομένου του Μετώπου Υποστήριξης, έχουν ταυτόσημη ιδεολογία, αντιπαρατίθενται εδώ και χρόνια.

Το ΙΚ δεν είχε υπό τον έλεγχό του περιοχές που γειτόνευαν με αυτές που κατέχουν οι τζιχαντιστές ή άλλες οργανώσεις ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία από πέρυσι.

Έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών που κατείχε εξαιτίας των ταυτόχρονων επιχειρήσεων του συριακού στρατού, τον οποίο υποστηρίζουν η Ρωσία, το Ιράν και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, καθώς και μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)