to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 14.07.2012

πηγή: https://left.gr/95

Διεθνή

Συρία: Σοκ από τις ωμότητες, συνεχή πυρά κατά διαδηλωτών

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα και δύο αντάρτες, σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις και βομβαρδισμούς στην Χομς της κεντρικής Συρίας, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Η γυναίκα έχασε τη ζωή της στο βομβαρδισμό της πόλης Κουσέιρ, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με το στρατό στις συνοικίες Σουλτανίγιε, Καραμπίς και Χαλντίγιε της πόλης Χομς.

«Σοκαρισμένος και τρομαγμένος» δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν από τη σφαγή στο χωριό Ταραμσέχ κοντά στη Χάμα, κάνοντας λόγο για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων». Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις ωμότητες, καθώς και η Ρωσία, η οποία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες. Εν τω μεταξύ, άλλοι 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες από πυρά του στρατού κατά διαδηλωτών στη Δαμασκό, κατήγγειλαν ακτιβιστές.

Οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Ταραμσέχ, στην επαρχία της Χάμα, σκοτώνοντας «πάνω από 200 ανθρώπους» -κυρίως άμαχους. Ωστόσο, Σύρος ακτιβιστής δήλωσε ότι οι νεκροί άμαχοι είναι λίγοι και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η συριακή αντιπολίτευση καταδίκασε τη σφαγή, όπως τη χαρακτήρισε, και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια δεσμευτική απόφαση για να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία.
 
Από την πλευρά τους, οι αρχές της Δαμασκού επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους στο χωριό σε «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών», σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, το οποίο γνωστοποίησε «βαριές απώλειες στις τάξεις των τρομοκρατών» και τρεις νεκρούς μεταξύ των στρατιωτών.
 
Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για την πιο «αισχρή γενοκτονία που διαπράχθηκε από το συριακό καθεστώς».
 
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας, οι οποίοι μετέχουν στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, καταφέρθηκαν ιδιαιτέρως κατά του Κόφι Ανάν, αλλά και του Ιράν και της Ρωσίας, κατηγορώντας τους ότι «είναι υπεύθυνοι» γι’ αυτό το μακελειό, εξαιτίας της αδράνειάς τους.

Καταδίκη
 
Σε ανακοίνωσή του στη Γενεύη, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι πρόκειται για «παραβίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων στα αστικά κέντρα και της δέσμευσής της απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων». Στην ανακοίνωσή του, ο Ανάν καταδικάζει τις αγριότητες και δηλώνει «σοκαρισμένος από τις σφοδρές συγκρούσεις, το μεγάλο αριθμό θυμάτων και την επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».
 
Σύμφωνα με τον Ανάν, οι παρατηρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στο χωριό Ταραμσέχ για να επαληθεύσουν τα γεγονότα, «εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες», αλλά τόνισε ότι οι παρατηρητές θα χρειάζονται ελευθερία κινήσεων για το σκοπό αυτό.
 
Την πρόθεση των παρατηρητών να μεταβούν στο σημείο εξέφρασε και ο επικεφαλής των παρατηρητών, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, «εάν υπάρξει πραγματική κατάπαυση του πυρός». «Όπως γνωρίζετε, η αποστολή διέκοψε τις εργασίες της εξαιτίας του απαράδεκτου επιπέδου της βίας στη χώρα. Ωστόσο, οι παρατηρητές βρίσκονται ακόμα σε διάφορες επαρχίες και μπορούν να δουν τι συμβαίνει εκεί σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στις περιοχές αυτές» τόνισε.
 
Οι 300 παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν διακόψει από τις 15 Ιουνίου την αποστολή τους στη Συρία εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας.
 
Η σφαγή αυτή, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί άλλη μια δολοφονική πράξη του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε η Γαλλία, καλώντας εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αναλάβει τις ευθύνες του». «Μια ενίσχυση της αυστηρότητας θα πρέπει εφεξής να αφορά μια απειλή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας [...]. Έχει έρθει η ώρα ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Τη σφαγή στο χωριό Τρεμσέχ καταδίκασε και η Ρωσία και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας  για την αιματοχυσία αυτή που, όπως υποστήριξε, εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν να πυροδοτήσουν μια διαθρησκευτική σύγκρουση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ανέφερε με σαφήνεια ποιος ευθύνεται για τη σφαγή κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης, το χωριό βομβαρδίστηκε από ελικόπτερα και άρματα ενώ στη συνέχεια πολιτοφύλακες εισέβαλαν στην κοινότητα και σφαγίασαν πολλές οικογένειες. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτή η ανομία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δυνάμεων εκείνων που δεν επιδιώκουν την ειρήνη αλλά επιμόνως επιδιώκουν να σπείρουν στο συριακό έδαφος τους σπόρους της διαθρησκευτικής και εμφύλιας διαμάχης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι «ωμότητες» στο Τρέμσεχ από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αποδεικνύουν την ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή απάντηση του ΟΗΕ. Μέσω «των επανειλημμένων πράξεων βίας κατά του συριακού λαού», ο Άσαντ έχασε τη νομιμότητα που είχε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
 
Την ίδια ώρα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι πρόκειται για «εφιάλτη», σημειώνοντας ότι οι βιαιότητες στο Τρέμσεχ, καταδεικνύουν «με δραματικό τρόπο την ανάγκη να ληφθούν δεσμευτικά μέτρα για τη Συρία».
 
Πυρά κατά διαδηλωτών στη Δαμασκό
 
Στο μεταξύ, σε τουλάχιστον 56 ανήλθαν οι νεκροί χθες στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπως και στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία. Αίτημα των διαδηλωτών και σήμερα στη Συρία ήταν η πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στόχος των συνθημάτων των σημερινών διαδηλώσεων ήταν ο Κόφι Άναν: «Αποσύρετε τον Άναν, τον υπηρέτη του Άσαντ και του Ιράν».
 
Στη Δαμασκό «οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν ομοβροντίες πραγματικών πυρών στη συνοικία Ναχρ Αΐσα για να διαλύσουν τη διαδήλωση», σημείωσε το Παρατηρητήριο, υπογραμμίζοντας ότι πυροβολισμούς δέχθηκαν και άτομα που μετείχαν σε πορεία στη συνοικία Σαγιντέ Ζάιναμπ.
 
Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην Χαράστα, στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία σημείωσε ότι ο στρατός άνοιξε επίσης πυρ για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.
 
Για «μαζικές διαδηλώσεις» σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν λόγο σήμερα Σύροι ακτιβιστές στον λογαριασμό τους (Syria.Revo) στο Twitter, ενώ άλλοι ακτιβιστές του Διαδικτύου αναφέρουν ότι από χθες το βράδυ αρκετοί Σύροι άρχισαν να πραγματοποιούν αυθόρμητα συγκεντρώσεις για να καταδικάσουν τη χθεσινή σφαγή στο Τρέμσιχ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)