to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:15 | 31.03.2013

Διεθνή

Συρία: Πολίτες εγκαταλείπουν μαζικά μια συνοικία στο Χαλέπι λόγω των σφοδρών μαχών

Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται για μια ακόμα σφαγή αμάχων


Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν σήμερα μια συνοικία-κλειδί στην πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τις δυνάμεις του καθεστώτος, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, το συριακό καθεστώς και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοκατηγορήθηκαν για τη «σφαγή» δεκάδων πολιτών, περιλαμβανομένων πολλών γυναικών, στην πόλη Ταλ Κάλαχ, κοντά στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο.

Τα νέα επεισόδια βίας καταγράφονται ενώ οι καθολικοί της Συρίας, μιας χώρας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι και όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και δύο χρόνια με πάνω από 70.000 νεκρούς, εόρτασαν πολύ συγκρατημένα το Πάσχα στην Δαμασκό και σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη σύρραξη, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας όπου οι μάχες ανάμεσα στους αντάρτες και το στρατό διαρκούν ήδη εννιά μήνες, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές για τρίτη συνεχή ημέρα στη Σέιχ Μασούντ, μια συνοικία όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Κούρδοι, στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Εκατοντάδες αυτοκίνητα που μετέφεραν οικογένειες (. . .) αναχώρησαν από τον τομέα», ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο αντικαθεστωτικών, ιατρικών και στρατιωτικών πηγών σε όλη τη Συρία.

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή, ανάμεσά τους 15 πολίτες, σε βομβαρδισμούς και σε μάχες που επικεντρώθηκαν σε ένα ανατολικό τμήμα της συνοικίας, όπου ζουν σουνίτες και όχι Κούρδοι.

«Από το λόφο αυτό μπορείς να δεις ολόκληρο το Χαλέπι», είπε ο Άμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος στην στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής.

Ανάμεσα στους νεκρούς πολίτες ήταν ένας ιμάμης που εξέφραζε θέσεις υπέρ του καθεστώτος, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο από αντάρτες οι οποίοι περιέφεραν ακολούθως τη σορό του σέρνοντάς την στους δρόμους.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες τουλάχιστον 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων οκτώ γυναικών, στη συνοικία Μπορτζ της Ταλ Κάλαχ, στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η ΜΚΟ δεν ήταν να θέση να γνωρίζει ποια πλευρά διέπραξε τη σφαγή. Σύμφωνα με την ίδια, αντικαθεστωτικοί είπαν ότι τους πολίτες σκότωσαν άνδρες του στρατού κατά την διάρκεια επιχείρησής του.

Από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι «τρομοκράτες» εξαπέλυσαν επίθεση στην Μπορτζ «σκοτώνοντας 10 άμαχος, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά». Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι «τρομοκράτες» λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα.

Η Δαμασκός χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» συλλήβδην για τους αντικαθεστωτικούς μαχητές.

Η Ταλ Κάλαχ ήταν μια από τις πρώτες πόλεις όπου οι πολίτες εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011 και ο στρατός την έχει πολιορκήσει επανειλημμένα.

Τουλάχιστον οκτώ πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα βομβαρδισμό στην Καφάρ Μπάτνα, στην επαρχία της Δαμασκού. Νότια της πρωτεύουσας, ένας πύραυλος έπληξε τον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό. Μέχρι το απόγευμα η ΜΚΟ έκανε λόγο για 62 νεκρούς σε όλη τη χώρα, βάσει ενός προσωρινού απολογισμού. Χθες, κατά την ίδια πηγή, οι θάνατοι έφθασαν τους 146.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)