to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:41 | 14.09.2016

Διεθνή

Συρία: Παράταση εκεχειρίας για άλλες 48 ώρες συμφώνησαν ΗΠΑ-Ρωσία

Σε συμφωνία για την παράταση 48 ωρών της παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, κατέληξαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, για να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σε συνέντευξη Τύπου.


"Κατά την διάρκεια της συνομιλίας που πραγματοποίησαν σήμερα (Κέρι και Λαβρόφ), συζήτησαν και συμφώνησαν για την χρονική επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 48 ώρες, με τον στόχο να είναι ότι αυτή να διαρκέσει για επτά μέρες και τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου υλοποίησης" τόνισε ο Τόνερ.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η συμφωνία εκεχειρίας (που ξεκίνησε να ισχύει από την Δευτέρα το βράδυ) τηρείται και πως οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα σήμερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και την συριακή κυβέρνηση αντίστοιχα να διατηρήσουν την εκεχειρία.

Ο Μπαν ζήτησε από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες συριακές κοινότητας, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τις κατάλληλες "ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας"



 Δεν έχουν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες κατά το πρώτο 48ωρο της εφαρμογής της εκεχειρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως δεν έχει καταγράψει κανένα θάνατο άμαχου πληθυσμού ούτε ανθρώπινες απώλειες σε μάχες τις τελευταίες 48ώρες έπειτα από την έναρξη ισχύος της παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία.

Η εκεχειρία, που τέθηκε σε εφαρμογή την Δευτέρα το βράδυ, έπειτα από συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας αποτελεί την δεύτερη απόπειρα τερματισμού του πενταετούς πολέμου στην χώρα.

Παρόλα αυτά το Παρατηρητήριο ανέφερε πως κατέγραψε μια σειρά περιστατικών βομβαρδισμού από πολυάριθμες παρατάξεις αντάρτικων οργανώσεων καθώς και βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε όλη την χώρα.

Τα περιστατικά προκάλεσαν υλικές ζημιές και κάποιους τραυματισμούς, αλλά όχι θανάτους, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Η συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών δεν περιλαμβάνει το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ, πρώην επονομαζόμενο Μέτωπο Αλ Νόσρα, και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιχειρήσεις της συριακής κυβέρνησης ενάντια στους τζιχαντιστές του ΙΚ συνεχίστηκαν σήμερα σε περιοχές που ελέγχει η οργάνωση σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι αμάχων, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)