to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 21.07.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Συρία: Παράταση 30 ημερών για την αποστολή του ΟΗΕ

Η αποστολή των άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία θα παραμείνει στη χώρα για άλλες 30 ημέρες, σύμφωνα με σχετική απόφασι που λήφθηκε χθες ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ωστόσο, η πρόταση που είχε κατατεθεί από τη Βρετανία και προβλέπει παράταση 30 ημερών, διευκρινίζει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παρά μόνο αν η Δαμασκός τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει τα βαρέα όπλα.
Από την πλευρά της, η Ρωσία απειλούσε με βέτο για την πρόταση παράτασης, το δεύτερο σε 24 σε ψήφισμα που αφορούσε στην κατάσταση στη Συρία.Η Μόσχα υποστήριζε σχέδιο του Πακιστάν για παράταση της αποστολής κατά 45 ημέρες χωρίς άλλους όρους.
Υπενθυμίζεται πως η αποστολή του ΟΗΕ, που βρίσκεται στη Συρία μετά από μακρές διαβουλεύσεις και ελιγμούς της Δαμασκού, είναι μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου που υποστήριζαν από κοινού ο Οργανισμός και ο Αραβικός Σύνδεσμος με διαμεσολαβητή τον Κόφι Άναν. Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους είχε ανασταλεί στις 16 Ιουνίου λόγω του αυξημένου κινδύνου από την επιδείνωση της βίας στη Συρία.
Παρά το ότι από τις 12 Απριλίου θα έπρεπε να είχαν τερματιστεί όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, από εκείνη ακριβώς την φάση η εμφύλια σύγκρουση πέρασε σε ακόμα σκληρότερη φάση με πολλά περιστατικά σφαγών αμάχων και ανταρτών από το στρατό ή την πιστή στο καθεστώς πολιτοφυλακή και αιματηρές συγκρούσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών με τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Δεκάδες νεκροί
Τουλάχιστον 74 άνθρωποι, 59 άμαχοι και 15 αντάρτες, σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια σε όλη τη Συρία.Ανάμεσα τους και ο τελάλης στην Τζομπάρ, ανατολικό προάστιο της συριακής πρωτεύουσας, που παραδοσιακά ξυπνά τους πιστούς τα ξημερώματα για να γευματίσουν δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από άγνωστο δράστη.
Στη Δαμασκό ο στρατός έχει εξαπολύσει από την Πέμπτη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις συνοικίες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξεγερμένοι. Σφοδρές μάχες καταγράφονται και στο Χαλέπι, για πρώτη φορά στους 16 μήνες της εξέγερσης: οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών με άγνωστο αριθμό τραυματιών ή θυμάτων.
Λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, από την Πέμπτη τουλάχιστον 30.000 Σύροι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αναζητώντας καταφύγιο στο γειτονικό Λίβανο, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Χιλιάδες Σύροι διέσχισαν τα σύνορα με το Λίβανο, πολλοί περνούν προς την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ, αλλά η πραγματική έξοδος είναι προς το Λίβανο, αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία διευκρίνισε ακόμη ότι δεν είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό για τους εκτοπισμένους εντός της Συρίας. Την περασμένη εβδομάδα υπολόγιζε τους εκτοπισμένους στο ένα εκατομμύριο, κατά προσέγγιση.
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)