to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 13.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Συρία: "Ως ασπίδες χρησιμοποιούσαν τα παιδιά οι καθεστωτικές δυνάμεις"

Ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση σύμφωνα με την οποία οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν βασανίσει και εκτελέσει παιδιά ομαδικά, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει και παιδιά μέχρι 8 ετών ως "ανθρώπινες ασπίδες" στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους κατά των ανταρτών.


"Ένας εμφύλιος πλήρους κλίμακας" απλώνεται αυτή την στιγμή στη Συρία, τόνισε ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Ερβέ Λαντσού, σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη από τη Νέα Υόρκη. "Είναι προφανές πως η συριακή κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο πολλών περιοχών τις οποίες επιθυμεί να ανακαταλάβει", επεσήμανε. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση σύμφωνα με την οποία οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν βασανίσει και εκτελέσει παιδιά ομαδικά, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει και παιδιά μέχρι 8 ετών ως "ανθρώπινες ασπίδες" στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους κατά των ανταρτών. "Σπανίως έχω δει τόσες αγριότητες εναντίον παιδιών όσες στη Συρία, όπου κορίτσια και αγόρια φυλακίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες", δήλωσε η Ράντικα Κουμαρασουάμι, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις. Η εν λόγω έκθεση αναφέρεται στην τετραήμερη επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων και της πολιτοφυλακής Σαμπίχα, στο χωριό Άιν Λ' Αρούζ της επαρχίας Ιντλίμπ.


Ξεπέρασαν τους τριάντα οι νεκροί χθες από τον βομβαρδισμό της Ντέιρ Αλ Ζορ, σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας επιχείρηση συλλήψεων, μετά την υποχώρηση των ανταρτών από την περιοχή. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στηνΧομς, ενώ οι παρατηρητές του ΟΗΕ παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν στην πόλη Χάφα, με το Παρατηρητήριο να εκφράζει φόβους για επίθεση εκεί. Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κατηγόρησε χθες την Ουάσιγκτον πως "ενθαρρύνει" τις σφαγές και την τρομοκρατία στη Συρία.


Σε διπλωματικό επίπεδο, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, υποστήριξε -μέσω του εκπροσώπου του, Αχμάντ Φαουζί- πως "η διπλωματία έχει εντατικοποιηθεί" και πως ο ίδιος προσβλέπει στη σύγκληση διεθνούς ομάδας επαφής για την επίλυση της κατάστασης στην Συρία αρκετά σύντομα. Προς το παρόν ωστόσο, δεν έχει οριστεί ο τόπος διεξαγωγής της ή η λίστα με τους συμμετέχοντες. Στόχος του Ανάν είναι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου έξι σημείων και όχι η εκπόνηση νέου σχεδίου.


Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, βασικός συνασπισμός των κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης, κάλεσε τους Σύρους σε διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας, που μαζί με την Κίνα αντιτάσσεται στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, παρά το γεγονός πως το ενδεχόμενο τέτοιας επέμβασης αποκλείστηκε εκ νέου χθες από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαν Χέιγκ.


Τέλος, η σημαντικότερη ενδεχομένως σύμμαχος της Δαμασκού, η Τεχεράνη, ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ πως μόνο ο διάλογος ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των συγκρούσεων και τόνισε πως "οι όποιες εξωτερικές παρεμβάσεις απλώς θα κλιμάκωναν την κρίση". Κατηγόρησε ακόμη το Ισραήλ και "συγκεκριμένες άλλες χώρες" πως χρησιμοποιούν τη Συρία για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.


Αναδημοσίευση: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)