to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 20.02.2013

left.gr

Διεθνή

Συρία: οι αντάρτες κατέρριψαν αεροσκάφος - απειλές για «αντίποινα» στη λιβανέζικη Χεζμπολάχ

Θέσεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο απειλεί να πλήξει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός των Σύρων ανταρτών, σε μια ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.



   Ο στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, απείλησε ότι οι αντάρτες θα επιτεθούν σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, την οποία κατηγόρησε ότι βομβαρδίζει συριακές κοινότητες. "Το καινούριο στοιχείο αυτήν την εβδομάδα είναι ότι η Χεζμπολάχ άρχισε να βομβαρδίζει τα χωριά γύρω από το Κουσέιρ (σ.σ. τα οποία ελέγχονται από τους αντάρτες) και αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε (...). Ανακοινώσαμε χθες ότι αν αυτό δεν σταματήσει μέσα σε 48 ώρες ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα απαντήσει", είπε ο αποστάτης στρατηγός.

   "Έχουμε αποδείξεις ότι εδώ και καιρό η Χεζμπολάχ στέλνει μαχητές της σε διάφορες περιοχές της Συρίας, κυρίως στη Χομς και τη Δαμασκό, για να στηρίξει το στρατό του Άσαντ", πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για "πυρά" που προήλθαν από το λιβανέζικο χωριό Ζέιτα, στην κοιλάδα Μπεκάα, στα σύνορα των δύο χωρών.

   "Θεωρούμαστε ο νόμιμος στρατός του συριακού λαού και έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να παρέμβουν, όμως μέχρι τώρα δεν πήραμε απάντηση", υποστήριξε ο στρατηγός ο οποίος αποστάτησε κι εντάχθηκε στους αντάρτες τον Ιούλιο του 2012.

   Νωρίτερα, Σύροι αντάρτες κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος στην επαρχία της Δαμασκού, μετά από αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε στην περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι.

   "Οι αντάρτες κατέρριψαν ένα μαχητικό που πετούσε στην περιοχή της δυτικής Γούτα, στην επαρχία της Δαμασκού", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο διευθυντής της οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε στην περιοχή της κοινότητας Χαμουρίγε, στα ανατολικά της πρωτεύουσας.

   Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που τράβηξαν ακτιβιστές και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παρατηρητήριο δείχνει ένα φλεγόμενο αεροπλάνο να πέφτει. "Εξερράγη, καίγεται! Ο Θεός είναι μεγάλος! Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός χτύπησε ένα MiG" ακούγεται να λέει ο ακτιβιστής που κρατά την κάμερα.

   Τις τελευταίες εβδομάδες οι αντάρτες, μολονότι δεν είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι όσο ο στρατός του καθεστώτος, έχουν καταφέρει να καταρρίψουν πολλά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά βλήματα και βαρέα όπλα που περιήλθαν στην κατοχή τους αφού κατέλαβαν βάσεις του στρατού.

ΝΤΟΧΑ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΤΑΡ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


   Τη συριακή κρίση συζήτησαν σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ ο πρίγκιπας Τάμιμ Μπεν Χάμαντ Αλ-Θάνι με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Οι δύο χώρες στηρίζουν τους αντάρτες και μάλιστα πρόσφατα το Κατάρ, όπως και η Σαουδική Αραβία, έχουν ταχθεί υπέρ της παροχής βοήθειας προς τους εξεγερμένους της Συρίας. "Στηρίζουμε την αντιπολίτευση σε όλες τις ανάγκες της, ακόμη και αν πάρει τα όπλα για να αμυνθεί", δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι.

ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


   Από την εξέγερση που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Χιλιάδες άλλοι έχουν εκτοπιστεί ή κατέφυγαν σε άλλες χώρες για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς. Μόνο στη Σουηδία πέρσι κατέφυγαν 4.730 Σύροι, τριπλάσιοι απ' όσοι μετανάστευσαν στη χώρα αυτή το 2011, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη Στοκχόλμη. Στην πλειονότητά τους οι Σύροι πρόσφυγες είναι νέοι, με μέση ηλικία τα 27 έτη για τις γυναίκες και τα 29 για τους άνδρες.

   Φ.Γ.

Πηγή: ΑΠΕ

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)