to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 26.04.2017

Διεθνή

Στους 28 οι νεκροί μαχητές του YPG από την επιδρομή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Η φονική επίθεση της Τουρκίας πραγματοποιείται την ώρα που οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται εναντίον του ISIS στη Συρία


(το βομβαριδσμένο κέντρο επικοινωνίας των Μονάδων Προστασίας του Λαού στη βορειοανατολική Συρία)

Ο απολογισμός από τους χθεσινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία έφτασε τους 28 νεκρούς, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Ο απολογισμός των τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών (χθες Τρίτη) εναντίον του αρχηγείου της YPG ανέρχεται σε 28 νεκρούς, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και δύο μέλη ενός κέντρου Τύπου», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, 19 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων κάποιοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μια γυναίκα διοικητής των κουρδικών μονάδων άμυνας είναι μεταξύ των θυμάτων, επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν. Η επίθεση αυτή τη Συρία είναι μια από τις πιο φονικές που έχει διεξάγει στη χώρα η Τουρκία.

«Βρισκόμαστε σε μια ανηλεή μάχη εναντίον του PKK», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που θεωρεί τη YPG σύμμαχο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η κυβέρνηση «θα λάβει μέτρα για να εξαλείψει αυτή την απειλή, είτε προέρχεται από μία χώρα είτε από μια άλλη», πρόσθεσε. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις του PKK και των συμμάχων του στο Ιράκ, όμως από τους βομβαρδισμούς αυτούς σκοτώθηκαν από λάθος έξι μέλη των ιρακινών κουρδικών δυνάμεων (πεσμεργκά).

«Πυρά από την πλευρά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων»

Πυρά όλμου που φέρεται ότι εβλήθησαν από περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο συριακών κυβερνητικών δυνάμεων έπληξαν στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Χατάι της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός, που ανέφερε ότι ανταπέδωσε τα πυρά. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο στρατός αναφέρεται ότι άλλη μία επίθεση με όλμους από την άλλη πλευρά των συνόρων πραγματοποιήθηκε σε ένα άλλο στρατιωτικό φυλάκιο, επίσης στη Χατάι, από μέλη της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας νωρίτερα σήμερα. Δεν υπήρξαν απώλειες σε καμία από τις επιθέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού.

Το Ισλαμικό Κράτος ωφελείται

Η Βαγδάτη, με ανακοίνωσή της, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τις οποίες σκοτώθηκαν μέλη των δυνάμεων του ιρακινού Κουρδιστάν. Σημειώνεται την επομένη της εισόδου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από μέλη των YPG, στην πόλη Τάμπκα, στον δρόμο προς τη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία.

Στην επίθεση που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο για την ανακατάληψη της Ράκας, οι FDS υποστηρίζονται από αέρος από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στο έδαφος από αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους. «Είναι αδιανόητο ότι πολεμάμε σε ένα μέτωπο εξίσου σημαντικό με τη Ράκα και την ίδια στιγμή τα τουρκικά αεροπλάνα μάς επιτίθενται», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Ζητάμε από τον συνασπισμό να επέμβει ώστε να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις και η έμμεση υποστήριξη της χώρας αυτής στο Νταές» (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Ρεντούρ Χαλίλ, εκπρόσωπος των YPG, που επισκεπτόταν τον σημείο της επίθεσης μαζί με έναν αμερικανό αξιωματικό, δήλωσε στον δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πως ο συνασπισμός «φέρει τεράστια ευθύνη και πρέπει να επιτελέσει το καθήκον του να προστατεύσει αυτή την περιοχή, γιατί είμαστε εταίροι στη μάχη κατά του ΙΚ».

(σκίτσο που αναδημοσιεύει ο λογαριασμός του YPG στο twitter)

Η Τουρκία θεωρεί πως οι YPG συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Λέει πως θέλει να εργαστεί με τους συμμάχους της, αλλά χωρίς τις YPG, για την ανακατάληψη της Ράκας.

Για τον Σινάν Ουλγκέν, πρόεδρο του Κέντρου για την Οικονομία και την Εξωτερική Πολιτική με έδρα την Κωνσταντινούπολη, «δεν θα υπάρξουν άλλοι ελιγμοί πριν από τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ. Είναι υπό το φως των αποτελεσμάτων αυτής της συνάντησης που θα αποφασιστεί η συνέχεια των πραγμάτων», είπε, αναφερόμενος στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν στα μέσα Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

\

Χάρτης με τις κουρδικές δυνάμεις στη Μ. Ανατολή (aljazeera)

\

tags: YPG, Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)