to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:24 | 07.01.2013

Διεθνή

Συρία: Νέες επιθέσεις και βομβαρδισμοί με νεκρούς και τραυματίες

Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στα προάστια της Δαμασκού σήμερα, μια ημέρα μετά την ομιλία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με την οποία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να λάβει μέρος σε ένα διάλογο με τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης.



Ο Χάιταμ αλ Αμπντάλα, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης στην Δαμασκό, δήλωσε: «παρά το ότι χιονίζει, οι δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισαν με δεκάδες οβίδες και ρουκέτες την ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή Νταράγια, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 10».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ενισχύσεις του στρατού με την υποστήριξη αρμάτων μάχης στάλθηκαν στο προάστιο Ζαμπάντανι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια νέα έφοδο στην περιοχή, η οποία ελέγχεται σήμερα από τους αντάρτες.

Ο Άσαντ χθες, κάνοντας την πρώτη του δημόσια ομιλία έπειτα από επτά και πλέον μήνες, αποκάλεσε τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που μάχονται για να τον ανατρέψουν «μαριονέτες» της Δύσης.

Οι αντικαθεστωτικοί «είναι οι εχθροί του λαού, οι εχθροί του Θεού. Κατέφυγαν στην τρομοκρατία για να κατατρομοκρατήσουν το λαό», είπε ο Άσαντ, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές ένα σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης που τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 60.000 ανθρώπων.

Έκανε λόγο για μια εθνική σύνοδο συμφιλίωσης, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης, βουλευτικές εκλογές και ένα νέο Σύνταγμα. Το σχέδιο αυτό απέρριψε σχεδόν αμέσως η αντιπολίτευση. Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε την πρωτοβουλία Άσαντ «εκτός πραγματικότητας, ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η ομιλία του Σύρου προέδρου ήταν «πέρα κι από υποκριτική». Το σχέδιο Άσαντ καλωσόρισε το Ιράν χθες, ενώ σήμερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί υποστήριξε αυτό το «συνεκτικό σχέδιο ως μια ρεαλιστική λύση για την κρίση και την έναρξη ενός σταθερού και φωτεινού μέλλοντος στη Συρία».

Απεναντίας σε συνέντευξή του στο CNN, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι υποστηρίζει τις εκκλήσεις των Σύρων αντιπολιτευόμενων ο Άσαντ να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και προέβλεψε πως το καθεστώς θα πέσει.

«Ο συριακός λαός, μέσω της επανάστασής του και μέσω του κινήματος θα προχωρήσει, όταν η αιματοχυσία σταματήσει, σε ένα νέο στάδιο όπου θα έχει μια ανεξάρτητη βουλή και την κυβέρνηση της επιλογής του», δήλωσε ο Μόρσι.


Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)