to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 12.09.2016

Διεθνή

Συρία: Μπλοκάρει την εκεχειρία ο Άσαντ

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σήμερα πως θέλει να "ανακτήσει" όλες τις περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, μερικές ώρες προτού τεθεί σε ισχύ μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών.


"Το συριακό κράτος είναι αποφασισμένο να ανακτήσει από τους τρομοκράτες όλες τις περιοχές και να αποκαταστήσει την ασφάλεια", δήλωσε ο Άσαντ στα επίσημα μμε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο πρώην προπύργιο των ανταρτών, την Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό.

Το καθεστώς χρησιμοποιεί τη λέξη "τρομοκράτες" όταν αναφέρεται στους αντάρτες και στους τζιχαντιστές.

"Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς δισταγμό (...) και ανεξάρτητα από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες", συνέχισε ο Άσαντ, ενώ η παύση των εχθροπραξιών, περιλαμβανομένων και των αεροπορικών επιδρομών, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

"Υπάρχουν εκείνοι που έχουν ψευδαισθήσεις, και είναι πέντε χρόνια που δεν έχουν απαλλαγεί από τις ψευδαισθήσεις αυτές", είπε ακόμη ο σύρος πρόεδρος αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

"Ορισμένοι ποντάρουν σε υποσχέσεις από το εξωτερικό", είπε αναφερόμενος σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Οι υποσχέσεις αυτές "δεν θα υλοποιηθούν", είπε.

Στο μεταξύ, η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε σήμερα "εγγυήσεις" για την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

"Θέλουμε να ξέρουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις (...) Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις και απαιτούμε εγγυήσεις ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετέχουν στη συμφωνία" εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάλεμ αλ-Μούσλετ, εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της εκεχειρίας, την Παρασκευή, έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, υποστηρικτών αντίστοιχα, της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, γίνεται ενώ οι αντάρτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο έδαφος αφού έχασαν την τελευταία μάχη του Χαλεπίου.

"Ποιος είναι ο ορισμός που έχει επιλεγεί για την 'τρομοκρατία' και ποια θα είναι η απάντηση σε περίπτωση παραβιάσεων;" αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της HCN.

"Προσπαθούμε να εξετάσουμε λεπτομερώς τη συμφωνία. Είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε το επίπεδο των δεσμεύσεων όλων των μερών της συμφωνίας, κυρίως των κρατών" που συνομολόγησαν τη συμφωνία, είπε ο Μούσλετ.

"Θα την εφαρμόσει η Ρωσία; Θα την εφαρμόσει το καθεστώς και θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς και τα εγκλήματά του;" αναρωτήθηκε. (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας 

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτρέψει ώστε οι προσπάθειες να εστιαστούν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να υπάρξει προετοιμασία των όρων για μια πολιτική μετάβαση.

Οι YPG, που ελέγχουν τμήματα του εδάφους στη βόρεια Συρία, ανέφεραν επίσης πως η πολιτική μετάβαση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης και μιας αυτόνομης, υπό κουρδική ηγεσία, διοίκησης στη βόρεια Συρία.

Το κυριότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), δεν συμμετείχε στις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη κατ΄απαίτηση της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι είναι προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ανταρτοπόλεμο για την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που περιλαμβάνει τις YPG, ανακοίνωσε επίσης ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Οι SDF και YPG έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η ανακοίνωση των YPG επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της οργάνωσης "κατά των επιθετικών ενεργειών", διορθώνοντας προηγούμενη δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι οι YPG επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να "σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες".

Έτοιμος να συνδράμει ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διεξάγουν επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στην Συρία που τελούν υπό πολιορκία για να παράσχουν βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό, έπειτα από τη συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για την παύση των εχθροπραξιών στη χώρα, δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής ομάδας κρούσης της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), Γιαν Έγκελαντ.

Ο Έγκελαντ τόνισε πως η ISSG καλωσόρισε την πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας για την Συρία και κάλεσε για την άσκηση επιπλέον πίεσης των δύο χωρών στις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο για τη διάρκεια εφαρμογής της εκεχειρίας.

"Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που συνεργάζονται είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα επιχειρήσεις περνώντας από σημεία διέλευσης και συνόρων για να βοηθήσουν αμάχους στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται περικυκλωμένες και πολιορκούμενες. Η κατάσταση είναι ολοένα και πιο ανησυχητική για τους αμάχους, τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αρρώστους και τους τραυματίες σε περίπου 18 περιοχές σε όλη την Συρία", τόνισε ο Έγκελαντ.

 

H Ρωσία καλεί τον  Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σταματήσει τις επιχειρήσεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε σήμερα τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να σταματήσει τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον μονάδων των κούρδων μαχητών για να βοηθήσει στην εφαρμογή της επικείμενης κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Παράλληλα σημείωσε πως αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συνεχίσουν να διεξάγουν επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του (πρώην γνωστού) Μετώπου Αλ Νόσρα.

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας στην Συρία, το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως εγκαθιδρύεται ένα ρωσο-αμερικανικό κέντρο συντονισμού για τον καθορισμό των ρωσικών στόχων και των στόχων του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

"Με βάση την συμφωνία (Ρωσίας–ΗΠΑ), το καθεστώς εκεχειρίας σε όλη την επικράτεια της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα στις 19:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας)" δήλωσε ο στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

"Η Ρωσία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία", πρόσθεσε ο Ρώσος στρατηγός.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)