to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:13 | 22.02.2019

Διεθνή

Συρία: Μεταφέρονται οι τελευταίοι άμαχοι από τη Μπαγκούζ, επίκειται επίθεση στα απομεινάρια του ISIS

Περίπου 30 φορτηγά που μεταφέρουν κυρίως γυναίκες και παιδιά, αλλά και άνδρες, αναχώρησαν σήμερα από το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, υπό την επίβλεψη μελών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.


(φωτ. του Ρόιτερ από την απομάκρυνση των αμάχων - ανάμεσά τους πολλά παιδιά - από την περιοχή της επικείμενης επίθεσης)

Σε θέση των SDF κοντά στο χωριό Μπαγκούζ, μια ομάδα του AFP είδε να περνούν περίπου 30 φορτηγά, τα οποία συνόδευαν αντιτζιχαντιστές κατά την έξοδό τους από το χωριό αυτό, το οποίο αποτελεί τον τελευταίο θύλακα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Στα φορτηγά αυτά επέβαιναν γυναίκες με μαύρο νικάμπ, παιδιά με βρώμικα ρούχα, ορισμένα από τα οποία κρατούσαν ένα κομμάτι ψωμί, ή άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα.

Οι υποστηριζόμενες από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τους αμάχους από τον θύλακα αυτό προκειμένου να μπορέσουν να εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση κατά των τζιχαντιστών.

Ήδη την Τετάρτη, σχεδόν 3.000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί με περίπου 10 φορτηγά από το Μπαγκούζ, σύμφωνα με τις SDF.

"Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη χιλιάδες άνθρωποι μέσα στον θύλακα", σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των SDF Μουστάφα Μπάλι.

"Αναμένουμε να τελειώσει η απομάκρυνση των αμάχων για να επιτεθούμε", πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να γίνει "σήμερα ή αύριο".

 

Η Μπαγκούζ είναι ο τελευταίος θύλακας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της κοιλάδας του Ευφράτη, μετά την απώλεια των μεγάλων πόλεων που ήλεγχε η τζιχαντιστική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, τη Μοσούλη και την Ράκα αντίστοιχα, το 2017.

Ο Μουστάφα Μπάλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF, δήλωσε στο Reuters ότι θα προσπαθήσουν σήμερα ξανά να απομακρύνουν τους περισσότερους από 3.000 αμάχους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Μπαγκούζ.

Οι SDF ανέμεναν να έχουν ολοκληρώσει την απομάκρυνσή τους χθες Πέμπτη, αλλά αυτό δεν συνέβη. "Αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε όλους τους αμάχους, αμέσως θα πάρουμε την απόφαση να εφορμήσουμε στην Μπαγκούζ ή να αναγκάσουμε τους τρομοκράτες να παραδοθούν", σημείωσε.

Η πτώση της Μπαγκούζ θα αποτελέσει ορόσημο στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους και της ευρύτερης σύγκρουσης στην Συρία, καθώς η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση εξακολουθεί να θεωρείται μεγάλη απειλή για την ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, θα αφήσουν μια μικρή ειρηνευτική ομάδα περίπου 200 στρατιωτικών στη Συρία για μια χρονική περίοδο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, έπειτα από μια υποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πλήρη αποχώρησή τους.

Ο Τραμπ είχε δώσει εντολή τον Δεκέμβριο για την αποχώρηση και των 2.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ στη Συρία, λέγοντας ότι έχουν νικήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)