to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:01 | 31.01.2013

Διεθνή

Συρία-ισραηλινή επιδρομή: Η Δαμασκός προειδοποιεί για μια πιθανή "αιφνίδια" απάντησή της.

Η Συρία προειδοποίησε σήμερα για μια πιθανή "αιφνίδια" απάντησή της στην επίθεση του Ισραήλ στο έδαφός της και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν εκλήθη στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διαμαρτυρία. Σύμφωνα με την Δαμασκό, η αεροπορική αυτή επιδρομή συνιστά παραβίαση μιας συμφωνίας απεμπλοκής η οποία συνήφθη μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.



Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο υποστράτηγος Ικμπάλ Σίνγα, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης UNDOF του ΟΗΕ, εκλήθη στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε η διαμαρτυρία.

Η Δαμασκός μπορεί να πάρει "αιφνιδίως μια απόφαση για να απαντήσει στην επίθεση των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών", δήλωσε παράλληλα ο Σύρος πρεσβευτής στον Λίβανο Άλι Άμπντουλ-Καρίμ Άλι, μία ημέρα μετά το ισραηλινό πλήγμα στο έδαφος της Συρίας.

"Η Συρία είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας και του εδάφους της", πρόσθεσε ο Άλι σε δηλώσεις που έκανε σε ιστότοπο της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Διπλωμάτες και Σύροι αντάρτες και περιφερειακές πηγές υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν χθες ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αυτοκινητοπομπή κοντά στην μεθόριο με τον Λίβανο, για να πλήξουν όπως φαίνεται φορτίο όπλων που προοριζόταν για την Χεζμπολάχ. Η Συρία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι ο στόχος ήταν στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο βορειοδυτικά της Δαμασκού και ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την επιδρομή αυτή.

Η χώρα του θα βρει την "κατάλληλη στιγμή" για να απαντήσει στο Ισραήλ, σημείωσε ο Άλι. "Η Συρία, η οποία αγωνίζεται για την εθνική της κυριαρχία, θα απαντήσει την κατάλληλη στιγμή", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμεντ Μόαζ αλ Χάτιμπ καταδίκασε την αδράνεια του συριακού καθεστώτος απέναντι στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

"Ντροπή στο καθεστώς του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ", δήλωσε σήμερα τηλεφωνικώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στο Κατάρ, Αλ Τζαζίρα.

"Ήρθαν τα ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ τα δικά σου αεροσκάφη χρησιμεύουν μόνο να καταστρέφουν τα τεμένη και τα πανεπιστήμια και να σκοτώνουν τους πολίτες", πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Σύρο πρόεδρο. "Τα αεροσκάφη σου κοιτούσαν μόνον και δεν σταμάτησαν τα ισραηλινά αεροσκάφη", πρόσθεσε ο ίδιος από το Κάιρο, έδρα του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

Το Ισραήλ τηρεί σιγή μέχρι στιγμής για την επίθεση αυτή, ενώ η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο, "εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της προς την ηγεσία της Συρίας, τον στρατό και τον λαό".

Η Ρωσία, η οποία έχει εμποδίσει τις δυτικές προσπάθειες για την άσκηση πιέσεων στην Συρία στους κόλπους του ΟΗΕ, καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λέγοντας ότι πρόκειται για μια απρόκλητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

"Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, έχουμε να κάνουμε με απρόκλητες επιθέσεις σε στόχους στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, το οποίο συνιστά κατάφορη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και είναι απαράδεκτο, οποιοδήποτε κίνητρο κι αν έχει ως αιτιολογία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την καταδίκη του εξέφρασε παράλληλα σήμερα το Ιράν, με τον υπουργό Εξωτερικών του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί να δηλώνει ότι πρόκειται για μια "ωμή επίθεση".

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Δύσης και των σιωνιστών για να περάσουν σε δεύτερο επίπεδο οι επιτυχίες του συριακού λαού και της κυβέρνησης για την επάνοδο της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα αυτή", σημείωσε ο Σαλεχί, καταδικάζοντας "την ωμή επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος".

Η πράξη αυτή υπογραμμίζει "την ευθυγράμμιση των τρομοκρατικών οργανώσεων με τους στόχους των σιωνιστών", κατέληξε. Το Ιράν, όπως και οι αρχές της Δαμασκού, χαρακτηρίζουν "τρομοκράτες" τους Σύρους αντάρτες που μάχονται κατά των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.




News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)