to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 19.02.2019

Διεθνή

Συρία: «Το ΙΚ έχει αυξήσει τις αντάρτικες επιθέσεις»

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αυξήσει τις αντάρτικες επιθέσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Σύρων μαχητών στην ανατολική Συρία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τζιχαντιστές θα αναδειχθούν μεγαλύτερη απειλή, αν χάσουν το τελευταίο τους προπύργιο εκεί, εκτίμησαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).


Οι SDF, μια αραβοκουρδική πολιτοφυλακή που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, βρίσκεται κοντά στη νίκη έναντι του ΙΚ στον τελευταίο θύλακα που έχει υπό τον έλεγχό του στην ανατολική Συρία, το χωριό Μπαγκούζ, με μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές και περίπου 2.000 πολίτες να βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας.

Μαχητές του ΙΚ έχουν αυξήσει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις τους μακριά από την πρώτη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ο Μουστάφα Μπάλι επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF.

Το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε δύο επιθέσεις πριν από τρεις ημέρες στο χωριό Ντίμπαν, 90 χιλιόμετρα βόρεια του Μπαγκούζ.

Στην πρώτη επίθεση, μια ενέδρα, σκοτώθηκαν δύο μαχητές των SDF και ένας τζιχαντιστής. Στη δεύτερη, η οποία εξαπολύθηκε το ίδιο βράδυ από μια ομάδα ξένων τζιχαντιστών, οι SDF σκότωσαν τρεις και αιχμαλώτισαν ακόμη δύο, εξήγησε ο Μπάλι.

«Πυρήνες εν υπνώσει κινούνται καθημερινά», τόνισε. «Η οργάνωση (το ΙΚ) (…) εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Η εξάλειψη της στρατιωτικής του παρουσίας δεν σημαίνει την εξάλειψη του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», πρόσθεσε.

Οι SDF είναι οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία και έχουν βοηθήσει στην εκδίωξη του ΙΚ από μεγάλες περιοχές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας.

Μετά την ανακατάληψη της Ράκα, οι SDF προέλασαν νότια στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών σε περιοχές στην ανατολική όχθη του Ευφράτη. Το ΙΚ εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό του κάποιες περιοχές δυτικά του Ευφράτη σε μια απομονωμένη περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Δαμασκό.

Στο μεταξύ χθες Δευτέρα ο διοικητής των SDF, ο Μαζλούμ Κομπάνι, ζήτησε την παραμονή στη Συρία 1.000 έως 1.500 μελών του διεθνούς συνασπισμού για να συνδράμουν στην μάχη ενάντια στο ΙΚ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα σχέδια τους για μια πλήρη αποχώρηση από τη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)