to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 31.03.2013

Διεθνή

Συρία: Η κυβέρνηση κατηγορεί αντάρτες πως πυρπόλησαν τρία κοιτάσματα πετρελαίου

Η κυβέρνηση της Συρίας κατηγόρησε σήμερα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες ότι έβαλαν φωτιά σε τρία κοιτάσματα πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.


Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου τον οποίο δεν κατονόμασε δήλωσε πως «ένοπλες ομάδες τρομοκρατών» προέβησαν σε επιθέσεις λόγω των διαφωνιών τους για την διανομή αυτού που αποκάλεσε «κλεμμένου αργού» πετρελαίου.

Ειδικοί μιας κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, της Furat, προσπαθούν να κατασβέσουν τις πυρκαγιές, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η Δαμασκός χαρακτηρίζει συλλήβδην τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «τρομοκράτες» υποστηριζόμενους από αραβικά και δυτικά κράτη.

Η εταιρεία Φουράτ δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Συνολικά εννέα κοιτάσματα πετρελαίου έχουν πυρποληθεί από τους αντάρτες, σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, που δεν διευκρίνισε πότε οι αντικαθεστωτικοί έβαλαν φωτιά στα υπόλοιπα έξι.

Οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Συρία πριν από δύο χρόνια, εξαιτίας της καταστολής των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Άσαντ —στο μεταξύ στη χώρα η κατάσταση κλιμακώθηκε και ξέσπασε εμφύλιος— ουσιαστικά διέκοψαν τις μικρές εξαγωγές πετρελαίου από πλευράς της Δαμασκού.

Η κυβέρνηση του Άσαντ δυσκολεύεται να καλύψει τις ηλεκτροδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό της Συρίας καθώς έχει χάσει τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής χώρας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Ωστόσο παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίας κάτοικοι λένε ότι η παραγωγή πετρελαίου συνεχίζεται σε ορισμένα κοιτάσματα, αντάρτες συναλλάσσονται με κυβερνητικούς κι επιτρέπουν πετρέλαιο να μεταφέρεται σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)