to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 20.02.2013

Διεθνή

Συρία: επιδημία τυφοειδούς πυρετού λόγω μολυσμένου νερού

Επιδημία τυφοειδούς πυρετού ξέσπασε σε περιοχή της Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, εξαιτίας της κατανάλωσης μολυσμένου νερού από τον ποταμό Ευφράτη, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Υπολογίζεται ότι 2.500 κάτοικοι της βορειοανατολικής επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ μολύνθηκαν από τυφοειδή πυρετό, ο οποίος προκαλεί διάρροια και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ανθρώπινη ζωή, ανακοίνωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

"Δεν υπάρχει επάρκεια καυσίμων ή ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν οι αντλίες κι έτσι οι κάτοικοι πίνουν νερό από τον Ευφράτη, το οποίο είναι μολυσμένο πιθανόν με ακαθαρσίες υπονόμων", δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, Ελίζαμπεθ Χοφ.

Μέχρι στιγμής ο Οργανισμός δεν διαθέτει επιβεβαιωμένες πληροφορίες για θανάτους από τυφοειδή πυρετό.

Ο τυφοειδής πυρετός είναι μία λοίμωξη του εντερικού σωλήνα που εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής και παρασκευής τροφίμων καθώς και με μη ασφαλή συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η νόσος οφείλεται στο μικρόβιο Salmonella Typhi, το οποίο μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφών και νερού ή από χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά ή εμβόλια, αλλά ορισμένα στελέχη της νόσου είναι μοιραία, είπε η Χοφ.

Σε περιοχές της χώρας όπως το Χαλέπι και η Ιντλίμπ καθώς και σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους στη Δαμασκό που φιλοξενούν υπεράριθμους έχουν παρατηρηθεί επίσης κρούσματα Ηπατίτιδας Α.

"Αυτό είναι συνηθισμένο όταν καταρρέουν πλήρως τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε πολλούς καταυλισμούς στη Δαμασκό μοιράζονται τις τουαλέτες 50 με 70 άνθρωποι", πρόσθεσε η ίδια.

Καθώς η Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών, οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή, αλλά ο ΠΟΥ βασίζεται στη βοήθεια τοπικών οργανώσεων αρωγής για να μεταφέρουν εκεί φαρμακευτικό υλικό, δήλωσε η Χοφ.

"Εκείνοι που έχουν τον έλεγχο (οι αντάρτες) πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν κάτι στις περιοχές που ελέγχουν", τόνισε.

Αλλά και η λεϊσμανίαση, μία τροπική νόσος που μεταδίδεται από το τσίμπημα ορισμένων τύπων σκνίπας, εξαπλώνεται στη Συρία και ήδη έχουν καταγραφεί 14.000 κρούσματα στην επαρχία Χάσακα στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

"Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός και (η νόσος) εξαπλώνεται με τη μετακίνηση των ανθρώπων. Οι εκτοπισμένοι από το Χαλέπι την μετέφεραν στην Ταρτούς", εξήγησε η Χοφ.

ΜΜ

Πηγή:  ΑΠΕ - ΑΜΠ
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)