to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:41 | 07.04.2018

Διεθνή

Συρία: Επαναλήφθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές στην Ανατολική Γούτα

Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε την Παρασκευή αεροπορικές επιδρομές εναντίον του τελευταίου θύλακα των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα, προ των πυλών της Δαμασκού, για πρώτη φορά έπειτα από περίπου δέκα ημέρες, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση των ανταρτών.


   Οι επιδρομές αυτές, τις οποίες ακολούθησαν χερσαίες εμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, σημειώθηκαν καθώς η συμφωνία για την απομάκρυνση των ανταρτών από τον θύλακα βρέθηκε μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο την Πέμπτη, εξαιτίας των εσωτερικών διαφωνιών στην οργάνωση, η πιο σκληρή πτέρυγα της οποίας αρνείται κατηγορηματικά να εγκαταλείψει την περιοχή.

   Τουλάχιστον 32 πολίτες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές, κατά πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

   Σύμφωνα με έναν γιατρό, πτώματα διακομίστηκαν σε τοπικό νοσοκομείο σε τέτοια κατάσταση που ήταν αδύνατον «να αναγνωριστούν», ενώ πολλοί από τους τραυματίες «βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

   Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιδρομές σε αντίποινα για τις «εκτοξεύσεις ρουκετών» από τους αντάρτες εναντίον «πολλών συνοικιών της Δαμασκού», οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε «τέσσερις ανθρώπους» και τραυμάτισαν «άλλους 22».

   Η οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ διέψευσε ότι στοχοθέτησε πολίτες στην πρωτεύουσα κι επέρριψε την ευθύνη για τα πλήγματα στο καθεστώς, με έναν εκπρόσωπό της να κάνει λόγο για ένα «πρόσχημα που χρησιμοποιεί το καθεστώς για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη επίθεσή της στη Ντούμα».

   Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα περίπου 10.000 μέλη της Τζάις αλ Ισλάμ «πάνω από 4.000 αρνούνται κατηγορηματικά να φύγουν». Η οργάνωση ουδέποτε επιβεβαίωσε ότι κλείστηκε συμφωνία για την αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Ντούμα, την οποία κατέχει ακόμη, καθώς τα μέλη της έχουν διχαστεί.

   Αφού σφυροκόπησε επί πέντε εβδομάδες τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Ανατολικής Γούτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέραν των ανταρτών πάνω από 1.600 πολίτες, η Δαμασκός έκλεισε συμφωνίες με δύο συμμαχίες ανταρτών, την Άχραρ ας Σαμ και τη Φάιλακ αρ Ραχμάν, που προέβλεπαν την αποχώρηση των μαχητών τους και τη μεταφορά τους στην τελευταία επαρχία που ελέγχουν οι αντάρτες σχεδόν εξ ολοκλήρου στο συριακό έδαφος.

   Μπροστά στην άρνηση των μελών της Τζάις αλ Ισλάμ να αποχωρήσουν, το καθεστώς συγκεντρώνει δυνάμεις γύρω από τη Ντούμα καθώς δεν αποκλείεται η επανέναρξη των επιχειρήσεων για να καμφθούν οι αντάρτες. Το βράδυ σημειώθηκαν χερσαίες εμπλοκές στα όρια της πόλης, στο νοτιοδυτικό και στο ανατολικό της τμήμα.

   Κάτοικοι της Ντούμας -22.000 εξ αυτών έχουν φύγει από την πόλη μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες- εξέφραζαν φόβους για νέο λουτρό αίματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)