to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 08.05.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Συρία: Εντός της ημέρας η πλήρης εκκένωση της Χομς από τους αντάρτες

Στο έλεγχο του καθεστώτος η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας


Τουλάχιστον το 80% των ανταρτών αποχώρησε από την συριακή πόλη Χομς η οποία πολιορκείτο επί δύο χρόνια από τον κυβερνητικό στρατό, δήλωσε ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση της πόλης θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η οποία πραγματοποιείται μετά την πρώτη συμφωνία μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος Άσαντ, ο στρατός αναμένεται να ανακτήσει τον έλεγχο της Παλιάς Χομς και των περιχώρων της που αποτελούσαν το μεγαλύτερο οχυρό των ανταρτών, στην πόλη που άλλοτε αποκαλείτο η «πρωτεύουσα της εξέγερσης».

Η Χομς ήταν η πρώτη πόλη στην οποία Σύροι εξεγέρθηκαν κατά του μπααθικού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Το 80% των ανταρτών εγκατέλειψε την πόλη. Το εναπομείναν 20% θα αποχωρήσει εντός της ημέρας», δήλωσε ο κυβερνήτης Ταλάλ Αλ Μπαραζί.

Τουλάχιστον «980 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντάρτες και μερικοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά έφυγαν την Τετάρτη» με 24 λεωφορεία, δήλωσε επισημαίνοντας ότι «300 με 400 άτομα» παραμένουν στην παλιά πόλη.

Οι αυτοκινητοπομπές κατευθύνθηκαν στην πόλη Νταρ Αλ Καμπίρα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, περί τα 20 χλμ. βορειότερα στην επαρχία της Χομς, όπου οι αντάρτες διατηρούν λίγα οχυρά.

Με την πλήρη εκκένωση της Παλιάς Πόλης, δεν θα υπάρχουν αντάρτες παρά μόνο στην περιοχή Ουάερ (βορειοδυτικά) σε όλη την επαρχία της Χομς, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στο Ουάερ τα πράγματα θα είναι ευκολότερα και τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν νέες συμφωνίες για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Είναι η πρώτη συμφωνία των αντιμαχόμενων πλευρών - ύστερα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων - για την αποχώρηση των ανταρτών από περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχό τους.

Εκεχειρίες επιβάλλονταν στην επαρχία της Δαμασκού αλλά προέβλεπαν μόνο τη διακοπή των εχθροπραξιών, χωρίς την αποχώρηση των ανταρτών.

Η στρατηγικής σημασίας κατάληψη της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι συνδέει τη Δαμασκό με τα δυτικά παράλια όπου υπάρχουν προπύργια του καθεστώτος Άσαντ.

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)