to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 25.05.2015

Διεθνή

Η μαύρη σημαία του ΙΚ στην αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας - Πληροφορίες για 217 εκτελέσεις (ενημέρωση)

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ μπήκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Παλμύρας και ύψωσαν τη σημαία τους στην αρχαία ακρόπολη της ιστορικής πόλης της Συρίας - Πληροφορίες ότι εκτέλεσαν 217 ανθρώπους


Δευτέρα 25/5
 

Η πολεμική αεροπορία της Συρίας πραγματοποίησε σήμερα 15 αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Παλμύρας και στα προάστιά της, βάζοντας στόχο κτίρια του στρατού που έχουν καταλάβει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Η οργάνωση Ισλαμικό κράτος (EI) εκτέλεσε τουλάχιστον 217 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους άμαχοι, αφότου κατέλαβε πριν από εννέα ημέρες ένα μέρος της συριακής επαρχίας Χομς που περιλαμβάνει την Παλμύρα, ανακοίνωσε χθες μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανέφερε πως διαθέτει αποδείξεις ότι εκτελέστηκαν 67 άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, και 150 μέλη των συριακών δυνάμεων από τους τζιχαντιστές του EI σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χομς από τις 16 Μαΐου.

"Το Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε πως το Ισλαμικό κράτος εκτέλεσε 67 αμάχους, από τους οποίους 14 ήταν παιδιά και 12 γυναίκες στη Σούκνα, στην Αμορίγια, γύρω από τους στρατώνες των αξιωματικών στην Παλμύρα", ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, αναφερόμενη σε διάφορες περιοχές που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς.

"Το EI εκτέλεσε επίσης περισσότερα από 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων" και παραστρατιωτικούς του καθεστώτος της Δαμασκού και άλλους που κατηγορήθηκαν ότι ήταν πληροφοριοδότες του καθεστώτος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, ολόκληρες οικογένειες εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους μικρά παιδιά με τους γονείς τους.

"Η πλειονότητα των εκτελέσεων έγινε στην Παλμύρα. Ορισμένα θύματα σκοτώθηκαν με σφαίρες, άλλα αποκεφαλίστηκαν ή σφαγιάστηκαν με μαχαίρια", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Παρατηρητήριο έδωσε τον απολογισμό αυτό μερικές ώρες αφού τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πως το EI διέπραξε μία "σφαγή" στην Παλμύρα, σκοτώνοντας περίπου 400 αμάχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, 600 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων, φιλο-κυβερνητικοί μαχητές και άμαχοι που κατηγορούνται ότι είχαν σχέση με το καθεστώς, συνελήφθησαν εξάλλου από το EI κατά τη διάρκεια της προέλασής του.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η Παλμύρα έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού κράτους στις 21 Μαΐου, έπειτα από μάχες με τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Η πτώση της αρχαίας αυτής πόλης, που βρίσκεται 210 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού, μπορεί να επιτρέψει στους τζιχαντιστές να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Δαμασκού και της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, εκτιμούν οι ειδικοί.

Εκτός από αυτή την περιοχή, το EI ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των επαρχιών Ντέιρ Έζορ και Ράκα (βόρεια Συρία) και διαθέτει ισχυρή παρουσία στις επαρχίες Χασάκα (βορειοανατολικά), Χαλέπι (βόρεια), Χομς και Χάμα (κέντρο).

Ελέγχει επίσης σχεδόν το σύνολο των περιοχών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας, που του εξασφαλίζουν μία σημαντική πηγή εσόδων.

 

 

Κυριακή 24/5

15:15 Για σφαγή με εκατοντάδες θύματα μιλούν οι αναφορές από την Παλμύρα

Ανησυχητικές αναφορές έρχονται από την Παλμύρα της Συρίας, η οποία έπεσε στον έλεγχο των τζιχαντιστών της ISIS: Τα συριακά ΜΜΕ, που πρόσκεινται στο καθεστώς του Άσαντ, υποστηρίζουν πως στην πόλη δολοφονήθηκαν 400 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα.

Οι αναφορές από την άλλη πλευρά, από τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, επίσης μιλούσαν για εκατοντάδες σορούς στους δρόμους μετά την κατάληψη της Παλμύρας και του σύγχρονου Ταντμούρ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters, πως οι τζιχαντιστές σκότωσαν τουλάχιστον 400 κατοίκους της πόλης. 

Στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με την συριακή τηλεόραση, επρόκειτο για γυναίκες και παιδιά.

Ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης επίσης είχαν αναφέρει ότι μετά την είσοδο της ISIS, «εκατοντάδες σοροί» βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με τις αντικαθεστωτικές ομάδες, θεωρείται ότι επρόκειτο για υποστηρικτές του καθεστώτος.

14:35 Συρία: Οι δυνάμεις του καθεστώτος σκότωσαν 300 αντάρτες

Τουλάχιστον 300 αντάρτες σκοτώθηκαν ενώ εκαντοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των στρατιωτών που είχαν παγιδευτεί σε ένα νοσοκομείο της πόλης Τζισρ αλ Σούγουρ, στα βορειοδυτικά της χώρας, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. (περισσότερα εδώ)

13:35 Ιράκ: Προς το Ραμάντι προωθείται ο στρατός

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν κάποια εδάφη από το Ισλαμικό Κράτος στο δυτικό Ιράκ και προωθήθηκαν προς το Ραμάντι, μία εβδομάδα μετά την πτώση της πόλης αυτής στους τζιχαντιστές. (περισσότερα εδώ)

Σάββατο 23/5

 

Ενημέρωση, 16:25

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που κατέλαβαν στα μέσα της εβδομάδας τη περίφημη αρχαία πόλη της Παλμύρας, μπήκαν την Πέμπτη στο μουσείο της πόλης αυτής αλλά δεν κατέστρεψαν τα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας. Ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΙΚ έχει υψώσει τη σημαία τους στην ακρόπολη των Μαμελούκων, του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι τζιχαντιστές που μπήκαν την Πέμπτη στο μουσείο "έσπασαν γύψινα αντίγραφα που εικόνιζαν ανθρώπους πριν από 100.000 χρόνια", είπε ο Αμπντελκαρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό. Επέστρεψαν στο μουσείο την Παρασκευή, αυτή τη φορά όμως "έκλεισαν τις πόρτες και έβαλαν μπροστά φρουρούς", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει αυτές τις πληροφορίες από κατοίκους της Παλμύρας. Ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι "μέσα στο μουσείο δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα". Το κτίριο του μουσείο βρίσκεται στην πόλη, μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο. "Σταδιακά στέλναμε τις αρχαιότητες στη Δαμασκό όμως υπάρχουν τεράστια αντικείμενα, όπως σαρκοφάγοι (στην είσοδο του μουσείου) που ζυγίζουν 3-4 τόνους και δεν μπορούσαμε να τα μετακινήσουμε. Αυτό μας ανησυχεί", πρόσθεσε.

Ο Αμπντελκαρίμ διαβεβαίωσε ότι "δεν παρατηρείται κίνηση (του ΙΚ) στον αρχαιολογικό χώρο" και εξέφρασε την ελπίδα "να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που διέπραξαν" οι τζιχαντιστές σε αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ. Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα "να βοηθήσει για τη σωτηρία" της Παλμύρας. "Θα αναζητήσουμε μέτρα για να τους εμποδίσουμε (σ.σ. τους τζιχαντιστές) να καταστρέψουν τη συριακή πολιτιστική κληρονομιά", κατέληξε (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Eνημέρωση 13:16

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ύψωσαν τη σημαία τους στην αρχαία ακρόπολη της ιστορικής πόλης Παλμύρα στη Συρία, όπως διακρίνεται σε φωτογραφίες που ανάρτησαν τη νύχτα στο διαδίκτυο υποστηρικτές της οργάνωσης.

Οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την Τετάρτη την πόλη, που είναι γνωστή και με την αραμαϊκή ονομασία Ταντμόρ, μετά από σφοδρές μάχες με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.

«Η ακρόπολη της Ταντμόρ υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου» έγραφε η λεζάντα σε μια από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια άλλη, ένας τζιχαντιστής χαμογελάει ενώ κρατάει το λάβαρο και στέκεται στο τείχος της ακρόπολης.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να επαληθευτεί η αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση έχει ιδρύσει ένα «Ισλαμικό Χαλιφάτο» στα εδάφη που ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία, έχει επεκτείνει τη δράση της στη Λιβύη ενώ την Παρασκευή ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος της Σαουδικής Αραβίας. Σε άλλες πόλεις που έχει καταλάβει κατέστρεψε αρχαιότητες και μνημεία που τα θεωρεί «ειδωλολατρικά» και υπάρχει διάχυτος φόβος ότι θα κάνει το ίδιο και στην Παλμύρα.

Υποστηρικτές του ΙΚ έχουν αναρτήσει επίσης βίντεο στα οποία οι μαχητές ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι στην Παλμύρα για να εντοπίσουν τυχόν στρατιώτες που αποκόπηκαν και έμειναν πίσω ενώ άλλοι κατέβαζαν πορτρέτα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του.

Ακτιβιστές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 200 Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη υπερασπιζόμενοι την Παλμύρα.

Στο γειτονικό Ιράκ, σιιτικές πολιτοφυλακές και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησαν σήμερα από μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ραμάντι και κατευθύνονται σε περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, ανέφεραν ένας αυτόπτης μάρτυρας και ένας ντόπιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Αζάλ Ομπάιντ, που είναι μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της επαρχίας Άνμπαρ εκατοντάδες μαχητές που έφτασαν στην αεροπορική βάση της Χαμπανίγια την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάληψη του Ραμάντι από το ΙΚ, βρίσκονται πλέον στη Χαλιντίγια και πλησιάζουν στη Σιντικίγια και το Μάντικ.

Ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν το Ραμάντι, την πρωτεύουσα της Άνμπαρ, οι τζιχαντιστές προωθούνται προς την κατεύθυνση της Φαλούτζα στην προσπάθειά τους να βρεθούν ακόμη πιο κοντά στην πρωτεύουσα Βαγδάτη.

______________________________

Τον τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο προς το Ιράκ κατέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τον συριακό στρατό, εδραιώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους σε μια τεράστια περιοχή της Συρίας και του Ιράκ μετά και την κατάκτηση της Παλμύρας.

Εξάλλου χθες Παρασκευή το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για πρώτη φορά για μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 81 έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την επίθεση αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι το ΙΚ «πρέπει να νικηθεί».

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να νικηθεί» και «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που επιδεικνύει πρέπει να εξαλειφθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι 15 χώρες μέλη του οποίου υπογραμμίζουν ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία «δεν μας τρομάζει, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας».

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για την τύχη των χιλιάδων κατοίκων που έχουν παραμείνει στην Παλμύρα, αλλά και εκείνων που την έχουν εγκαταλείψει.

Σε ομόφωνη ανακοίνωση των 15 χωρών μελών επισημαίνεται η ανησυχία τους για τις γυναίκες και τα παιδιά της Παλμύρας, «καθώς συνεχιζόμενη πρακτική του ΙΚ είναι να απαγάγει και να εκμεταλλεύεται γυναίκες και παιδιά», αλλά επίσης να τις βιάζει και να τις παντρεύει με τη βία και να στρατολογεί παιδιά στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ ελέγχει πλέον τη μισή Συρία, που σπαράσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατάφερε την προηγούμενη Κυριακή να καταλάβει την πόλη Ράμαντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας αλ Άνμπαρ, και την Πέμπτη την Παλμύρα, που βρίσκεται στη συριακή έρημο στα σύνορα με το Ιράκ, προτού προχωρήσει προς τη νότια Συρία για να καταλάβει το μεθοριακό φυλάκιο αλ Τάναφ.

Πλέον κανένα από τα τρία μεθοριακά φυλάκια προς το Ιράκ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Όπως το αλ Τάναφ το ίδιο και το φυλάκιο στο Μπουκάμαλ βρίσκεται στα χέρια του ΙΚ, ενώ το φυλάκιο του Γιαρούμπιε, πιο βόρεια, είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών.

Με αυτό τον τρόπο το ΙΚ εδραιώνει την παρουσία του σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή, γεγονός που του επιτρέπει να επεκτείνει το «χαλιφάτο» του, το οποίο ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Μόνο στην πόλη Ράμαντι ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες Παρασκευή για τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα μέσα Μαΐου.

«Το γεγονός ότι το ΙΚ ελέγχει το μισό συριακό έδαφος (περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) σημαίνει ότι το καθεστώς δεν ελέγχει παρά το 22%», καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται υπό τον έλεγχο άλλων ομάδων Σύρων εξεγερμένων, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Παρόλο που το ΙΚ έχει καταλάβει αραιοκατοικημένες περιοχές, ελέγχει πλέον μια πολύ σημαντική γεωγραφική περιοχή που θα του επιτρέψει να απειλήσει τη βαθιά Συρία, όπως τη Χομς και τη Δαμασκό», δύο προπύργια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παλμύρα, ένα πραγματικό σταυροδρόμι, βρίσκεται στην επαρχία Χομς η οποία συνορεύει με την ιρακινή επαρχία αλ Άνμπαρ. Εκτός από αυτή την επαρχία, το ΙΚ ελέγχει μεγάλο μέρος των επαρχιών Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα στα βόρεια, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στην επαρχία Χάσακε, βορειοανατολικά, και στην επαρχία Χάμα, κεντρικά.

 

 

Παρασκευή 22/5/2015

Μετά την κατάληψη της θρυλικής Παλμύρας στη Συρία, αλλά και του Ραμάντι στο Ιράκ, το «Ισλαμικό κράτος» γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην εξέλιξη των πολέμων, αφού ήδη ελέγχει τεράστια τμήματα του Ιράκ, της Συρίας και την πλειονότητα των πετρελαιοπηγών, ενώ επιβάλλει αλλαγές τόσο στις συμμαχίες όσο και στον συσχετισμό των δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Εξτρεμιστές του ISIS σκότωσαν τουλάχιστον 17 ανθρώπους, ανάμεσα τους και μέλη των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και φιλοκυβερνητικούς πολίτες στην πόλη της Παλμύρας, ανακοίνωσε χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τζιχαντιστές στην Παλμύρα

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως μερικά από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν, καθώς και ότι το ΙΚ σκότωσε συνολικά 49 ανθρώπους σε περιοχές κοντά στην Παλμύρα κατά την προώθηση του προς την αρχαία πόλη.

Χρησιμοποιούν ένα μείγμα πρωτόγονης βίας, σύγχρονου μάνατζμεντ, ψηφιακής προπαγάνδας και θρησκευτικού σκοταδισμού, με παγκόσμιο ακροατήριο και τοπική δράση. Πέρα από τους «ειδωλολατρικούς» αρχαίους θησαυρούς, που κινδυνεύουν άμεσα με ισοπέδωση, το «Ισλαμικό κράτος» απειλεί πλέον τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Έρνεστ, δήλωσε ότι η κατάληψη της Παλμύρας από το ΙΚ αποτελεί μια «οπισθοδρόμηση» για τις δυνάμεις της συμμαχίας που ηγείται η ΗΠΑ, ενώ τόνισε πως ο Μπαράκ Ομπάμα διαφωνεί με την πρόταση των Ρεπουμπλικανών για αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων για να πολεμήσουν το ΙΚ.

Η προσέγγιση της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης είναι πιθανόν να επεκταθεί πέραν της επικείμενης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς αν ο στόχος είναι (και) η ανάσχεση του σουνιτικού εξτρεμισμού, τότε Αμερικανοί και Ιρανοί έχουν κοινό τόπο τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. (efsyn.gr)

 

 

 

Πέμπτη 21/5

21:15 Τουλάχιστον 49 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την ώρα που οι τζιχαντιστές μπήκαν στην Παλμύρα, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο. 

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μέλη των συριακών δυνάμεων, πολλοί από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν. 

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν μπήκαν στους αρχαιολογικούς χώρους.

Refugees from the Isis-controlled city of Ramadi.

Νωρίτερα:

UNESCO: Η καταστροφή της Παλμύρας θα ήταν «τεράστια απώλεια για την ανθρωπότητα»

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας, αλλά δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πληροφορίες για καταστροφές, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις της οργάνωσης ελέγχουν επίσης την αεροπορική βάση της Παλμύρας, τη φυλακή και το αρχηγείο των υπηρεσιών Πληροφοριών.

Περισσότεροι από 100 μαχητές των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύκτας σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές στην πόλη της Παλμύρας και στα περίχωρά της.

Άνω του 50% του εδάφους της Συρίας κατέχουν πλέον οι δυνάμεις του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους, μετά την κατάληψη της αρχαίας συριακής πόλης της Παλμύρας.

Το Ισλαμικό Κράτος, οργάνωση που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το οποίο το 2013 προχώρησε σε απόσχιση από τη μητρική οργάνωση, πολεμούσε αρχικώς ως τμήμα του μετώπου των Σύρων ανταρτών ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, ωστόσο σταδιακά αυτονομήθηκε και συγκρούστηκε σφοδρά τόσο με τους υπόλοιπους αντάρτες, όσο και με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας.

Έχει συγκρουστεί ακόμη και με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα, με το οποίο είχε κάνει προσπάθεια να ενοποιηθεί το 2013.

Τετάρτη 20/5

23:12 Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κατέλαβαν την αρχαία πόλη Παλμύρα σήμερα, έπειτα από μάχες με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η οργάνωση κατέλαβε σχεδόν ολόκληρη την πόλη, ενώ τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο τι συνέβη στις κυβερνητικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε στρατιωτικό φυλάκιο στα περίχωρα.

10:14  Σχεδόν ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος της Παλμύρας, του σπουδαίου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης.


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι εκατοντάδες αγάλματα από την Παλμύρα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

«Εκατοντάδες και εκατοντάδες αγάλματα που ανησυχούσαμε ότι θα καταστραφούν (από τους τζιχαντιστές) και θα πουληθούν, βρίσκονται όλα σε ασφαλή σημεία» είπε και πρόσθεσε: «Ο φόβος είναι για το μουσείο και τα μεγάλα μνημεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν». «Αυτή η μάχη αφορά ολόκληρο τον πλανήτη» τόνισε.

19:00
Τα τοπικά μέσα μετέδωσαν συγκεκριμένα ότι η εκκένωση της πόλης από τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας της Συρίας αποφασίστηκε μετά τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν στα περίχωρα αλλά και μέσα στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, πάνω σε αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στη Χομς και τη Δαμασκό.

Η UNESCO, που έχει χαρακτηρίσει την Παλμύρα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έκανε έκκληση να σταματήσουν οι μάχες και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τον πληθυσμό αλλά και "να διαφυλάξει τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά" της Συρίας.

"Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Παλμύρα. Οι μάχες απειλούν μια από τις σημαντικότερες τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή αλλά και τους αμάχους που βρίσκονται εκεί", ανέφερε η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Ιρίνα Μπόκοβα. "Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, αποφεύγοντας να την βάλουν στο στόχαστρο ή να την χρησιμοποιήσουν για στρατιωτικούς σκοπούς", πρόσθεσε.

________________________

Νωρίτερα:

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προωθήθηκαν το σαββατοκύριακο προς την πόλη, η οποία είναι γνωστή στα αραβικά με το όνομα Ταντμούρ, αλλά απωθήθηκαν. Στην Παλμύρα βρίσκεται μια τοποθεσία, την οποία η UNESCO έχει περιλάβει στην Παγκόσμια Κληρονομιά της ανθρωπότητας, και εκφράζονται φόβοι ότι οι ισλαμιστές θα καταστρέψουν τα αρχαία ερείπια, αν περιέλθουν στον έλεγχό τους.

"Οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν το σύνολο του βόρειου Ταντμούρ και οι στρατιώτες του καθεστώτος διέφυγαν από το τμήμα αυτό, που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της πόλης", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Embedded image permalink

Οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν αφού κατέλαβαν το πρωί το κτίριο της κρατικής ασφάλειας και ένα φράγμα στον ίδιο τομέα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, "οι στρατιώτες του καθεστώτος διέφυγαν μετά την κατάληψη του κτιρίου της κρατικής ασφάλειας" και βρίσκονται στο κτίριο των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο.

Embedded image permalink

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και In;gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)