to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 27.02.2020

Διεθνή

Συρία: Αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία κατέλαβαν ξανά τη Σαρακέμπ

Σύροι αντικαθεστωτικοί με την υποστήριξη του τουρκικού στρατού ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, κάτι που ωστόσο διέψευσε ρωσική στρατιωτική πηγή, ενώ τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επιχείρηση για να καταλάβουν και πάλι την πόλη και πως διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις.

Η ανακατάληψη της Σαρακέμπ από τους αντάρτες, εάν επαληθευθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση του συριακού στρατού στην επίθεση που διεξάγει. Πριν από τρεις εβδομάδες, οι σύροι αντάρτες είχαν χάσει τον έλεγχο αυτής της βορειοδυτικής πόλης, στην οποία διασταυρώνονται δύο κύριοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας, μετά την επίθεση του συριακού στρατού για να θέσει υπό τον έλεγχό του την τελευταία ανταρτοκρατούμενη περιφέρεια της Συρίας έπειτα από εννέα χρόνια πολέμου.

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ στρατιωτικό υλικό στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, πραγματοποιώντας επιδρομή στη γειτονική της χώρα για να υποστηρίξει τους αντάρτες εναντίον της επίθεσης που διεξάγουν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Η Σαρακέμπ απελευθερώθηκε πλήρως από τις συμμορίες του Άσαντ», δήλωσε ο Νάτζι Μούσταφα, εκπρόσωπος ενός υποστηριζόμενου από την Τουρκία συνασπισμού ανταρτικών οργανώσεων, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.

Ωστόσο ρωσική στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το διέψευσε λέγοντας πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν επιτυχώς επίθεση των ανταρτών στην πόλη. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια πως οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, εξαπέλυσαν επίθεση για να καταλάβουν και πάλι τη Σαρακέμπ. «Διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε στο Ρόιτερ ο τούρκος αξιωματούχος.

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ήττα για τον συριακό στρατό ο οποίος το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια της ρωσικής αεροπορίας είχε επιτύχει αλλεπάλληλες νίκες στην επαρχία Ιντλίμπ και τομείς που την περιβάλλουν. Πριν από τρεις εβδομάδες, αντικαθεστωτικοί απώλεσαν τη Σαρακέμπ καθώς ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ προέλαυνε μετά από εννέα χρόνια πολέμου. Στη Σαρακέμπ διασταυρώνονται δυο βασικοί οδικοί άξονες. Η πόλη θεωρείται νευραλγικό σημείο.

Σε ομιλία του χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο για να διώξει τον συριακό στρατό από τις περιοχές γύρω από τα τουρκικά παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ και έδωσε διορία στις συριακές δυνάμεις να αποσυρθούν «ως το τέλος του μήνα». Η Τουρκία διατηρεί 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια στη «ζώνη αποκλιμάκωσης» που συμφώνησε να ιδρυθεί με τη Ρωσία και το Ιράν το 2018. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άλλοι δυο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στην Ιντλίμπ.

Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε χθες στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την Ιντλίμπ. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο επαφών Ρωσίας - Τουρκίας με στόχο την εκτόνωση της έντασης. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Άγκυρα κατόπιν πρότασης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αποτελείται από στρατιωτικούς και στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Αυτή τη στιγμή η προσδοκία μας είναι να υπάρξει μόνιμη διακοπή των επιθέσεων στο Ιντλίμπ. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς συμφωνία για εκεχειρία» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)