to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 17.04.2018

Διεθνή

«Λάθος συναγερμός» η αναχαίτιση πυραύλων, «δεν υπήρξε επίθεση» λέει τώρα ο συριακός στρατός (βίντεο)

Το περιστατικό που προκάλεσε τη νυχτερινή ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος της Συρίας ήταν «λάθος συναγερμός», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA - Διοικητής έκανε νωρίτερα λόγο για «κυβερνοεπίθεση» από ΗΠΑ-Ισραήλ στα συριακά ραντάρ - Συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν και αναχαίτισαν πυραύλους, είχε μεταδώσει στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης η συριακή κρατική τηλεόραση


Το χθεσινό περιστατικό που προκάλεσε στη διάρκεια της νύκτας την ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος της Συρίας ήταν «λάθος συναγερμός», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο SANA.

«Λάθος συναγερμός σχετικά με την παραβίαση του εναέριου χώρου στη διάρκεια της νύκτας οδήγησε στην ενεργοποίηση των σειρήνων της αεράμυνας» και στην εκτόξευση πολλών αντιαεροπορικών πυραύλων, ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.  «Δεν υπήρξε εξωτερική επίθεση εναντίον της Συρίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα διοικητής περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που στηρίζει τον κυβερνητικό στρατό είχε δηλώσει ότι λάθος συναγερμός οδήγησε στην εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων από τη Συρία στη διάρκεια της νύκτας και ότι δεν σημειώθηκε νέα επίθεση εναντίον της χώρας.

Ο διοικητής, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε αποδώσει το περιστατικό σε «κοινή ηλεκτρονική επίθεση» από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ εναντίον του συριακού συστήματος ραντάρ.

Το θέμα ερευνάται σε συνεργασία με Ρώσους εμπειρογνώμονες, είχε προσθέσει ο διοικητής.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε στη διάρκεια της νύκτας ότι συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας κατέρριψαν πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης στην επαρχία Χομς.

Μέσο ενημέρωσης που διαχειρίζεται το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ είχε αναφέρει από την πλευρά του ότι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν και εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης κοντά στη Δαμασκό.

Τι προηγήθηκε

Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας αναχαίτισαν περίπου δέκα πυραύλους οι οποίοι εβλήθησαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς (δυτικά), είχε μεταδώσει νωρίτερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

«Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε επίθεση με στόχο ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Χομς», ανέφερε η πηγή αυτή και πρόσθεσε ότι αναχαιτίστηκαν σχεδόν 10 πύραυλοι.

Συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δεν έχουν αναφερθεί απώλειες και ότι όλοι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της βάσης Σαϊράτ καταρρίφθηκαν.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από έναν πύραυλο που αναχαιτίστηκε εν πτήσει, πάνω από την αεροπορική βάση.
 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμιά στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην επαρχία Χομς «αυτή τη στιγμή».

***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Επικίνδυνη πυραυλική «επίδειξη»... (το κύριο άρθρο της «Αυγής»)

Το Ισραήλ «έδειξαν» αραβικά ΜΜΕ

Οι πύραυλοι που αρχικά μεταδόθηκε ότι εκτοξεύτηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στην επαρχία Χομς της Συρίας ενδέχεται να εβλήθησαν από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Αλ Μασντάρ αλ Αραμπί («Η αραβική πηγή»), οι συριακές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν ότι η επίθεση έγινε από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο για την επιδρομή.

Η αεροπορική βάση Σαϊράτ είχε βομβαρδιστεί, την 7η Απριλίου 2017, από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξαπέλυσαν εναντίον της μια ομοβροντία πυραύλων Κρουζ, σε αντίδραση για μια επίθεση με χημικά όπλα στο χωριό Χαν Σεϊχούν που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους. Η Ουάσινγκτον είχε επιρρίψει την ευθύνη για εκείνη την επίθεση στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα στόχους στη Συρία κατά τη διάρκεια της σύρραξης στη χώρα -από το 2011 και το ξέσπασμα του πολέμου- στοχοθετώντας κυρίως αυτοκινητοπομπές και βάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό των στρατευμάτων του Άσαντ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πυραυλικές επιθέσεις της Δευτέρας στη Συρία, εκπρόσωπος των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων απάντησε «δεν σχολιάζουμε τέτοια δημοσιεύματα».

Μια ΜΚΟ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για πολλές ισχυρές εκρήξεις κοντά στη βάση Σαϊράτ, στη Χομς, και στην περιοχή Καλαμούν, κοντά στη Δαμασκό, όπου βρίσκονται άλλες δύο αεροπορικές βάσεις.
Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο περί «επίθεσης», χωρίς να κάνει καμιά εκτίμηση για το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους.
Εξάλλου, μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετέδωσαν ότι συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας αναχαίτισαν τρεις πυραύλους οι οποίοι είχαν στόχο το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντουμάιρ, ανατολικά της Δαμασκού.
Το αεροδρόμιο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων για την ανάκτηση της Ανατολικής Γούτας.

 

Η πρώτη ενημέρωση στη διάρκεια της νύχτας

Συστοιχίες των συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση πυραυλικών πληγμάτων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, στην επαρχία Χομς, κι αναχαίτισαν τους πυραύλους, μετέδωσαν η συριακή κρατική τηλεόραση και το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, στη 1 τα ξημερώματα της Τρίτης.

   Καμιά από τις δύο πηγές αυτές δεν διευκρίνισε ποια δύναμη προχώρησε στην εκτόξευση των πυραύλων. Δεν αναφέρθηκε εξάλλου ποιος ήταν ο αριθμός των πυραύλων που στοχοθέτησαν την αεροπορική βάση Σαϊράτ.

Εξ άλλου, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου, δυνάμεις του οποίου μάχονται στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τρεις πύραυλοι οι οποίοι στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο Ντουμάιρ, βορειοανατολικά της Δαμασκού, αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.

   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)