to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:25 | 10.05.2018

Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Συρία - Οι διεθνείς αντιδράσεις

Αναταραχή στη Μέση Ανατολή μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν τα ξημερώματα, ενέργεια την οποία ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε ιρανικές δυνάμεις. Ακολούθησε «απάντηση» των Ισραηλινών, με πυραύλους να εκτοξεύονται στη Συρία


Επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ανταποδίδοντας ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, όπως ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού

"Μετά τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Μπάαθ, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Κουνέιτρα και τη νοτιοδυτική επαρχία της Δαμασκού εναντίον του Γκολάν", επεσήμανε από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν διευκρίνισε ποιος εκτόξευσε τις ρουκέτες ούτε ποιοι ήταν οι στόχοι. Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για περίπου είκοσι ρουκέτες, τις οποίες εκτόξευσε, σύμφωνα με τους ίδιους, η ιρανική δύναμη αλ Κοντς.

Υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που άνοιξε πυρ πρώτο.

"Το Ισραήλ ξεκίνησε και διεύρυνε την επίθεσή του και η απάντηση ήταν περισσότεροι από 50 πύραυλοι εδάφους- εδάφους εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν", εξήγησε.


Διάγγελμα Νετανιάχου, με σαφές μήνυμα: «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι τα αεροπορικά πλήγματα ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία ήταν «ανάλογα» επειδή η Ισλαμική Δημοκρατία «πέρασε την κόκκινη γραμμή».

 
Σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα, σύντομης διάρκειας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «πολύ ευρύτερη επίθεση ενάντια σε ιρανικούς στόχους στη Συρία».
 
«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας παρατεταμένης μάχης και η πολιτική μας είναι σαφής: δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να εδραιωθεί στρατιωτικά στη Συρία», διεμήνυσε ο Νετανιάχου.
 
 
 

Ο ΟΗΕ ...στα γνωστά: Ζητά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι προκλήσεις για να μην αναφλεγεί και πάλι η Μέση Ανατολή   

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα, με ανακοίνωση του, "τον άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών και των προκλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανάφλεξη" στη Μέση Ανατολή, μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος.

Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το ζήτημα της Συρίας που θα πρέπει να οδηγήσει "σε μια πολιτική λύση" και να "αναλάβει τις ευθύνες του" όπως αυτές προκύπτουν από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Απροθυμία σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τα μέλη του

Σήμερα, κανένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έδειξε πρόθυμο να ζητήσει την κατεπείγουσα σύγκληση του Σώματος για να συζητηθεί η πρωτοφανής στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους για το θέμα αυτό, πολλοί διπλωμάτες (της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας...) απάντησαν όλοι: "Όχι, προς το παρόν".

Ο Ντάνι Ντανόν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος του ΣΑ, είπε ότι έστειλε επιστολές στο Σώμα αυτό καθώς και στον γενικό γραμματέα, ζητώντας "να καταδικάσουν τις επιθετικές ενέργειες του Ιράν". Ζήτησε επίσης να απαιτήσουν από το Ιράν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από τη Συρία.

Ανησυχεί και ο γάλλος ΥΠΕΞ
 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εκτίμησε σήμερα ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει "πολύ επικίνδυνη" λόγω της συγχώνευσης του συριακού και του ιρανικού ζητήματος.

 

"Πρόκειται για μια κατάσταση που γίνεται πολύ επικίνδυνη. Η περιοχή ήταν ήδη πολύ αποσταθεροποιημένη με τον πόλεμο στη Συρία και η ανακοίνωση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης (σ.σ. για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) συνέβαλε στην ενίσχυση αυτής της αποσταθεροποιήσης", είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

"Αυτό που φοβόμασταν μόλις πραγματοποιήθηκε. Το διακύβευμα της Συρίας και το διακύβευμα του Ιράν συγχωνεύτηκαν (...) και αυτό οδηγεί σε μια κατάσταση ιδιαίτερα τεταμένη", συνέχισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

"Πρέπει να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση, να φροντίσουμε νε επανέλθει η ψυχραιμία και να αποφύγουμε οι διάφοροι πολεμοκάπηλοι να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή", επέμεινε ο Λε Ντριάν.

Ο υπουργός υπογράμμισε εμφατικά ότι είναι αναγκαίιο να παραμείνει το Ιράν στη συμφωνία της Βιέννης, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, ώστε να μην ανοίξει ένα "παράθυρο" για τη διάδοση των πυρηνικών στσην περιοχή.

"Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Υπάρχει το Σχέδιο Α που είναι η συμφωνία της Βιέννης και πρέπει να την τηρήσουμε. Το Σχέδιο Β σημαίνει την αποκήρυξη κάθε διαλόγου, κάθε συμφωνίας με το Ιράν. Μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο", προειδοποίησε.

 
Η Ρωσία είχε ενημερωθεί 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως η Συρία κατέρριψε περισσότερους από τους μισούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της στη διάρκεια της νύκτας από το Ισραήλ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», ανέφερε ο ταξίαρχος Κόρνικους.

«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει αυτή την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ πάρα πολύ σοβαρά» σημείωσε ο Κόρνικους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματίες. Όπως ανέφερε, στοχοθετήθηκαν πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν Ισραηλινοί πολίτες.

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Γαλλία προς Ιράν: «Αποφύγετε κάθε στρατιωτική πρόκληση»

Η Γαλλία «απαιτεί το Ιράν να απέχει από κάθε στρατιωτική πρόκληση και προειδοποιεί ενάντια σε κάθε πειρασμό για περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η Γαλλία εκφράζει έντονη ανησυχία έπειτα από επίθεση με στόχο ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν και επαναδιατυπώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδικάζει κάθε απόπειρα υπονόμευσής της», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Γαλλία «υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

«Επιθυμούμε διαπραγμάτευση»

«Για αυτό το λόγο (η Γαλλία) επιθυμεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με το Ιράν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η οποία θα περιλαμβάνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή», τόνισε η εκπρόσωπος, αναφορικά με την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την επιθυμία που ήδη έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να εργαστεί για μια «μεγαλύτερη» συμφωνία με την Τεχεράνη.

Ο Μακρόν ζήτησε σήμερα το πρωί την «αποκλιμάκωση» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Αλλεπάλληλες, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ αεροσκάφη κάνουν μαζικά υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της πόλης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Δαμασκό. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν. Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.

Επικίνδυνη κλιμάκωση 

Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που αποδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία. Την ίδια ώρα αβεβαιότητα κυριαρχεί γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, την οποία αποκήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ κάνει εδώ κι εβδομάδες προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη ιρανική επίθεση προερχόμενη από τη Συρία, πιθανόν με πυραύλους, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιδρομές που αποδόθηκαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη συριακή επικράτεια, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί Ιρανοί. Το βράδυ της Τρίτης, μια αποθήκη όπλων κοντά στη Δαμασκό έγινε στόχος πλήγματος που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους οκτώ Ιρανοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επιχείρηση αυτή - η τρίτη του είδους μέσα σε έναν μήνα - αποδόθηκε εκ νέου από τη Δαμασκό στο Ισραήλ.

Πριν από αυτή την επιχείρηση, κι ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης. Ο Κόρνικους είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτές οι εκτοξεύσεις ρουκετών αποτελούσαν την ιρανική ανταπόδοση.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την επέκταση των δυνάμεων του Ιράν στην περιοχή και δεν σταματά να διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως εφαλτήριο για να του επιτεθεί. Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε εκστρατεία σε όλα τα μέτωπα εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αποκλιμάκωση ζήτησε ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση με ρουκέτες από τη Συρία σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση και ότι ο ισραηλινός στρατός απάντησε στα πυρά ρίχνοντας δικούς του πυραύλους.

"Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης", αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσει για τη Μέση Ανατολή σε συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργότερα σήμερα στο Άαχεν στη Γερμανία , διευκρινίζει επίσης η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Οι πρόσφατες αυτές εντάσεις σημειώνονται μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρονται από αυτήν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου σε παρόμοια περίσταση.

Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία "αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος", σημείωσε ο Μακρόν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)