to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:29 | 23.05.2014

πηγή: το Βήμα

Διεθνή

Συρία: Ακτιβιστές κατέγραψαν επίθεση με χημικά σε βίντεο

Σύροι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο, το οποίο δείχνει μια ουσία -που σύμφωνα με τους ίδιους είναι αέριο χλωρίου- να διαχέεται στους δρόμους ενός χωριού. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι για τις χημικές επιθέσεις ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ.


Ακτιβιστές και γιατροί καταγγέλλουν ότι το χωριό Κφαρ Ζέιτα, στην κεντρική επαρχία Χάμα, περίπου 200 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας χημικών επιθέσεων τους τελευταίους δύο μήνες. 

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι ο συριακός στρατός προχωρά σε ρίψεις δοχείων με χλώριο από ελικόπτερα. 

Η Δαμασκός αρνείται ότι δυνάμεις πιστές στον Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χλώριο ή άλλα, πολύ πιο θανατηφόρα αέρια. Επιρρίπτει την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις με χημικά όπλα στους αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον τους στον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος μαίνεται τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. 

Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε την Πέμπτη από έναν χρήση ο οποίος αυτοαποκαλείται Μουστάφα Τζαμάα, αναφέρεται πως το υλικό αυτό μαγνητοσκοπήθηκε την Πέμπτη στο χωριό Κφαρ Ζέιτα από μέλη της Γενικής Επιτροπής της Επανάστασης, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης. 

Στο βίντεο απεικονίζονται νέφη ενός πρασινοκίτρινου αερίου στον δρόμο. 

Ένας άνδρας τρέχει να ξεφύγει από το σύννεφο μαζί με μια γυναίκα η οποία κρατάει ένα κομμάτι ύφασμα στο στόμα της. Ένας άνδρας ο οποίος φοράει παντελόνι παραλλαγής καλεί να έλθει ένα αυτοκίνητο για να μεταφερθεί η γυναίκα κάπου όπου μπορούν να της παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες. Ο αφηγητής λέει: «Βομβαρδισμός με αέριο χλωρίου. Κίτρινος καπνός».


Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του υλικού. 

Στο βίντεο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το πού ακριβώς έγινε ο βομβαρδισμός και πού ακριβώς μαγνητοσκοπήθηκαν οι εικόνες. 

Πάντως ένας φωτοειδησεογράφος ο οποίος συνεργάζεται συχνά με το Reuters μετέδωσε ότι μετέβη στο σημείο της επίθεσης περίπου μια ώρα αφότου ένα ελικόπτερο προχώρησε στη ρίψη μιας βόμβας. 

Εκεί «η οσμή του χλωρίου ήταν έντονη. Μύριζε σαν ξίδι, ή σαν καθαριστικό. Άρχισα να βήχω και να βαριανασαίνω. Τα μάτια μου έκαιγαν», ανέφερε. 

Μια από τις φωτογραφίες που έστειλε ο ίδιος δείχνει τη γυναίκα που έτρεχε να σωθεί από το αέριο στο βίντεο να υποβάλλεται σε οξυγονοθεραπεία σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας. «Υπήρχαν εκεί 70 τραυματίες. Όσοι βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης λιποθύμησαν», είπε ακόμη. 

Ακτιβιστές είπαν ότι το χωριό Κφαρ Ζέιτα δέχθηκε δύο τέτοιες επιθέσεις χθες Πέμπτη όπως και το χωριό αλ Τάμανα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν αναφερθεί πάνω από δέκα επιθέσεις με χρήση χλωρίου στη Συρία μετά την 11η Απριλίου 2014. 

Η επίθεση που σημειώνεται στο βίντεο καταγγέλθηκε ότι διαπράχθηκε την ίδια ημέρα που η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε να παραπεμφθεί ο φάκελος της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε αυτό να αποφασίσει αν θα ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο συριακό εμφύλιο. 

Η κυβέρνηση του Άσαντ έχει συμφωνήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Ρωσία να καταστραφούν τα χημικά όπλα που διαθέτει ο στρατός της Συρίας έπειτα από μια επίθεση με αέριο σαρίν σε ένα προάστιο της Δαμασκού τον Αύγουστο του 2013, όταν είχαν βρει το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. 

Η χρήση χλωρίου, εάν επαληθευτεί, αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας που υπέγραψε η Δαμασκός. 

Η υλοποίηση της συμφωνίας υπολείπεται των προθεσμιών που έχουν καθοριστεί κατά ολόκληρες εβδομάδες κι ενώ απομένει ένα 7% του συνόλου των συριακών χημικών όπλων εντός της χώρας. 

Η Συρία δεν έχει δηλώσει ότι στο οπλοστάσιό της περιέχονται ποσότητες χλωρίου και αυτό περιπλέκει την επιχείρηση για να απομακρυνθούν τα χημικά όπλα από τη χώρα. 

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί επιθέσεων με χλώριο, είχαν αναφέρει πηγές στο Reuters τον περασμένο μήνα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)