to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 30.07.2012

left.gr

Διεθνή

Συρία: 200.000 άμαχοι εγκαταλείπουν το Χαλέπι - Μαίνονται οι συγκρούσεις

Περίπου 600 Σύροι πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος σε περίπου 43.500


Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ κατά θέσεων ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας. Τις τελευταίες δύο ημέρες, μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του στρατού, έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι 200.000 άμαχοι και όσοι μένουν πίσω βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων και διακοπές ηλεκτροδότησης.


Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει φάλαγγα περίπου 20 οχημάτων που μεταφέρουν στρατεύματα, συστοιχίες πυραύλων και τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με τη Συρία, καθώς στην Άγκυρα ανησυχούν για την ασφάλεια των νότιων συνόρων της χώρας.


Στην επαρχία Κιλίς έχει στηθεί ένας μεγάλος καταυλισμός για τους σύρους πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, ο υπαρχηγός της αστυνομίας στη συριακή πόλη Λαττάκεια, ένας υποστράτηγος, αυτομόλησε και διέφυγε στην Τουρκία στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής μαζί με άλλους 11 σύρους αξιωματικούς, όπως δήλωσε τούρκος αξιωματούχος τη Δευτέρα.


Ο ίδιος ανέφερε ότι πέραν των αξιωματικών, περίπου 600 Σύροι πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος σε περίπου 43.500.

Ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα σχολίασε τη σφοδρή αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι με τη φράση «καρφί στο "φέρετρο" του Ασαντ», ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Λοράν Φαμπιούς.
tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)