to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 05.06.2013

Πολιτική

Σύντροφοι, η ανατροπή είναι η αποστολή μας

Του Παπαλυμπέρη Δ. Ισίδωρου


Οι παρακάτω παρατηρήσεις φιλοδοξούν να παίξουν το ρόλο του δημιουργικού προβληματισμού που οφείλουμε να αναπτύξουμε εώς το συνέδριο μας και, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν «γκρίνια» και δεν επιθυμώ να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες.

Ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η δύναμη της αριστεράς που ενσάρκωσε, σε μεγάλο βαθμό, τις ελπίδες του λαού για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της φτωχοποίησης του.

Είναι, ταυτόχρονα, ο πολιτικός φορέας που στις τάξεις του στρατευτήκαν και εμπλούτισαν πλήθος αριστερών, είτε ανένταχτων είτε προερχόμενοι από άλλους χώρους της αριστεράς, με την ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει τη δύναμη της κοινωνικής ανατροπής, της πραγματικής αλλαγής, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της προστασίας των αδυνάτων και τελικά θα ενσαρκώσει και θα κάνει πράξη όλα τα διαχρονικά οράματα και τις ιδέες της αριστεράς.

Αυτή, επιγραμματικά, ήταν και η απόφαση της πρόσφατης συνδιάσκεψης μας και με βάση αυτή την απόφαση όλοι μας εμπνευστήκαμε και εργαστήκαμε όλους αυτούς τους μήνες.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Φτάνοντας στο σήμερα, θα μπορούσαμε να κάνουμε τρεις παρατηρήσεις:

-          Η κοινωνία προσδοκά ακόμα από εμάς την ανατροπή.

-          Ο ΣΥΡΙΖΑ «κώλυσε» δημοσκοπικά.

-          Το λαϊκό κίνημα, που εξέθρεψε άλλωστε το ΣΥΡΙΖΑ, «ξεφούσκωσε» και η επιρροή όλων ημών που κινούμαστε στις γειτονίες φθίνει μέρα με τη μέρα και όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους πολίτες που, όλο και πιο συχνά, λένε: «ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…».

Προσπαθώντας να εμβαθύνουμε στις τρεις παρατηρήσεις, είναι, καταρχήν, παρήγορο και ενθαρρυντικό που οι πολίτες βλέπουν το δικό μας κόμμα, ακόμα, ως φορέα πιθανής ανατροπής.

Η δημοσκοπική κοιλία είναι, σε μεγάλο βαθμό, αναμενόμενη ίσως. Οι παγιωμένες δυνάμεις του απερχόμενου πολιτικού σκηνικού, τα ΜΜΕ κ.α., ήταν αναμενόμενο ότι θα χρησιμοποιούσαν και το χαρτί των δημοσκοπήσεων για να αποτρέψουν την περαιτέρω απαξίωση των κυβερνητικών κομμάτων.

Η αδυναμία όμως, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του λαού να μετατρέψει την οργή του και την αγανάκτηση του σε κινηματικές δράσεις και ταυτόχρονα η δυσπιστία με την οποία μας αντιμετωπίζουν, όλο και πιο συχνά πλέον, είναι αυτά που πραγματικά πρέπει να μας απασχολήσουν.

ΦΤΑΙΜΕ;

Φταίμε σύντροφοι που ο λαός δε βγαίνει στο δρόμο, δεν αντιδρά;

Φταίμε που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις «προληπτικές» επιτάξεις μοιρολατρικά και κάθε συνδικαλιστική δράση καταπνίγετε πριν ακόμα γίνει πράξη;

Φταίμε που οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν με τη λογική του ναι μεν αλλά;

Εκτίμηση μου, σύντροφοι είναι ότι φταίμε και εμείς.

Εμείς ήμαστε αυτοί που στο διάστημα από τις εκλογές του Ιουνίου εως σήμερα πολλές φορές οπισθοχωρήσαμε, πελαγοδρομήσαμε και υπαναχωρήσαμε.

Τους μήνες μετά τη συνδιάσκεψη μας αναγκαστήκαμε ή επιλέξαμε να αποχωρήσουμε από το δρόμο και το κίνημα. Αφοσιωθήκαμε, σχεδόν αποκλειστικά, στον κοινοβουλευτισμό και σπαταλήσαμε μεγάλο κομμάτι της ενέργειας μας στα του κόμματος και τους εσωτερικούς συσχετισμούς.

Όλα τα ανωτέρω είχαν σαν αποτέλεσμα να απωλέσουμε, σύντροφοι, τη δύναμη που μας εξέθρεψε. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη μετουσίωση της λαϊκής αγανάκτησης σε ελπίδα. Ελπίδα για το αύριο και την κυβέρνηση της αριστεράς που θα ανατρέψει τους κοινωνικούς συσχετισμούς την εξαθλίωση, την ανεργίας και την αδικίας.

   

ΜΠΟΡΟΥΜΕ;

Σύντροφοι, το ερώτημα είναι εύλογο, εύλογη όμως είναι και η απάντηση.

Μπορούμε σύντροφοι, αρκεί να βρούμε ξανά τη δυναμική μας, το ριζοσπαστικό και κινηματικό μας χαρακτήρα.

Το επερχόμενο συνέδριο μας πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως μια τέτοια ευκαιρία. Ως μια διαδικασία, εξωστρεφή που θα εμπλουτίσει τις τάξεις μας με νέους συμπαραστάτες και θα επαναπροσδιορίσει την αντίληψη στο λαό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη της ανατροπής.

ΠΩΣ;

 

-          Έφτασε η ώρα σύντροφοι να μιλήσουμε στον κόσμο ανοιχτά, ξεκάθαρα και με ταξικό χαρακτήρα.

-          Για αυτά που ο λαός μας σήμερα τραβά δε φταίει ο «κακός» βοράς ή ο «αδύναμος» νότος. Δε φταίει το euroή δραχμή ή το escudo.

Φταίει ο καπιταλισμός, σύντροφοι και ο αγώνας είναι ταξικός!

Το κεφάλαιο και οι εκφραστές του βρήκαν μία ακόμα ευκαιρία να επιτεθούν στους λαούς και τα δικαιώματα τους.

Η κυβέρνηση της αριστεράς, άρα, δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή της ανατροπής!

-          Η αταλάντευτή και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των συνεπειών που αυτά είχαν στη ζωή μας, οφείλουμε να αποτελέσει την αρχική μας δέσμευση και ταυτόχρονα την αφετηρία της ανατροπής. Δε χωρούν αμφιταλαντεύσεις, διχογνωμίες και πισωγυρίσματα.

-          Προμετωπίδα των θέσεων και των απόψεων μας δεν μπορεί να αποτελέσει τίποτα άλλο πέραν ενός μελετημένου, λεπτομερούς, επιστημονικά τεκμηριωμένου και ταξικά τοποθετημένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ενός σχεδίου που θα πείσει το λαό και θα δώσει ελπίδα και ώθηση διεκδίκησης και επίτευξης των κοινωνικών αλλαγών που οραματιζόμαστε.

-          Η ύπαρξη ενός ομολογημένου και μελετημένου εναλλακτικού σχεδίου, όχι στη βάση του ψευτοδιλλήματος euroή δραχμή, αλλά στη λογική του «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», είναι σίγουρο ότι θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους πολίτες να πλαισιώσουν το ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουν συμπαραστάτες μας στην πορεία προς την κυβέρνηση της αριστεράς.

-          Η παραδεκτή απ` όλους μας ανάγκη για ομογλωσσία και συνοχή δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μονολιθικότητα και άκριτη επικράτηση των απόψεων της πλειοψηφίας. Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμαπρέπει να συνοδευτεί από τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα επιτρέπουν τη δημοκρατική και ελεύθερη διακίνηση ιδεών αντιλήψεων και απόψεων.

Η διαφορετικές μας απόψεις και θέσεις είναι η δύναμη μας, ο πλούτος μας, που μας ένωσε και μας έφτασε ως εδώ και πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού.

-          Η κάθετη, ανεμπόδιστη, ελεύθερη και δημοκρατική επικοινωνία μεταξύ των μελών, των οργανώσεων βάσης, των νομαρχιακών, περιφερειακών και κεντρικών οργάνων είναι η μόνη διαδικασία που πραγματικά αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του νέου κόμματος που οραματιζόμαστε.

Κάθε αργοπορία ή αμφιταλάντευση προς αυτό το στόχο, θα αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια για μαζικότερο και αποτελεσματικότερο πολιτικό φορέα.

Σύντροφοι, αν αυτές οι παρατηρήσεις αποτελέσουν μέρος του προβληματισμού και των αποφάσεων του προσεχούς συνεδρίου, τότε σίγουρα θα παίξουμε το ρόλο που επιφύλαξε σ` εμάς η ιστορία!

Και αυτός δε μπορεί να είναι άλλος από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος

Μέλος Νομαρχιακής επιτροπής Ευβοίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)